Linkuri accesibilitate

Alegeri intermediare în SUA. Bătălia pentru controlul asupra Congresului


SUA - Lisa O. poartă un sticker autocolant „Am votat astăzi!” după ce și-a exprimat votul la Primăria din Philadelphia, Pennsylvania
SUA - Lisa O. poartă un sticker autocolant „Am votat astăzi!” după ce și-a exprimat votul la Primăria din Philadelphia, Pennsylvania

America votează: alegătorii se îndreaptă către urnele din toată țara pentru a alege liderii federali și de stat în alegerile de la jumătatea mandatului - „midterms”.

Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 06.00 pe Coasta de Est (13.00 - ora României).

În joc este controlul asupra ambelor camere ale Congresului, Camera Reprezentanților cu cele 435 de locuri și 35 din cele 100 de locuri din Senat.

Zeci de guvernatori, secretari de stat și procurori generali sunt, de asemenea, supuși votului.

Democrații au nevoie de cel puțin 50 de locuri pentru a menține controlul asupra Senatului SUA, iar republicanii au nevoie de 51 pentru a prelua controlul.

Democrații trebuie să-și păstreze locurile de senatori din Georgia, New Hampshire, Nevada și Arizona, în timp ce republicanii, pentru a avea majoritatea, ar trebui să recâștige locul de senator pentru Pennsylvania și să mai câștige cel puțin încă o cursă din celelalte cinci.

Pe baza evaluării realizate de Inside Elections, republicanii sunt cotați ca favoriți pentru câștigarea celor 20 de locuri, în timp ce democrații este posibil că câștige 12 locuri, transmiteCNN.

Majoritatea pe care republicanii ar putea să o obțină în Camera Reprezentanţilor va duce, inevitabil, la limitarea puterilor preşedintelui Joe Biden pentru următorii doi ani și blocarea agendei sale, deschizând calea lui Donald Trump pentru a reveni la Casa Albă, remarcă Reuters.

Motivați de preocupările cu privire la inflația ridicată și la criminalitate, alegătorii sunt pe care să inaugureze o eră a guvernării divizate la Washington, în ciuda avertismentelor democraților cu privire la erodarea drepturilor la avort și subminarea normelor democratice.

Mizele alegerilor din SUA
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00

Votul pre-electoral a depășit nivelurile din 2018 în statele în care sunt disponibile date pentru ultimele trei cicluri.

Potențiale consecințe

Sondajele se închid începând cu ora 18.00, ora estică (23.00 GMT), dar rezultatele nu vor fi cunoscute decât peste câteva zile sau chiar săptămâni.

Peste 46 de milioane de americani au votat înainte de ziua alegerilor, fie prin poștă, fie în persoană, conform datelor US Election Project, iar oficialii electorali de stat avertizează că va dura timp pentru a număra toate acele buletine de vot. Rezultatele de la Senat ar putea să nu fie cunoscute până la un potențial tur din 6 decembrie, în Georgia.

În Congres, o Casă controlată de republicani ar putea bloca proiectele de lege care abordează prioritățile democraților, cum ar fi dreptul la avort și schimbările climatice.

La rândul lor, republicanii ar putea iniția, de asemenea, o confruntare cu privire la plafonul datoriei națiunii, care ar putea zgudui piețele financiare și ar putea lansa investigații asupra administrației și familiei lui Biden.

Republicanii vor avea puterea de a bloca ajutorul acordat Ucrainei dacă vor recâștiga controlul asupra Congresului, dar analiștii spun că este mai probabil să încetinească sau să reducă fluxul de apărare și asistență economică.

Un Senat republican ar controla nominalizările de judecători făcute de Biden, inclusiv orice post vacant la Curtea Supremă, care va deveni din ce în ce mai conservatoare.

Un bărbat i-a amenințat pe alegătorii din Wisconsin cu un cuțit. Secția de votare, închisă pentru scurt timp

Un bărbat a fost arestat marți după-amiază după ce i-a amenințat pe alegători cu un cuțit într-o suburbie din Milwaukee, forțând pentru scurt timp închiderea secției de votare.

Poliția din West Bend, Wisconsin, a răspuns unui apel despre un bărbat înarmat cu un cuțit la West Bend Community Memorial Library, care este un loc de votare. Bărbatul a cerut personalului să „oprească votul”, a declarat Departamentul de Poliție West Bend într-un comunicat de presă.

Bărbatul de 38 de ani, care nu a fost identificat imediat de autorități, a fost arestat fără incidente și nu au fost raportate victime, a declarat poliția.

Votarea la locul de votare s-a oprit pentru mai mult de 30 de minute în timp ce ofițerii investigau, a spus poliția, dar locația a fost redeschisă de atunci. Poliția a spus că „vor fi depuse acuzații”.

Trump a votat

Fostul președinte Donald Trump a votat în Florida și a prezis o „noapte extraordinară” pentru republicani.

„Cred că vom o avea o noapte extraordinară și sunt foarte entuziasmat”, a spus fostul președinte.

El a confirmat că l-a votat pe actualul guvernator al Floridei, Ron DeSantis, pentru încă un mandat. Trump nu a avut, însă, o relație tocmai caldă cu DeSantis, dimpotrivă.

DeSantis ar putea fi unul din rivalii săi la nominalizarea din 2024, așadar un contracandidat la aspirațiile prezidențiale, mai ales după ce Trump a dat de înțeles că ar putea să-și anunțe candidatura la prezidențialele din 2024 săptămâna viitoare, pe fondul triumfului pe care republicanii îl anticipează cel puțin la Camera Reprezentanților.

Trump intenționează să capitalizeze victoria republicanilor cu argumentul că el i-a susținut pe cei mai mulți dintre candidați în toată perioada campaniei.

Ziua alegerilor, nu și a rezultatelor


Marți, 8 noiembrie, marchează prima zi a alegerilor generale de când Donald Trump a încercat să răstoarne rezultatele cursei prezidențiale din 2020.

Milioane de americani vor fi votat deja, fie prin poștă, fie în persoană, iar alte milioane își vor exercita votul în persoană. Aceste voturi sunt exprimate într-un moment în care sistemul electoral american a fost atacat ca niciodată.

Este posibil să nu știm câștigătorul curselor cheie decât peste câteva zile, în cursul săptămânii, ceea ce este normal.

În multe curse, nu vom afla cine a câștigat în noaptea alegerilor.

După închiderea voturilor, totalul voturilor candidaților este probabil să se schimbe, pe măsură ce oficialii locali continuă să numere buletinele de vot.


„Este foarte probabil să nu știm practic nimic în noaptea alegerilor și asta este normal”, a spus David Becker, fondatorul și directorul executiv al Centrului pentru Inovare și Cercetare Electorală. Numai cu marje mari sau în baza exit-poll-urilor, oamenii ar putea afla rezultatele în aceeași zi.

Odată ce se închid urnele, lucrătorii electorali tabulează voturile din fiecare secție și le transmit biroului electoral central al județului. Fiecare județ raportează la stat rezultatele sale.

În multe cazuri, atât județul, cât și statul oferă actualizări online regulate pe tot parcursul serii, pe măsură ce sunt raportate rezultatele.

De asemenea, județele continuă să proceseze buletinele de vot prin corespondență.

Este posibil ca totalul voturilor să se schimbe pe parcursul serii, precum și în zilele care urmează zilei alegerilor, pe măsură ce voturile continuă să fie numărate.

Această schimbare nu este neobișnuită și poate fi explicată prin două dinamice, a declarat pentru The Guardian Charles Stewart III, profesor de științe politice la MIT, specializat în administrarea alegerilor.

În primul rând, a spus el, jurisdicțiile care își raportează mai repede voturile tind să fie jurisdicții mai mici, republicane. În al doilea rând, multe își raportează votul în persoană în ziua alegerilor mai întâi și votul prin corespondență mai târziu. Aceste din urmă voturi tind să se încline spre democrați.

El a spus că ar trebui să existe un scepticism profund față de încercările de a revendica victoria înainte de numărarea voturilor.

Proiecțiile despre candidații care vor câștiga sunt separate de rezultatele oficiale.

Pe măsură ce oficialii raportează rezultatele alegerilor, organizațiile de știri, inclusiv Associated Press și principalele rețele de televiziune, analizează datele pentru a încerca să facă proiecții despre ce candidat va câștiga. Acest proces este independent de eforturile electorale oficiale de numărare a voturilor.


Organizațiile de știri folosesc o echipă de experți independenți care folosesc sondaje, datele despre voturile anterioare și rezultatele alegerilor pentru a spune publicului cine va câștiga o cursă.

În unele curse, experții sunt capabili să facă rapid o proiecție despre cine va câștiga o cursă. Dacă un candidat dintr-un partid a câștigat constant o cursă, de exemplu, și modelele de vot în noaptea alegerilor par să fie imediat în concordanță cu alegerile anterioare, organizațiile de știri se pot simți încrezătoare în realizarea unei proiecții.

Dar în cursele competitive în care există o marjă mică între candidați și o mare parte din voturi nu au fost încă raportate, experții sunt mult mai precauți și nu vor face o predicție.

Pe măsură ce numărarea voturilor continuă, cei care fac prognoze compară marja care separă candidatul cu locul în care există încă în stat voturi restante.

Odată ce se simt încrezători că nu există cale de victorie pentru un candidat, ei vor declara un câștigător.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG