Linkuri accesibilitate

Activistul din Belarus dispărut la Kiev a fost găsit spânzurat


Organizația lui Vitali Șișov îi ajută pe opozanții președintelui din Belarus, Alexander Lukașenko, persecutați de acesta.
Organizația lui Vitali Șișov îi ajută pe opozanții președintelui din Belarus, Alexander Lukașenko, persecutați de acesta.

Tânărul de 26 de ani fusese dat dispărut de prietena sa după ce nu s-a întors de la alergat. El a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev, în apropiere de locuința sa.

Poliția din Ucraina a anunțat că investighează toate posibilitățile, inclusiv o crimă făcută să pară sinucidere.

Vitali Șișov, cetățean al statului Belarus a dispărut ieri la Kiev și a fost găsit azi, spânzurat, într-un parc din Kiev, nu departe de locuința sa", a transmis, marți, poliția din capitala Ucrainei.

Șișov era cunoscut pentru sprijinul pe care îl acorda altor activiști din Belarus, prin intermediul organizației „Casa Belarusului în Ucraina”.

El fusese dat dispărut de către prietena sa, care a anunțat poliția că Șișov a plecat să alerge și nu s-a mai întors. Organizația sa a postat, luni, pe contul de Telegram, un anunț în care preciza că încercările de a-l contacta telefonic au eșuat. Voluntari ai organizației l-au căutat, fără succes, și în zona în care Șișov obișnuia să alerge.

Vitali Șișov s-a mutat în Ucraina după alegerile prezidențiale din Belarus din august 2020 în urma cărora Lukașenko s-a declarat câștigător. Protestele care au urmat au fost suprimate violent. Numeroși activiști civici, jurnaliști și membri ai opoziției au fost arestați sau se află în exil.

Organizațiile internaționale și țările occidentale nu recunosc rezultatul alegerilor. Președintele Lukașenko se află în conflict deschis atât cu Statele Unite, cât și cu Uniunea Europeană.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG