Opoziție, în adevăratul sens al cuvântului, nu a existat. În multe regiuni, membrilor din partidele de opoziție nu le-a fost permis să candideze. Unii opozanți au fost arestați, le-au fost vandalizate casele și mașinile. Unii observatori ai alegerilor au fost chemați la armată.
În regiunile ocupate din Ucraina în care s-au organizat alegeri rusești, anume Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson, au câștigat candidații apropiați Kremlinului.
Autoritățile de la Kiev consideră că alegerile organizate pe teritoriul Ucrainei pentru instituții rusești sunt ilegitime. Mai mult, ei acuză Kremlinul că au falsificat în masă voturile și că au silit mulți oameni să voteze.
„Alegerile false” care au loc pe teritoriul Ucrainei „încalcă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, consideră Ministerul de Externe ucrainean. Potrivit Kievului, rezultatele nu au nicio valoare și nicio consecință legală.
Afirmația este întărită de secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, care a descris scrutinul rus din Ucraina drept „ilegitim”.
Alegerile au fost condamnate și de Consiliul Europei, care transmite că alegerile „organizate în încălcare clară a dreptului internațional, arată mai departe cum Federația Rusă neagă valorile democrației, drepturilor omului și statului de drept”.
Consiliul Europei a confirmat că alegerile sunt ilegitime din perspectiva dreptului internațional.
Comisia electorală centrală a Rusiei a organizat patru alegeri regionale, 79 municipale și una parțială pentru reprezentanți în Duma de Stat - parlamentul rus.
Localnicii au putut vota cu pașaportul rusesc.
Partidul Rusia Unită, din care face parte Vladimir Putin, a câștigat fiecare post de guvernator regional la care a candidat.
În septembrie 2022, Kremlinul a organizat referendumuri de anexare în cele patru regiuni ucrainene ocupate: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Armata rusă nu controla la acel moment și încă nu controlează complet acele regiuni.
În timpul scrutinului, care a durat patru zile și nu este conform cu niciun standard internațional, localnicilor nu le-a fost permis să părăsească zona, militarii au intrat în casele oamenilor ca să-i aducă la urne și angajații au fost amenințați cu concedierea dacă nu votează.
Sub o cincime din populația locală s-a prezentat la urne, lucru care nu i-a împiedicat pe ruși din a declara rezultate pozitive și anexarea celor patru regiuni, pe 30 septembrie.
Alegerile sunt contestate de către întreaga comunitate internațională, inclusiv de către aliații Rusiei. Singura țară care recunoaște rezultatul acelor referendumuri de anexare este Coreea de Nord.
Rusia a mai folosit pretextul referendumului și pentru anexarea Crimeei, în 2014.