UPDATE ORA 10: Prezența la vot a ajuns la 7,76%. În continuare, în mediul rural sunt mai mulți alegători care au mers să voteze decât în mediul urban, în acest moment diferența fiind de aproape o sută de mii de persoane.
În total, peste 1,4 milioane de persoane au votat până la ora 10.
În București, au votat peste 114.000 de persoane, din totalul de 1,8 milioane de alegători înscriși pe listele electorale.
CITIȚI ȘI:
Cât de scumpă a fost campania electorală pentru alegerile locale din 2020?
Banii cheltuiți de partide în campania electorală urmează să fie rambursați de Autoritatea Electorală Permanentă dacă totul a fost legal, iar partidul a trecut de pragul de 3%.
Suma totală cheltuită în campanie va fi de aproape trei ori mai mare decât cea din 2016, potrivit rapoartelor Autorității Electorale Permanente. Candidații marilor partide pentru funcția de președinte al Consiliului Județean au adus în campania electorală, din resurse proprii sau împrumuturi, peste 14.3 milioane de lei (aproape 3 milioane de euro). Donațiile au fost însă extrem de reduse. PNL și PSD au adunat cele mai mari sume de la candidații lor, care speră că își vor recupera sumele băgate în campanie de la bugetul de stat.
CITIȚI MAI MULTE AICI
Campanie electorală bogată: de trei ori mai scumpă decât în 2016
Peste două milioane de alegători s-au prezentat până la ora 11 la vot, iar prezența a ajuns la 11,53%. În continuare prezența este sub cea înregistrată la aceeași oră la alegerile din 2016, când s-a ridicat la 12,11%.
Mulți alegători stau la coadă, mai ales că, din cauza măsurilor luate de autorități pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, în secția de votare nu pot intra decât cinci persoane simultan, dar este posibil și ca numărul de votanți să fie mai mare.
Prezența cea mai mare se întâlnește în județe considerate fiefuri ale PSD: Teleorman (17,03%), în Olt (16,78%) și Giurgiu (16,48%).
La coada clasamentului sunt județele Covasna (8,38%), Harghita (8,79%) și Municipiul București (9,11%). De altfel, la alegerile din 2016, Capitala a înregistrat cea mai mică prezență din istoria electorală post-decembristă: 33%.
Analiștii politici atrag atenția că o rată de participare scăzută favorizează, pe de-o parte, partidele mari, cu rețele locale bine dezvoltate, iar pe de alta, pe primarii aflați deja în funcție indiferent dacă vin de la partide mai mici sau mari.
La alegerile din 2016, prezența mică la închiderea urnelor - doar 48,44% - a făcut ca unii primari de municipii să fie aleși cu mai puțin de 20% din numărul total al alegătorilor din circumscripția respectivă.
Expert Forum: Fără incidente majore, până la această oră
Majoritatea problemelor raportate au fost legate de votul cu urna specială, aglomerație în unele secții de votare şi încălcarea normelor de protecție sanitară, atrag atenția specialiștii Expert Forum.
Observatori cărora nu li s-a permis să monitorizeze deschiderea secțiilor de votare
- Au fost înregistrate plângeri la secția 872 din Sector 5, Secția 149 la Bicfalău și în Sectorul 4
Votul cu urna specială
- Sâmbătă și duminică, specialiștii Expert Forum au primit mai multe sesizări de la alegători aflaţi în izolare care nu puteau solicita urna specială (legate de COVID-19) deoarece nu deţineau documente medicale și de la alegători cărora li s-au refuzat cererile pentru urna specială.
- La ora 7.30, potrivit site-ului prezenta.roaep.ro, 13 persoane votaseră deja cu urna specială. La ora 9 figurau deja 116 de alegători, dintre care 45 în județul Cluj. Acest fapt este dificil de înțeles în contextul în care cererile pentru urna specială se pot primi și astăzi, conform Hotărârii Biroului Electoral Central 81/2020
Încălcarea regulilor privind protecția sanitară
- La secțiile 434 și 567, Sector 3, identificarea alegătorilor s-a făcut fără înlăturarea măștii de protecție
- La secțiile 1202, 1203, 1204 din Bucureşti membrii birourilor electorale nu poartă sau poartă greșit măștile de protecție
- La deschiderea secției, observatorii au indicat că lipseau dezinfectantul sau măștile de protecție în câteva secții de votare, dintre care BZ 306, B 387, CJ 84, IF 146, B 971, BT 297, B 1076
- În 40 de secții de votare (din 141 observate), observatorii au comunicat că nu s-a păstrat distanța regulamentară între orele 6 și 7. În 43 de secții de votare nu li s-a măsurat temperatura tuturor participanților înainte de intrarea în secţia de votare, la începerea procedurilor de pregătire a secției, la ora 6.
- La secția 77 din Fierbinți Târg (Ialomița), observatorii au sesizat că au fost alegători care au folosit masca în secția de votare doar după intervenția personalului de pază
Cozi la secțiile de votare
- În mai multe cazuri au fost identicate cozi sau aglomerație la secțiile de votare. Astfel de exemple au fost identificate, subliniază Expert Forum, în secțiile 236 și 237 din comuna Dognecea (Caraș Severin), secțiile 149 și 151 (Chiajna, Ilfov). La ora 10:30 la toate secțiile din Tunari erau cozi semnificative, iar în unele cazuri nu se respecta distanța regulamentară
Facebook Forum