Linkuri accesibilitate

Compania românească privată care a lansat zboruri regulate săptămâna aceasta, condusă de un fost director al Blue Air


Air Connect intră pe piață după ce alt operator cu acționariat majoritar românesc, Blue Air, a intrat în insolvență. În septembrie 2022 Blue Air a aruncat în haos mii de români, după ce a anulat intempestiv sute de zboruri, fiind necesară intervenția Guvernului.
Air Connect intră pe piață după ce alt operator cu acționariat majoritar românesc, Blue Air, a intrat în insolvență. În septembrie 2022 Blue Air a aruncat în haos mii de români, după ce a anulat intempestiv sute de zboruri, fiind necesară intervenția Guvernului.

Compania românească Air Connect a lansat săptămâna aceasta curse regulate spre destinații interne, dar și spre Budapesta. Noua companie este condusă de un fost director al Blue Air, operator aerian care și-a încetat activitatea în urmă cu câteva luni.

Noua companie, Air Connect a fost înființată în 2021 și avea în plan lansarea de curse regulate în toamna trecută, demersul fiind însă amânat.

Din 27 martie, operatorul a lansat însă curse regulate între București și patru orașe din țară, Sibiu, Suceava (câte 5 frecvențe săptămânale) Baia-Mare (2 frecvențe) și Târgu-Mureș (4 frecvențe).

Compania a lansat și două curse regulate externe, București - Budapesta și Cluj-Napoca - Budapesta (cu câte 2 frecvențe săptămânale) și a anunțat că în vară va opera curse charter între București și Dubrovnik, respectiv între Constanța și Cluj, Timișoara, Oradea și Suceava.

„Ne-am propus să devenim prima opţiune de zbor pentru pasagerii din Sud-Estul Europei, iar astăzi am făcut un prim pas ȋn această direcţie. Lucrăm activ la diversificarea rutelor”, a declarat CEO-ul companiei Tudor Constantinescu.

Intrarea pe piață a noii companii contrabalansează concurența operatorilor aerieni din regiune, compania cu acționariat maghiar Wizz Air fiind o prezență activă pe piața românească de foarte mulți ani.

Prăbușirea companiei low-cost Blue Air a oferit oportunități pentru mai mulți operatori, subliniază o analiză a platformei media Panorama.net.

Pe de altă parte, între noul operator, Air Connect și Blue Air pare să existe mai multe legături.

Directorul general al noii companii intrate pe piață, Tudor Constantinescu, a fost în trecut pilot și director comercial la Blue Air, până în 2019 potrivit Econmedia.

Ulterior, acesta a fost director comercial în cadrul Animawings - companie aeriană cu acționariat grecesc - iar in trecut a fost administrator și al companiei româno-belgiene Airline Management Solutions, mai notează publicația.

Compania, în care Constantinescu deținea aproximativ 30% din acțiuni, preluase în 2013 o parte din Blue Air, pentru aproximativ 30 de milioane de euro, de la omul de afaceri Nelu Iordache.

Potrivit datelor consultate de Economedia, cu ajutorul platformei Confidas.ro AirConnect este controlată de către cinci acționari, fiecare cu câte 20% din acțiuni.

Este vorba de Karpaten Outgoing, Domnița Iulia Muntean, Florin Necula, Cosmin Adrian Pop și Regional Air Suport - firmă deținută integral de omul de afaceri Dorin Ivașcu, potrivit publicației amintite.

În afara Karpaten, parte a grupului de turism cu același nume și care ar fi reprezentată în structura noii companii aeriene de Gheorghe Mărginean, potrivit ZF, restul acționarilor au legături cu omul de afaceri Dorin Ivașcu.

Acesta controlează Aeroportul Tuzla, prin compania pe care o deține în care firma pe care o deține, Regional Air Suport împarte acțiunile cu Adrian Ștefan Vasilache.

Înainte de '90, Ivașcu a lucrat în turism și a intrat apoi în TAROM unde a urcat succesiv pe scara ierarhică.

Epochatimes scrisese că acesta ar fi fost ofițer al Direcției de Informații Externe înaintede '89, însă omul de afaceri a negat pentru Hotnews această informație.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG