Rusia a propus la negocierile cu reprezentanții ONU o extindere de doar 60 de zile a acordului de transport al cerealelor prin Marea Neagră, jumătate din perioada stabilită inițial.
Oficialii ruși au invocat restricțiile de care se izbesc exporturile ruse; chiar dacă produsele agricole nu sunt direct vizate, restul sancțiunilor au un impact și asupra circuitului acestora spre piețele externe, notează Reuters.
Șeful delegației ruse la întâlnirea cu reprezentanții ONU (organizată la Geneva) Sergei Vershinin a spus că Rusia nu se opune extinderii acordului, însă doar cu 60 de zile.
Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov subliniază că poziția Rusiei este mai degrabă împotriva acordului, dar nu a respins propunerea Rusiei, notează The Guardian.
„Acordul presupune cel puțin 120 de zile de extindere, astfel că poziția Rusiei de a extinde înțelegerea cu doar 60 de zile contrazice documentul semnat de Turcia și ONU. Așteptăm poziția lor ca garanți ai inițiativei”, a spus el.
Într-un comunicat dat publicității, reprezentanții ONU spun că acordul de transport al cerealelor prin Marea Neagră este crucial pentru securitatea alimentară și limitarea creșterilor de preț a acestor produse pe piețele internaționale.
Oficialii organizației, care au intermediat alături de Turcia semnarea acordului cu Ucraina, pe de o parte și cu Rusia, pe de alta, în iulie 2022, spun că au luat act de propunerea Moscovei și și-au exprimat angajamentului pentru derularea în continuare a înțelegerii.
Prelungirea cu 120 de zile a acordului de transport al cerealelor prin Marea Neagră expiră sâmbătă.
„Continuarea acordului de transport al cerealelor prin Marea Neagră este crucial pentru securitatea alimentară, deoarece prețurile cerealelor și a fertilizatorilor nu au revenit la nivelul dinainte de război, cauzând greutăți în special în țările în curs de dezvoltare”, au transmis reprezentanții ONU.
Potrivit acestora, prețul cerealelor pe piața internațională a scăzut continuu în ultimele zece luni, ceea ce arată efectele acordului care permite transportul cerealelor din trei porturi ucrainene de la Marea Neagră.
Până acum au fost transportate aproximativ 24 de milioane de tone de cereale - în special porumb (aproape 50% din cantitate) și grâu, dar și semințe și ulei de floarea soarelui, respectiv alte produse.
Reprezentanții ONU au mai precizat că vor fi depuse eforturi și pentru facilitarea exportului de produsele cerealiere și fertilizatorii rusești, un memorandum în acest sens fiind de asemenea semnat în iulie anul trecut.