Linkuri accesibilitate

Ministrul Daea: Comisia Europeană ar putea interzice exporturile de cereale ucrainene către România, până în iunie


Ministrul român al agriculturii, Petre Daea (dreapta), și ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solskii, participă la o conferință de presă comună la București, România, pe 21 aprilie 2023.
Ministrul român al agriculturii, Petre Daea (dreapta), și ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solskii, participă la o conferință de presă comună la București, România, pe 21 aprilie 2023.

Comisia Europeană ar putea lua decizia să interzică exporturile de cereale și semințe oleaginoase ucrainene către România până pe 5 iunie, a declarat miercuri ministrul român al Agriculturii, Petre Daea.

România nu a ajuns să aplice interdicția, în timp ce Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au luat măsuri unilaterale pentru a-și proteja piețele locale de un flux de produse agricole ucrainene mai ieftine.

Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a precizat miercuri că măsurile de interdicție ale Comisiei Europene în cazul României au fost condiționate de o retragere a interdicțiilor unilaterale impuse de către celelalte state.

Comisia va trece la interzicerea exporturilor în mod specific către România, în cazul în care nu se va ajunge la un acord, a subliniat Daea.

„Negocierile cu statele sunt încă în curs de desfășurare”, a declarat Petre Daea după întâlnirile de la Bruxelles și Luxemburg, citat de Reuters.

„România a câştigat răspunsul dat de Comisie şi aşteptăm decizia ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu”, a mai spus el.

Petre Daea a mai spus că a fost luată în calcul data de 5 iunie deoarece până atunci este valabil Regulamentul 870 al Comisiei legat de exporturile ucrainene și care urmează să fie modificat.

De asemenea, ministrul Agriculturii a spus că România ar urma „să primească imediat suma necesară care îi revine din cele 100 milioane euro”.

Șeful Uniunii Europene pentru agricultură și-a exprimat miercuri optimismul că țările învecinate cu Ucraina vor accepta în scurt timp un acord care să permită cerealelor ucrainene să intre în țările lor pentru a fi exportate în altă parte.

Cu accesul la propriile porturi din Marea Neagră blocat și ulterior limitat de invazia Rusiei, Ucraina, unul dintre principalii exportatori de cereale din lume, a trebuit să găsească rute de transport alternative prin statele vecine.

Milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase, mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană și scutite de taxe vamale, au ajuns în Europa Centrală și de Est, fermierii locali plângându-se că cererea și prețurile produselor locale au fost grav afectate.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană (CE) a declarat că va lua „măsuri preventive” de urgență pentru grâu, porumb, semințe de floarea-soarelui și rapiță.

De asemenea, CE va compensa fermierii locali și va permite intrarea în cele cinci țări a cerealelor din Ucraina doar dacă acestea sunt destinate exportului către alți membri ai UE sau către restul lumii.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG