Comitetul JURI a examinat astăzi, marți 12 noiembrie 2019, declarațiile de avere ale celor trei candidați pentru cele trei posturi rămase neocupate: francezul Thierry Breton, maghiarul Olivér Várhelyi și Adina Vălean.
Declarația Adinei Vălean și cea a maghiarului Olivér Várhelyi, actualmente ambasadorul Ungariei la UE, au fost acceptate în unanimitate: 21-0. Este vorba de comitetul care a respins anterior declarația și candidatura Rovanei Plumb.
În schimb, declarația francezului Thierry Breton a fost acceptată la limită, 12-11, ceea ce anunță mari tensiuni și furtunoase dezbateri la audierea celor trei în parlament, joi 14 noiembrie, când ei vor trebui să răspundă în public întrebărilor eurodeputaților.
In cazul lui Thierry Breton, CEO al multinaționalei de servicii digitale Atos, problema principală ar fi aceea că el este presupus a conduce în viitor sectoarele în care a lucrat până acum în privat. Thierry Breton prezintă un profil hibrid, între politică și afaceri, după ce a fost și ministrul economiei, dar și CEO al Thomson și France Télécom.
Actualmente, el e CEO al marii companii Atos din 2009, “întreprindere care a primit zeci de milioane de euro în subvenții și contracte cu UE în ultimii ani”, cum protesta la auzul numirii lui eurodeputata franceză de extrema stângă Manon Aubry.
Thierry Breton mai este președintele comitetului plăților de la Carrefour, președinte de onoare al marii firme Thomson, membru al consiliului consultativ al Bank of America, președintele consiliului de administrație de la Wordline, administrator al asociației școlilor din Alsacia și altele și are acțiuni în firma senegaleză de telefonie Sonatel, el posedând și cetățenia Senegalului.
Cum o amintea recent săptămânalul politico-satiric francez Le Canard enchaîné, Thierry Breton conduce cel mai mare grup de servicii digitale din Franța. Iar grupul lui, Atos, duce o intensă activitate de lobbying la Bruxelles în favoarea industriei tutunului, pentru că Atos asigură pentru Philip Morris sistemul de trasabilitate al pachetelor de țigări, iar UE pregătește o nouă directivă care vrea să disocieze acest sistem de trasabilitate de industria tutunului propriu-zisă, pentru că marile firme producătoare de țigări sunt bănuite a fi și parteneri ai traficului ilegal.
După ce în runda precedentă, principalele trei grupuri politice din parlament, PPE-socialiștii-Renew Europe, și-au eliminat în audieri fiecare câte un candidat, audierile celor trei candidați în Parlament, joi 14 noiembrie, se anunță foarte animate, prin Thierry Breton fiind vizat mai degrabă președintele Franței Emmanuel Macron care a blocat demersurile Parlamentului pentru a alege președintele Comisiei Europene, Macron, în acord cu Anglea Merkel, reușind să o impună pe actuala președintă Ursula von der Leyen.
Facebook Forum