Linkuri accesibilitate

Coca-Cola schimbă afișele campaniei pro-gay care a încins spiritele în Ungaria. Revista presei maghiare


O campanie pro-gay lansată de Coca Cola încinge spiritele în Ungaria.
O campanie pro-gay lansată de Coca Cola încinge spiritele în Ungaria.

Despre gusturi secuieşti poate vorbi doar cel care „a gustat deja un secui” - Șeful OPC Covasna se întoarce. Honvéd, după Craiova: în căutarea meciului pierdut. Picnicul Paneuropean la 30 de ani. Interviu cu Gene Simmons, maghiarul trupei KISS.

ZERO SUGAR, ZERO PREJUDICE // István Boldog, deputat Fidesz, anunță pe Facebook că nu va mai consuma băuturi Coca-Cola și cere susținătorilor săi să îi urmeze exemplul. Asta, după ce compania americană a lansat, cu puțin înaintea festivalului Sziget, campania de afișe pro-gay #loveislove. Reacțiile au fost împărțite: unii s-au înfuriat, ații, din contră. Și au început să curgă memeurile și comentariile de susținere, respectiv de ironizare a parlamentarului. Subiectul a fost preluat și de presa internațională: The Guardian, Euronews, Reuters, CNN, Bloomberg, Courrier International și ale publicații scriind despre scandal. În cele din urmă, multinaționala a cedat și a schimbat afișele campaniei. Pe cele noi, le puteți vedea aici.

EDUCAȚIE // Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) a redus cifra de şcolarizare a liniei maghiare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (UMF) de la 200 la 120. În paralel, cifra de şcolarizare de la secţia română a crescut de la 270 la 300. Profesorii maghiari de la UMF, citați de Transindex, s-au arătat nemulţumiţi de dublu standard care se aplică celor două secții, întrucât numărul necesar de profesori raportat la numărul studenţilor la secţia română este de 66,55%, iar la cea maghiară, de 62,84%. Detalii găsiți și în ediția în limba română a agenției maghiare de presă MTI. // Și tot MTI anunță că studenţii maghiari din afara granițelor Ungariei pot luat credit de studii din Ungaria.

COMEBACK // Șeful OPC Covasna, Mircea Diacon, cunoscut pentru atitudinea sa anti-maghiară, şi-a recâştigat funcţia în instanţă, anunţă cotidianul transilvănean Krónika, citat de MTI. A revenit în funcţie şi Claudiu Susanu, şeful biroului regional OPC Braşov, care răspunde pentru judeţele din Secuime şi alte trei judeţe. Presa maghiară din Ardeal a abordat de mai multe ori subiecte legate de manifestările antimaghiare ale celor doi comisari OPC, scrie Flux24.

Mircea Diacon a ajuns în centrul atenţiei presei maghiare după ce, în 2014, a somat un magazin de produse din carne să îndepărteze de pe etichetele produselor inscripţia „székely ízek” (gusturi secuieşti). Atunci, inspectorul a explicat că despre gusturi secuieşti poate vorbi doar cel care „a gustat deja un secui”. Politicienii maghiari din Secuime i-au solicitat de mai multe ori demisia, motivând că şi-a depăşit atribuţiile: beat fiind, a fost implicat într-o bătaie dintr-un local, iar în vara anului trecut a cauzat un accident de circulaţie în timp ce conducea în stare de ebrietate, însă, Parchetul nu l-a pus sub acuzaţie nici atunci. Krónika mai scrie că motivul pentru care Diacon a fost nevoit să plece din Poliţie, unde lucrase anterior, este acela că o femeie aflată în arest preventiv l-a raportat pentru tentativă de viol, iar la Jandarmerie a fost suspendat din funcţie pentru comportamentul său violent.

CULTURĂ // Cotidianul MagyarNemzet publică un interviu cu liderul legendarei trupe KISS, Gene Simmons, care va împlini în curând 70 de ani. Interviul decurge în maghiară, Simmons provenind dintr-o familie de emigranți maghiari. Întrebat de reporter care este moștenirea lăsată rockului după o activitate de aproape 50 de ani, Simmons răspunde concis: „Vă spun în câteva cuvinte: jocuri de artificii, explozii, fum și ceață. După părerea dumneavoastră, pe astea cine le-a inventat? Înainte de apariția KISS, puteai veni în fața publicului și cu o ghitară acustică, fără show. Azi, nu îți mai poți permite asta, chiar dacă te cheamă Paul McCartney. Ai nevoie jocuri de artificii, de efecte de sunet, adică de show. Asta este moștenirea lăsată de noi.” // Între 22 și 26 august are loc, la Subotica, în Serbia, cea de a 18-a ediție a festivalului de dans Interetno, anunță MTI. Vor participa 30 de trupe de dans din Serbia, Rusia, Ungaria, Columbia, Bolivia și Malaezia. Intrarea la toate spectacolele este liberă. // AtloHu publică o frumoasă hartă interactivă a limbilor materne vorbite în Ungaria la început de secol XX.

FFW // Angela Merkel şi Viktor Orbán vor aniversa împreună, la 19 august, La Sopron, pe granița dintre Austria și Ungaria, împlinirea a 30 de ani de la prima breşă în Cortina de Fier: Picnicul Paneuropean, anunță MTI. // Liniile Aeriene Poloneze (LOT) vor avea cinci noi curse de la Budapesta: spre Seul, Praga, Belgrad, Stuttgart și Sofia. Cursele spre Bruxelles și București, planificate pentru această toamnă, au fost amânate pentru martie 2020, scrie TraveloHU. // Maghiarii au mai multă încredere în Uniunea Europeană decât în propriul guvern, arată un sondaj de opinie Eurostat, citat de săptămânalul MagyarNarancs. // Fostul ambasador al Finladei la Budapesta, Petri Tuomi-Nikula, publică un articol de opinie în care critică dur guvernul Orbán: „Ungaria este una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. Din 2010, Fidesz construiește domnia partidului unic, iar democrația, așa cum o înțelegem în Occident, nu mai există în Ungaria.”

ÎN CĂUTAREA MECIULUI PIERDUT // Joi seara, pe stadionul Ion Oblemenco din Craiova, Honvéd Budapesta a fost eliminată din Europa League de Universitatea, după un meci cu cântec despre care scrie, pe larg, presa din ambele țări. După 90 de minute de joc, scorul a fost, ca și în tur, 0-0. În penultimul minut al prelungirilor, la același scor, jucătorii celor două echipe s-au luat la harță în careul lui Honvéd. Arnold Hunter, arbitrul partidei, venit să potolească spiritele, a fost lovit de un obiect și doborât de o petardă aruncate din peluză. A fost nevoie de intervenția medicului, iar meciul a fost întrerupt mai bine de o jumătate de oră. În cele din urmă, Hunter a fost înlocuit cu arbitrul de rezervă. La reluarea partidei, după executarea loviturilor de departajare, Universitatea a câștigat cu 3-1, calificându-se în turul al treilea preliminar. Viitoarea adversară a oltenilor: AEK Atena.

Președintele Universității, Marcel Popescu, a comentat la DigiSport partida: „E o calificare cu gust amar. E o pată pe blazonul clubului. Calificarea este rezolvată, dar asemenea derapaje din tribună cu consecinţe în teren şi în zona arbitrajului nu am întâlnit. Sancţiunile sunt imparabile, nu se negociză sancţiunile. Recidiva va fi sancţionată mult mai drastic, pentru că, hai să spunem, circumstanţă atenuantă, suntem la prima abatere. De sancţiuni nu scăpăm, duritatea lor nu-mi permit să o cuantific acum. Sunt evenimente reprobabile, lucrurile scapă de sub control, te gândeşti că totul este în regulă, totul este ok şi apare o chestie din asta care te aruncă în aer. Este o lecţie, sunt deficienţe în organizare, sunt deficienţe educaţionale pentru că nu este admisibil ca la tine acasă, ai tăi să provoace o chestie de genul acesta care să fie şi o pagubă materială şi morală şi de imagine. Vinovaţii trebuie să ajungă la interdicţie.”

De partea cealaltă, Dániel Mendelényi, patronul celor de la Honvéd, declară pe siteul clubului că mesajul transmis pentru lumea fotbalului nu e deloc îmbucurător. „Mesajul este unul foarte trist. Pratic, ni se dă de înțeles că de aici încolo se poate întâmpla orice. Nu degeaba am spus că publicul este al 12-lea jucător. În România, însă, există și un al 13-lea jucător: jandarmeria”, spune Mendelényi, după ce forțele de ordine din Craiova au stat pasive la provocările și violențe suporterilor craioveni de dinaintea și din timpul meciului.

Conducerea Honvéd s-a adresat comisiei de disciplină a UEFA, încercând să câștige meciul la masa verde. Luni a venit și răspunsul UEFA: Universitatea Craiova este câștigătoarea partidei, dar are de plătit 60.000 de euro, iar următoarele trei jocuri pe teren propriu, în cupele europene, se vor disputa fără spectatori. UEFA a pornit însă o procedură disciplinară și împotriva clubului budapestan, dar atât conducerea Honvéd, cât și cea a Universității vor contesta deciziile forului european.

Portalul de știri Index publică un interviu cu Csaba Tóth, șeful diviziei de security a celor de la Honvéd. Tóth spune că ceea ce a văzut la Craiova n-a mai văzut în toată cariera sa. Și știe ce vorbește, e de 24 ani în breaslă.

Incidentele au început încă din seara de dinaintea meciului. Totul a fost posibil pentru că, spune Tóth, poliția locală și trupele de jandarmerie nu au asigurat nici minima protecție necesară în astfel de situații. Șicanele, provocările și violențele au continuat și în timpul meciului. După ce suporterii maghiari au ajuns în sectorul destinat lor, au fost anunțați de organizatori că nu li s-a pus la dispoziție un bufet, dar cei care doresc să bea sau să mănânce ceva, vor fi conduși, câte unul, la bufetul suporterilor craioveni. „Suporterii locali, pe lângă insultarea continuă a suporterilor maghiari, au aruncat spre aceștia, cu mai mult sau mai puțin succes, cu efecte pirotehnice și petarde. Polițiștii, în schimb, stăteau și zâmbeau fără să facă nimic, descrie Tóth atmosfera meciului pe care l-a urmărit din grupul celor aproximativ 200 de suporteri maghiari prezenți pe stadion.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG