Linkuri accesibilitate

Alegeri locale 2020. Urmăriți finala în direct la Europa Liberă

La primele alegeri pe care România le organizează în pandemie, partidele politice își măsoară forțele nu doar pentru gestionarea banilor comunităților locale în următorii 4 ani, ci și pentru alegerile parlamentare, programate să aibă loc în decembrie.

Programate inițial pentru luna iunie, alegerile locale au fost amânate din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, pe 27 septembrie, peste 18,2 milioane de români sunt așteptați la urne pentru a-și alege reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni şi preşedinţii consiliilor judeţene.

12:07 27.9.2020

Aproape 2,9 milioane de alegători au votat, până la această oră, la alegerile locale, la nivel național. Prezența la vot a ajuns la 15,69%, în condițiile în care la multe secții de votare, alegătorii stau la coadă. În continuare, prezența la vot este ușor mai scăzută față de alegerile din 2016, când, la aceeși oră, a fost de 16,54%.

În mediul rural au fost înregistrate peste 1,5 milioane de persoane care au votat, în timp ce în mediul urban au fost peste 1,3 milioane de persoane. De regulă, mediul rural votează mai degrabă în prima parte a zilei, în timp ce alegătorii din mediul urban ies la vot spre după-masă.

Prezența cea mai mare se întâlnește în fiefuri tradiționale ale PSD: Teleorman (22,8%), în Olt (22,69%) și Giurgiu (22%).

La coada clasamentului sunt județele Covasna (12,2%), municipiul București (12,58%) și Harghita (12,96%).

Bucureștiul a înregistrat, la alegerile precedente, cea mai mică prezență la vot din istoria electorală post-decembristă: 33%.

La alegerile din 2016, prezența mică la închiderea urnelor - doar 48,44% - a făcut ca unii primari de municipii să fie aleși cu mai puțin de 20% din numărul total al alegătorilor din circumscripția respectivă.

12:45 27.9.2020

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, face un apel către preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare să asigure fluidizarea accesului în funcţie de numărul de cabine de vot disponibile, iar votarea să se desfăşoare cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară, potrivit Agerpres.

Coadă la vot la Școala nr 117, sectorul 6
Coadă la vot la Școala nr 117, sectorul 6

La multe secții de votare, oamenii stau la coadă pentru a putea vota.

Coadă la vot la Școala nr 117, din sectorul 6
Coadă la vot la Școala nr 117, din sectorul 6

Până la ora 12, Capitala este spre coada clasamentului național în ceea ce privește prezența la vot, cu 12,58%.

Bucureștiul, care concentrează 10% din totalul persoanelor cu drept de vot din România, a înregistrat la alegerile trecute, cea mai mică prezență din istoria electorală post-decembristă: 33%.

Rata mică de participare la un scrutin electoral într-un singur tur (începând din 2012, priamrii sunt aleși într-un singur tur de scrutin) face ca unii primari să fie aleși chiar cu mai puțin de 20% din numărul total al alegătorilor din circumscripția respectivă, așa cum a fost cazul în 2016.

De pildă, în urmă cu patru ani, la București, Gabriela Firea a câștigat cu puțin peste 246.000 de voturi, reprezentând doar 13,84% din totalul de aproape 1,8 de milioane de alegători înregistrați în Capitală și în condițiile în care rata de participare în Capitală a fost mult sub media națională. Nu este singurul astfel de caz. La Iași, primarul Mihai Chirica a fost ales doar de 15% din totalul alegătorilor, în timp ce, la Ploiești, Adrian Florin Dobre reprezenta doar 11% din totalul votanților

12:59 27.9.2020

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, în raportul prezentat la ora 12, că au fost primite 96 de sesizări din partea cetățenilor privind presupuse fapte care au legătură cu desfășurarea votului.

Cele mai multe sesizări au fost pentru continuarea propagandei electorale, turism electoral, vot multiplu, fotografierea sau filmarea buletinelor de vot în timpul exercitării dreptului la vot, sfătuirea alegătorilor la secțiile de votare.

CITIȚI MAI MULTE AICI
MAI: 96 de sesizări privind posibile fapte care au legătură cu votul

13:03 27.9.2020

Prezența la ora 13, rămâne sub 20%. În total, au votat peste 3,6 milioane de persoane, reprezentând doar 19,84% din totalul românilor cu drept de vot.

Spre deosebire, în 2016, la aceeași oră, prezența era de 21,12%.

Aproape două milioane de alegători din mediul rural au votat până la ora 13, iar în mediul urban, prezența este mai redusă fiindcă, din experiența scrutinelor anterioare, alegătorii din orașe ies mai târziu la vot.

Județele fruntașe în ceea ce privește prezența la vot rămân Olt, Teleorman și Giurgiu, cu peste 26%.

Spre deosebire de orele anterioare, Bucureștiul ajunge pe ultimul loc la prezență, cu doar puțin peste 15%.

Bucureștiul, care concentrează 10% din totalul persoanelor cu drept de vot din România, a înregistrat la alegerile trecute, cea mai mică prezență din istoria electorală post-decembristă: 33%.

Rata mică de participare la un scrutin electoral într-un singur tur (începând din 2012, primarii sunt aleși într-un singur tur de scrutin) face ca unii primari să fie aleși chiar cu mai puțin de 20% din numărul total al alegătorilor din circumscripția respectivă, așa cum a fost cazul în 2016.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG