Linkuri accesibilitate

Alegeri în Austria: conservatorii lui Sebastian Kurz, favoriți în sondaje


Cei 6,4 milioane de alegători din Austria sunt chemaţi să își aleagă noul parlament
Cei 6,4 milioane de alegători din Austria sunt chemaţi să își aleagă noul parlament

Austriecii sunt chemați duminică la urne pentru alegerea unui nou parlament, în cadrul unui scrutin anticipat convocat după demiterea guvernului de coaliţie format din Partidul Poporului (OeVP, conservator) şi Partidul Libertăţii (FPOe, extrema dreaptă).

Guvernul de coaliție a fost demis printr-o moţiune de cenzură la sfârşitul lui mai, în urma unui scandal politic.

Fostul cancelar Sebastian Kurz, lider al partidului conservator, se va plasa cel mai probabil pe primul loc, însă nu va putea forma singur guvernul.

Conform sondajelor, Partidul Poporului, condus de Kurz, este marele favorit al scrutinului, cu 33% din intenţiile de vot, devansând cu mult partidul social-democrat (SPOe), creditat cu 22% , şi FPOe, cotat cu 20%, potrivit AFP.

Potrivit calculelor, Sebastian Kurz va avea posibilitatea aritmetică de a forma o coaliţie cu una sau cu cealaltă din aceste două partide, dar şi cu formaţiunea liberală NEOS sau cu Verzii, care ar urma să treacă pragul electoral de 4%.

Alegerile anticipate au fost cerute de Kurz după publicarea în presa germană a unor extrase dintr-o înregistrare video în care liderul de atunci al FPOe şi vicecancelar, Heinz-ChristianStrache, filmat cu camera ascunsă într-o vilă de la Ibiza în 2017, promitea contracte publice în schimbul sprijinului electoral pe care i l-ar fi acordat o pretinsă nepoată a unui oligarh rus.

„Ce-i destul e destul”, a spus la vremea respectivă Kurz, într-o declarație de presă, amintind și de alte scandaluri în care a fost implicat Partidul Libertății, dar care nu au dus însă la destrămarea coaliției.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG