Linkuri accesibilitate

Ucraina acuză Rusia că a refuzat să permită deplasarea a patru nave cu cereale în Marea Neagră


Cereale din Ucraina sunt ilustrate într-o navă implicată în Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră (foto de arhivă).
Cereale din Ucraina sunt ilustrate într-o navă implicată în Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră (foto de arhivă).

Rusia a refuzat să coordoneze mișcarea a patru nave care intră și ies din porturile ucrainene, în conformitate cu termenii unui acord privind cerealele, care este în vigoare din vara anului trecut, a declarat miercuri Marina ucraineană. Gestul pare să complice și mai mult eforturile de prelungire a acordului.

Una dintre cele patru nave a fost închiriată de către Programul Alimentar Mondial pentru a livra grâu în Etiopia, a precizat Marina ucraineană, conform RFE/RL.

Reprezentanții ruși din Centrul Comun de Coordonare înființat la Istanbul, în Inițiativa pentru Cereale din Marea Neagră, au refuzat să cadă de acord cu privire la deplasarea navelor către sau dinspre porturile maritime din Ucraina, se mai arată în declarație.

Ca urmare, trei dintre nave, inclusiv cea destinată Etiopiei, nu au putut părăsi porturile Ciornomorsk, Odesa și Pivdennii și trebuie să aștepte aprobarea trecerii lor, în timp ce o navă a fost nevoită să aștepte tranzitul spre portul Odesa în zona Sulina.

Marina ucrainean a declarat că Rusia a blocat efectiv deplasarea navelor prin refuzul de a lua parte la convenirea rutelor pe care acestea ar trebui să le urmeze, un proces care are loc pentru fiecare călătorie de export.

Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a fost negociată în iulie de Națiunile Unite și Turcia cu Rusia și Ucraina pentru a permite trecerea în siguranță a exporturilor de cereale prin porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Pactul a fost reînnoit pentru 60 de zile luna trecută, dar Rusia a semnalat că este foarte posibil să nu accepte să îl prelungească în continuare dacă Occidentul nu elimină sancțiunile privind exporturile de cereale și îngrășăminte rusești.

Marți, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că situația legată de acordul privind cerealele a ajuns într-un punct mort. El a declarat că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, încearcă să negocieze cu țările care au anunțat sancțiuni unilaterale împotriva Rusiei, dar nu există rezultate.

Guterres i-a scris o scrisoare președintelui rus Vladimir Putin în care prezintă o „cale de urmat” privind extinderea și îmbunătățirea acordului privind cerealele, a declarat biroul secretarului general pe 24 aprilie, după ce s-a întâlnit cu Lavrov la New York.

În timpul unui briefing cu corespondenții ONU la 26 aprilie, Gennady Gatilov, ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite la Geneva, a declarat că Moscova apreciază eforturile ONU și crede că aceasta face tot ce poate. „Dar ceea ce auzim până acum sunt doar promisiuni”, a adăugat el.

Moscova spune că sancțiunile occidentale asupra plăților, logisticii și industriilor sale de asigurări au creat o barieră în calea exportului cerealelor și îngrășămintelor sale. Rusia a făcut aceste afirmații chiar dacă exporturile agricole rusești nu au fost vizate în mod explicit de restricțiile occidentale.

„Partea ucraineană a acordului funcționează bine. Dar partea rusă a acestui acord nu funcționează, iar aceste două părți ar trebui să fie egale. Nu este cazul”, a declarat Gatilov.

Una dintre principalele cereri ale Rusiei este reconectarea Băncii Agricole Ruse (Rosselkhozbank) la sistemul de plăți SWIFT. Banca este una dintre multele deconectate de la sistem în urmă cu mai bine de un an, ca sancțiune impusă după ce Rusia a invadat Ucraina.

„ONU recunoaște că există probleme care trebuie rezolvate”, a declarat Gatilov, adăugând că organismul mondial poartă discuții cu Washington, Bruxelles și alții: „Nu știu dacă vor reuși să obțină progrese suficiente în timpul rămas”.

ONU și mai multe țări au tras un semnal de alarmă atunci când porturile ucrainene au fost blocate după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, spunând că acest lucru ar putea duce la consecințe globale, inclusiv foamete în țările mai sărace. Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a atenuat aceste îngrijorări, dar ultima sa prelungire ar urma să expire pe 18 mai.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG