Linkuri accesibilitate

A fost găsită o arhivă dispărută acum 72 de ani cu fotografii despre Războiul Civil din Spania. Revista presei maghiare


Celebrul fotograf Robert Capa, în timpul Războiului Civil din Spania, May 1937.
Celebrul fotograf Robert Capa, în timpul Războiului Civil din Spania, May 1937.

Instinct de primar. Putin, Erdogan, Orbán. Primul interviu. Hoax Coca-Cola. Politca de decorații a Ungariei. Festivalul Evreiesc Spinoza. Parada trăsurilor.

INSTINCT DE PRIMAR // MTI scrie că primarul Târgu-Mureşului, Dorin Florea, va demara procedurile pentru renaţionalizarea clădirii liceului romano-catolic din localitate, aflată acum în proprietatea Bisericii Catolice, și va întreprinde toate demersurile legale pentru ca imobilul să revină în proprietatea municipalităţii. Să revină, adică așa cum era în comunism. Florea acuză, fără detalii, Biserica de încălcarea contractului de închiriere şi de faptul că, la începutul fiecărui an şcolar, şantajează administraţia locală. Clădirea, naţionalizată de comuniști, a fost redobândită de Episcopia Romano-Catolică de Alba Iulia în 2004. În prezent, în imobil îşi desfăşoară activitatea două licee.

PE CAI MARI // Președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, vine la Budapesta pentru o nouă întrevedere cu Viktor Orbán. Întâlnirea va avea loc în noiembrie, anunță postul de televiziune RTL Klub. Legat de relațiile turco-ungare, premierul Ungariei a declarat că nivelul colaborării militare este redus, dar situația se va schimba prin dezvoltaea unui parteneriat eficient între industriile militare ale celor două țări. // HungarianSpektrum publică o analiză a simpatiei premierului Orbán pentru omologul său de la Belgrad, Aleksandar Vučić, ales președinte al țării în 2017 și despre care jurnalistul Aleks Eror, citat în articol, scrie că „domină viața politică din Serbia cam în același fel în care o fac Recep Tayyip Erdoğan în Turcia sau Vladimir Putin în Rusia”.

PRIMUL INTERVIU // HVG publică un interviu cu Endre Babus, jurnalistul care a realizat primul interviu cu Viktor Orbán, apărut în săptămânalul de la Budapesta acum 30 de ani, pe 26 august 1989. Babus povestește detaliile interviului care l-au făcut cunoscut pe Orbán unei țări întregi și după care jurnalistul a fost filat. Singura întrebare la care Orbán a răspuns cu ezitări e cea în care e întrebat dacă părinții săi au fost membri de partid. Dacă ar mai face azi un interviu cu premierul de azi al Ungariei? Babus spune că da, deși ar fi extrem de greu de comunicat cu el și toată discuția ar suna ca un dialog al surzilor.

LOVE IS LOVE // Campania pro-LGBT a Coca-Cola de la începutul lunii august a născut atâtea reacții vehemente în Ungaria încât compania americană, ca să mai îndulcească situația, a retras afișele cu pricina, înlocuindu-le cu altele mai puțin explicite. Atacurile, însă, nu s-au oprit. Propaganda proguvernamentală acuză producătorul de răcoritoare că, în anii 1930, a popularizat ideile național-socialiștilor germani. Cu titlul: Nu o să îți vină să crezi! Un afiș Coca-Cola nazist din 1936, MindenSzó publică, ignorând adevărul istoric, un afiș contrafăcut din 2004, pentru a-și manipula cititorii, scrie Atlatszó, într-o analiză consistentă dedicată subiectului.

MÂNDRIE MICĂ // Spiritul unei guvernări este bine ilustrat și de decorațiile pe care le acordă. Cine este demn de o decorație sau ce personalități sunt evitate? Ce fapte sunt (sau nu) apreciate? Ce nume poartă decorațiile? Sunt toate întrebări ale căror răspunsuri vorbesc despre felul în care gândesc guvernanții prezentul. În Ungaria, însă, scrie Népszava din politica de decorații lipsesc valori fundamentale unanim acceptate de societatea maghiară și personalități culturale sau istorice de o valoare indiscutabilă. În plus, lipsa de fantezie a celor care gestionează distincțiile, completată de hățișurile birocratice de preluare a lor, fac adeseori nedemn ceva care ar trebui să constituie motiv de mândrie.

CORP SĂNĂTOS CU MINTE AMERICANĂ // Guvernul slovac a angajat Boston Consulting Group pentru a elabora un plan de reformă al sistemului de sănătate. După implementarea lui, eficiența sistemului sanitar slovac ar putea crește cu 20%, iar calitatea serviciilor cu 30%, spune Ákos Újlaki, coordonator de proiect, într-un interviu acordat celor de la Népszava.

GREU DE NĂSCUT // Breasla medicilor din Ungaria se lupă de ani de zile cu reglementările legale extrem de stricte, care exclud sute de femei de la șansa de a avea un copil. Opozanții vorbesc de obstacole juridice și psihologice, medicii bănuiesc pe fundal rațiuni ideologice, realitatea, însă, rămâne neschimbată: dacă cineva se vede nevoit să apeleze la un program de donare de ovule, trebuie de multe ori să plătească milioane de forinți pentru tratamentul în străinătate, scrie HVG.

FFW // MTI anunță că a fost găsită arhiva fotografei mexicane de origine maghiară Kati Horna, arhivă despre care se credea că ar fi dispărut. Știrea e preluată din ediția în engleză a El Pais. // Nu va fi ușor să plimbi căței în Budapesta: amenzile pentru cei care își lasă câinii liberi prin parcuri sau locuri de joacă pot ajunge la 50 000 Ft (echivalentul a cca. 720 de lei), scrie HVG. // Timp de două săptămâni, între 10 și 23 septembrie, va avea loc, la Budapesta, cea de a 17-a ediție a Festivalului Evreiesc Spinoza, anunță Fidelio. Programul festivalului include 17 evenimente cu 77 de invitați: piese de teatru, cabareturi, filme, mese rotunde, concerte. // Marți, 20 august, a fost Ziua Națională a Ungariei, prilej cu care s-a organizat tradiționalul joc de artificii, cel mai mare de până acum. Îl puteți vedea aici. // În fine, câteva imagini de la parada trăsurilor organizată și anul acesta la Makó, în sud-estul Ungariei.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG