Linkuri accesibilitate

Acord comercial pentru Brexit. Cum va arăta relația viitoare dintre Marea Britanie și UE


Marea Britanie a ajuns la un acord comercial cu Uniunea Europeană cu doar șapte zile până la părăsirea efectivă a blocului comunitar ca rezultat al referendumului din 2016. Brexitul a început pe 31 ianuarie, dar britanii au mai rămas timp de 11 luni în piața unică fără tarife și uniunea vamală. Toate acestea se opresc pe 31 decembrie când intră în vigoare prevederile din acordul comercial încheiat în ajun de Crăciun.

Acordul conține noi reguli privind modul în care Marea Britanie și UE vor trăi, vor lucra și vor face comerț împreună. Momentan nu se știu toate detaliile, deoarece documentul complet - așteptat să aibă o lungime de peste 1.000 de pagini - nu a fost publicat.

O nouă eră începe la 1 ianuarie 2021, încheind relația care a existat între Marea Britanie și UE timp de aproape cincizeci de ani. În general, vor fi mult mai multe bariere între cele două părți, arată jurnaliștii de la BBC.

Marea Britanie nu va mai face parte din zona economică a UE - piața unică și uniunea vamală - și asta înseamnă că va exista mult mai multă birocrație și întârziere pentru întreprinderi și călătorii care trec frontiera.

Marea Britanie introduce un nou sistem de imigrare, ceea ce înseamnă că se încheie libera circulație a persoanelor către și dinspre UE.

Cetățenii UE nu vor mai avea dreptul automat de a se stabili în Marea Britanie, iar cetățenii britanici vor pierde dreptul automat de a trăi, de a lucra și de a ieși la pensie în restul Europei.

Marea Britanie nu va mai aduce contribuții bugetare anuale ca parte a obligației de membru UE, dar va continua să plătească sume mult mai mici ca parte a decontării financiare (sau a facturii de divorț) timp de câțiva ani.

De asemenea, va trebui să plătească pentru orice acces pe care îl dorește la programele europene, în domenii precum cercetarea științifică.

Acesta nu este un acord comercial normal. Acordurile comerciale sunt concepute pentru a face comerțul mai ușor și mai ieftin, prin apropierea țărilor. Acordul împinge cele două părți mai departe, încheie comerțul fără fricțiuni între Marea Britanie și cel mai mare partener comercial al său, creând costuri suplimentare.

Pe de altă parte, în afara uniunii vamale, Marea Britanie va putea negocia propriile acorduri comerciale în întreaga lume. Guvernul spune că acesta este unul dintre marile beneficii ale Brexitului - Marea Britanie va fi mai agilă, capabilă să ia propriile sale decizii suverane.

Dar orice câștig va fi limitat. Noile tranzacții - în următorii câțiva ani - nu vor înlocui comerțul care se va pierde cu UE.

Oficiul independent pentru responsabilitatea bugetară estimează că, pe termen lung, economia Marii Britanii va fi cu 4% mai mică cu un nou acord comercial - decât ar fi fost dacă Marea Britanie ar fi rămas în UE.

Acesta este un impact mai mare pe termen lung pentru economie decât cel cauzat de Covid-19. Dar fără niciun acord, ar fi fost și mai mare.

În ciuda limitărilor de timp, negociatorii din ambele părți au făcut o treabă incredibilă realizând atât de multe într-un timp atât de scurt. Unii oameni au crezut că nu se poate face. Acordurile de acest gen necesită în mod normal ani de negociere.

Dar nu este un acord deosebit de ambițios pentru vecinii care fac atât de mult comerț între ei. Domeniul de aplicare a unei cooperări mai strânse a fost limitat de decizia guvernului britanic de a se rupe cât mai mult de normele UE.

Timp de trei ani după referendumul din 2016, în Marea Britanie s-au învârtit argumente cu privire la faptul dacă țara ar trebui să urmărească o formă de Brexit moale sau dură.

Ambele părți sunt de acord că acesta este un Brexit la fel de dur pe cât îl poți obține, dar cu un acord.

Principalele două avantaje ale acordului:

  • Fără taxe pe bunurile celuilalt atunci când trec frontierele (cunoscute sub numele de tarife)
  • Nu există limite privind cantitatea de lucruri care pot fi tranzacționate (cunoscute sub numele de cote)

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat că regulile de concurență - menite să împiedice o parte să obțină un avantaj nedrept - „vor fi corecte și vor rămâne așa”.

O formă mai ușoară de Brexit - ieșirea din UE, dar rămânerea pe piața unică, de exemplu, ca Norvegia - a fost dezbătută în parlament, dar nu a atras niciodată sprijinul majorității.

Anterior, promisiunile guvernului că Marea Britanie ar avea „exact aceleași beneficii” ca și în UE nu au fost livrate și nici nu ar fi putut să fie.

Irlanda de Nord va avea o relație diferită cu UE decât restul Regatului Unit de la 1 ianuarie, deoarece va rămâne pe piața unică a UE pentru bunuri.

Aceasta a făcut parte din planul cuprins în acordul de retragere după Brexit pentru a menține frontiera terestră irlandeză între Irlanda de Nord (în Regatul Unit) și Republica Irlanda (în UE) la fel de deschisă ca acum.

La începutul acestei luni, negociatorii UE și Marea Britanie au ajuns la un acord separat cu privire la modul în care aceasta va funcționa în practică.

Mărfurile fabricate în Irlanda de Nord vor continua să aibă acces fără probleme în UE, dar, ca rezultat, va crește birocrație în interiorul Regatul Unit, între Marea Britanie și Irlanda de Nord.

De exemplu, vor exista verificări documentare și fizice ale unor aprovizionări cu alimente (deși o perioadă de grație de trei luni va începe la 1 ianuarie pentru mulți comercianți, înainte ca noile măsuri să fie aplicate în totalitate).

Animalele de companie care sunt duse din Marea Britanie în Irlanda de Nord vor avea nevoie, de asemenea, de un certificat de sănătate animală de la un veterinar.

Și pentru că Irlanda de Nord este tratată diferit, acest acord ar putea avea o semnificație constituțională pe termen mai lung pentru Marea Britanie. Politicienii pro-independență din Scoția vor continua să întrebe de ce, dacă Irlanda de Nord poate rămâne în anumite părți ale pieței unice, Scoția nu poate face același lucru.

Doar pentru că s-a ajuns la un acord , nu înseamnă că totul este stabilit. Marea Britanie va negocia cu UE pentru anii următori, pe o bază mai mult sau mai puțin constantă.

Rezolvarea disputelor pe măsură ce apar vor necesita o atenție persistentă și vor fi o cauză probabilă de tensiune. Sistemele de arbitraj vor fi probabil testate la limită.

De asemenea, merită să ne amintim că acest acord nu se referă doar la comerț. După cum sugerează și numele, este un acord de parteneriat, care implică tot felul de alte probleme, cum ar fi transportul rutier, aviația, politica privind schimbările climatice și cooperarea în materie de securitate.

Marea Britanie va pierde accesul complet la o serie de baze de date UE pe care forțele de poliție le folosesc în mod constant - pentru a verifica lucruri precum cazierele judiciare, amprentele digitale și listele persoanelor căutate sau dispărute.

Nu va pierde cu totul accesul, ceea ce s-ar fi întâmplat fără o înțelegere. Însă oficialii de securitate din ambele părți ar putea să solicite modalități de îmbunătățire a cooperării în viitor.

Chiar dacă acordul a fost convenit, acesta trebuie trecut totuși în lege. Pentru ca acest lucru să se întâmple, acesta trebuie examinat și aprobat atât de Parlamentul britanic, cât și de cel european.

Deoarece a fost finalizat atât de târziu, Parlamentul European nu va avea timp să îl semneze înainte de sfârșitul anului. Acest lucru nu ar trebui să oprească intrarea în vigoare a acordului la 1 ianuarie, dar va dura mai mult înainte de a fi parafat oficial.

Guvernul britanic a anunțat că va convoca parlamentarii pe 30 decembrie pentru a vota asupra acordului. Cu toate acestea, nu vor avea destul timp să dezbată și să privească detaliile cu atenție.

XS
SM
MD
LG