Linkuri accesibilitate

SmartJob | Adriana Săftoiu, fost consilier prezidențial: De ce diaspora României votează cu partide care spun că nu e bine în UE?


„Diaspora Republicii Moldova a ajutat-o pe Maia Sandu. De ce diaspora României nu crede că drumul spre vest e mult mai bun?”, se întreabă Adriana Săftoiu.
„Diaspora Republicii Moldova a ajutat-o pe Maia Sandu. De ce diaspora României nu crede că drumul spre vest e mult mai bun?”, se întreabă Adriana Săftoiu.

Adriana Săftoiu vorbește la SmartJob despre comportamentul înțelept în perioade de criză și cum să se ferească românii de manipulare: „Te duci la surse pe care, în timp, verificându-le, ai văzut că sunt mult mai aproape de informația corectă, onestă. Nu rămâne la o singură opinie.”

Adriana Săftoiu a fost deputat al Partidului Național Liberal. A deținut funcția de consilier prezidențial și purtător de cuvânt al Președintelui României, Traian Băsescu.

Care este cea mai bună ieșire în perioade complicate? Pe cine să mai creadă oamenii și de unde să se informeze? Cum poate fi verificată o informație și cum trebuie dezvoltată gândirea critică, pentru a te feri de dezinformare și fake news? Sunt teme aduse în discuție în timpul podcastului.

Adriana Săftoiu analizează la Europa Liberă și informațiile care au venit din partea autorităților, după ce CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării) a desecretizat documente clasificate ale serviciilor secrete românești privind campania electorală a candidatului filorus Călin Georgescu.

Servicii de informații secrete din România spun că ascensiunea candidatului filorus Călin Georgescu a fost sprijinită de Rusia, cu ajutor din România. Inclusiv financiar: milioane de euro.

25.000 de conturi TikTok ar fi fost folosite pentru a-i crește popularitatea candidatului Călin Georgescu. Conturile de social media au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de turul I al alegerilor prezidențiale, unele dintre ele fiind create încă din anul 2016.

Peste 100 de influenceri, cu 8 milioane de urmăritori, au fost manipulați, scriu documentele desecretizate de CSAT, pentru a-l promova pe Călin Georgescu.

De asemenea, lideri ai unor clanuri interlope și extremiști ar fi fost implicați, conform documentelor publicate pe site-ul Președinției României, în campania Georgescu.

Ascultă podcastul SmartJob pe YouTube Music, Spotify, Apple Podcast.

Oamenii pot fi neîncrezători după desecretizarea acestor informații și să-și pună întrebări, crede Adriana Săftoiu: „De ce abia acum? Nu cumva iarăși vreți să ne manipulați, să ne creați acea emoție ca să votăm împotriva sau pentru cineva?”, s-ar putea întreba ei.

Unii pot să considere că „acesta e glonțul de argint, că e tras la final, când nu se mai poate dovedi nimic, nu se mai poate apăra nimeni”, spune aceasta: „Pe de altă parte, cei care sunt îngroziți de asemenea informații n-au cum să nu fie la fel de îngroziți de instituțiile statului. Deci, au știut sau n-au știut? Că nu e clar.”

De ce diaspora votează pentru partide extremiste?

Cum a reușit diaspora Republicii Moldova să o ajute pe Maia Sandu – adică oamenii care trăiesc în Vest și-au dat seama că, pentru Republica Moldova, drumul spre Occident e mult mai bun decât ceea ce se întâmplă acasă – iar românii nu reușesc să facă asta?, se întreabă Adriana Săftoiu.

„De ce diaspora noastră nu a făcut același lucru, stând acolo, în Vest, de atâția ani? Votezi pentru partide care reclamă că nu e bine în Uniunea Europeană și să rămânem aici, între granițele noastre, să mâncăm doar ce producem noi? Dacă nu producem, să stăm cu apă și cu energie spirituală sau mai știu eu ce alte bazaconii?”.

Poate crearea falsei impresii că România e o țară umilită a dus la alimentarea acestui curent?

„Umilită de către cine? Că, dacă spui că e umilită de Uniunea Europeană, asta e chiar culmea. Noi, cu banii pe care i-am luat din Uniunea Europeană, din fonduri europene, am făcut totuși mult mai multe autostrăzi decât am avut înainte de 2007.”

„Cineva care spune: sunt Mesia, eu sunt mesianic, vă salvez pe toți… o nebunie. E o nebunie, nu există așa ceva”, spune Adriana Săftoiu.

Cum să nu fii manipulat și dezinformat

Ce să li se răspundă oamenilor care spun acum că au fost dezinformați, manipulați, mințiți? De unde și cum să se informeze? Pe cine să mai creadă?

Du-te la niște surse pe care, în timp, verificându-le, ai văzut că sunt mult mai aproape de informația corectă, onestă, susține Adriana Săftoiu:

„Eu, cel puțin, ca să evit manipulări de genul ăsta, mi-am format deja niște obiceiuri să deschid anumite site-uri dimineața, de unde, în general, am primit aproape întotdeauna o informație corectă.”

Pentru un om care vrea să fie informat corect și să ia deciziile corecte, e nevoie să-și cultive aceste obiceiuri:

„Pentru asta, într-adevăr, trebuie să fii dispus să ai și gândire critică și uneori să poți să te confrunți cu o sursă care-ți spune că ești pe drumul greșit. Trebuie să ai această putere să zici: stai un pic, stai să mă confrunt un pic și cu alte variante?”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG