Linkuri accesibilitate

Agitație pe piața locală a energiei. Șeful Enel spune că nu mai vede creștere în România, iar CEZ vrea să vândă afacerea


Șeful Enel, Francesco Starace, a declarat că este posibilă vânzarea unor active pe piața din România unde „nu mai vede o creștere”.

„Avem o politică de rotaţie a activelor prin care vindem şi cumpărăm ceva în fiecare an. În general ceea ce vindem sunt activele pentru care nu mai vedem o creştere mare. Acolo unde a existat un echilibru, unde totul funcţionează bine, căutăm să vedem dacă există cineva care să ne plătească mai mult. România ar putea fi printre aceste active”, a spus Francesco Starace, prezent la un forum economic, potrivit agenției de știri italiene Radiocor. El a mai precizat că România nu ar fi singura țară unde gigantul italian se gândește să își restrângă activitatea.

Potrivit unor surse, citate de Reuters săptămâna trecută, Enel se pregătește de vânzarea operațiunilor din România, pentru care se așteaptă să primească un miliard de euro. Deocamdată nu este clar dacă italienii vor vinde parțial sau integral activele pe care le au în România.

Intenția de vânzare a operațiunilor de pe piața locală nu este însă nouă. Italienii de la Enel reiau o idee mai veche, din 2015, dar care nu s-a materializat, căci în cele din urmă procesul de exit din afacerile românești a fost suspendat.

La vremea respectivă se vorbea de un exit de pe piețele din România și Slovacia, iar în cele din urmă compania a decis să vândă doar cele 66% din firma deținută în Slovacia.

La rândul său, grupul ceh CEZ, intrat pe piața autohtonă în 2005 și devenit ulterior unul dintre jucătorii importanți de utilități integrate, a anunțat că testează vânzarea a șapte companii din România: Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România.

„Procesul de transfer al activelor din Romania se derulează în conformitate cu noua strategie a companiei-mamă, aprobată în luna iunie a acestui an. Aceasta prevede transferul treptat al activelor din Bulgaria, România, Turcia și parțial și din Polonia”, menționează reprezentanții companiei într-un comunicat. Totuși, cehii vor păstrarea companiilor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading.

Atât Enel cât și CEZ se luptă pe piața locală cu Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România. De altfel, au apărut deja informații legate de interesul Hidroelectrica, companie deținută 80% de stat și 20% de Fondul Proprietatea, pentru afacerile locale ale celor două.

Astfel, Hidroelectrica cere aprobarea acționarilor pentru a achiziționa active ale UCM Reșița și ale grupurilor Enel și CEZ România, în ședința care va avea loc pe 13 septembrie. În plus, potrivit unui anunț apărut în portalul serviciului electronic de achiziții publice, Hidroelectrica ar intenționa să cumpere servicii de consultanţă pentru achiziţia activelor ENEL şi CEZ și este dispusă ca pentru acest lucru să pună pe masă 10 milioane de euro.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager în cadrul Fondului Proprietatea, a declarat că „nu ar fi benefic” ca Hidroelectrica să cumpere active ale Enel sau ale CEZ. Meyer explica faptul că activele celor două companii - italiană și cehă - nu ar putea genera profituri comparabile cu cele ale Hidroelectrica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG