Linkuri accesibilitate

Eu cu cine votez? Ep. #2 – Oferta partidelor pentru alegerile locale 2024. Cine sunt candidații propuși la primăriile marilor orașe


Primarii în funcție Olguța Vasilescu (Craiova), Dominic Fritz (Timișoara) și Emil Boc (Cluj Napoca) candidează pentru același poziții și la alegerile din 9 iunie 2024.
Primarii în funcție Olguța Vasilescu (Craiova), Dominic Fritz (Timișoara) și Emil Boc (Cluj Napoca) candidează pentru același poziții și la alegerile din 9 iunie 2024.

Europa Liberă vă prezintă oferta partidelor pentru alegerile locale din 2024. În episodul 2, principalii candidați la primăriile din marile orașe: Timișoara, Arad, Oradea, Cluj, Iași, Bacău, Suceava, Brașov, Constanța, Galați, Brăila, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș.

Acesta este al doilea episod din seria articolelor menită să vă ajute să mergeți cât mai informați la votul pentru alegerile locale din 2024.

  • La ultimele alegeri locale, cele din 2020, au fost aleși 41 de președinți de consilii județene, 3.180 de primari, 40.022 de consilieri locali, 1.338 de consilieri județeni.
  • Lista cu toți candidații la alegerile locale din 2024 nu a fost încă centralizată de către Biroul Electoral Central, dar este de așteptat să fie mii de candidați.
  • În marile orașe, actualii primari mai vor un mandat. La Craiova, Lia Olguța Vasilescu candidează din nou, la fel Dominic Fritz, la Timișoara, sau Emil Boc, la Cluj. Și Mihai Chirica mai vrea un mandat, la Iași.
  • Nu sunt puțini nici candidații care au intrat în cursă în timp ce au un dosar de cercetare penală. Este valabil pentru candidați de la toate marile partide.
  • În privința alianțelor, candidații USR, PMP sau cei ai Forței Drepte sunt susținuți acum de întreaga Alianță Dreapta Unită. PSD și PNL au încheiat și ele alianțe pentru anumite orașe, dar sunt și multe altele unde candidează separat.

Dă click pe orașul care te interesează

Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Sibiu, Brașov, Suceava, Iași, Bacău, Galați, Constanța, Craiova.

Vă prezentăm biografia, pe scurt, a principalilor candidați din 2024 la primăriile marilor orașe.

  • Timișoara . +300.000 de locuitori. Buget 2024: 2,5 miliarde lei (500 de milioane de euro).

Dominic Fritz - Alianța Timișoara Unită (USR, PMP, Forța Dreptei și UDMR)

Este primarul în funcție al Timișoarei, ales din partea USR în 2020. Originar din Germania, din zona Munților Pădurea Neagră, de unde izvorăște Dunărea, Fritz a povestit în mai multe rânduri că s-a îndrăgostit de România, motiv pentru care s-a stabilit aici.

A studiat politică și administrație în Franța, Germania și Marea Britanie și a ajuns șef de cancelarie al fostului președinte al Germaniei, Horst Köhler.

Dominic Fritz, candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Timișoarei.
Dominic Fritz, candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Timișoarei.

A lucrat în administrație publică în Germania timp de zece ani și a colaborat cu ONU. În România a ajuns prima dată la 19 ani, când a lucrat ca voluntar la o casă de copii.

Apoi a revenit la Timișoara și în 2020 a câștigat mandatul de primar.

În mandatul său, în Timișoara au fost probleme cu apa caldă și căldura, după ce compania de termoficare a oprit alimentarea din cauza datoriile uriașe pe care primăria le acumulase.

Nicolae Robu - Alianța PSD-PNL

Candidatul Alianței PSD - PNL la Primăria Timișoarei a mai fost primar al orașui pentru două mandate, între 2012 - 2016 și 2016 - 2020.

Nicolae Robu, candidatul PSD-PNL la Primăria Timișoarei.
Nicolae Robu, candidatul PSD-PNL la Primăria Timișoarei.

Este profesor universitar și a fost rector al Universității Politehnica din Timișoara în două rânduri și prorector de patru ori. Este vicepreședinte al Consiliului Național al Rectorilor

Este doctor inginer în Automatică și Calculatoare, specialist în arhitectura calculatoarelor, programare și energii regenerabile.

A intrat în PNL în 2008 și a obținut un mandat de senator în perioada 2008 - 2012.

Nicolae Robu este trimis în judecată de DNA într-un dosar și urmărit penal într-un al doilea dosar pentru abuz în serviciu, deschis în 2023.

Ilie Vasile Sîrbu - AUR

În 1992 s-a angajat ca muncitor necalificat la Comtim Timișoara. A studiat apoi jurnalismul și a realizat un film documentar despre mișcarea de rezistență din Munții Banatului.

A lucrat și ca fotoreporter.

A realizat seria de filme „Oameni, unelte, meserii”, apoi a fost Inspector Mass-Media în cadrul Episcopiei Caransebeșului. În 2014 a fondat Asociația Culturală „Salvați Patrimoniul Timișoarei”.

  • Arad. +145 de mii de locuitori. Buget 2024: 1,1 miliarde lei (224 de milioane de euro).

Ilie Cheșa - PSD

Este președintele Organizației PSD Arad și viceprimar al orașului. A lucrat ca inspector la Autoritatea Rutieră Română, unde a fost și director al Agenției teritoriale ARR Arad.

În trecut a ocupat funcția de manager transport în mai multe companii private.

A făcut facultatea de Științe Umaniste, Politice și Administrative la Universitatea de Vest.

Călin Bibarț - PNL

Este actualul primar al Aradului, din partea PNL. A fost prefect în perioada 2009 - 2012.

Călin Bibarț este actualul primar al Aradului și candidează din partea PNL pentru un nou mandat.
Călin Bibarț este actualul primar al Aradului și candidează din partea PNL pentru un nou mandat.

Apoi a fost șef de ocol silvic și director al Romsilva pentru un an, între 2015 și 2016.

Din 2016 până în 2019 a fost viceprimar.

Apoi a devenit primar interimar, până la alegerile din 2020, după ce Gheroghe Falcă s-a retras pentru a merge în Parlamentul European.

A studiat silvicultura și dreptul.

Adrian Wiener - Alianța Dreapta Unită

Adrian Wiener este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Arad.
Adrian Wiener este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Arad.

A fost senator USR între 2016 și 2020, iar în prezent este deputat al aceluiași partid. Este medic specialist de medicină internă.

A fost director medical al Spitalului Județean de Urgență Arad, apoi manager între 2015 și 2016.

În 2020 a fost coordonator medical al Spitalului Covid - Grădiște Arad.

Leontin Aslău - AUR

Este managerul unui club de dans și al unei firme de comerț. Este președintele Asociației Comercianților Ștrand Neptun Arad.

  • Oradea . +180 de mii de locuitori. Buget 2024: 2,9 miliarde lei (586 de milioane de euro).

Florin Birta - PNL

Este primarul în funcție ales în 2020 din partea PNL, după ce Ilie Bolojan a câștigat președinția Consiliului Județean.

Florin Birta este candidatul Alianței PNL la Primăria Oradea.
Florin Birta este candidatul Alianței PNL la Primăria Oradea.

Birta fusese înainte viceprimar, președinte al Clubului Sportiv Municipal Oradea, în perioada 2009-2016, și director la Cancelaria Instituției Prefectului, între anii 2007-2008.

Este jurist de profesie și este liderul PNL Oradea.

A fost președintele Tineretului Liberal din Oradea și Bihor, președinte al Clubului Sportiv Municipal Oradea în perioada 2009-2016 și director la Cancelaria Instituției Prefectului între anii 2007-2008.

Adrian Madar - PSD

Este candidatul PSD la alegerile locale pentru Primăria Oradea și fost olimpic la matematică.

Este liderul PSD Oradea și al grupului consilierilor locali ai PSD, fost secretar de stat și secretar general adjunct în cadrul Secretariatului General la Guvernul României.

Înainte a fost director de administrare a afacerii la Spitalul Pelican Oradea, director la o societate specializată în consultanță financiară și de management și director de bancă.

A studiat matematica și economia.

Daniel Palaghianu - Alianța Dreapta Unită

A fost subprefect al județului Bihor, antreprenor și ofițer în Armata Română. El a absolvit Academia Militară. Are o firmă de consultanță în afaceri.

Rozalia Biro - UDMR

Este parlamentar UDMR aflat la al treilea mandat. Între 2012 și 2016 a fost senator, apoi a obținut două mandate de deputat.

Are studii de economie, marketing și management. A fost pe rând profesor de economie și filosofie, antreprenor, director al unor societăți comerciale, lector universitar și apoi parlamentar.

Este președinta Organizației de Femei a UDMR.

  • Cluj-Napoca . +320 de mii de locuitori. Buget: 3,6 miliarde de lei (720 de milioane de euro)

Emil Boc - PNL

Este primarul în funcție, aflat la al cincilea mandat.

Emil Boc (centru) este candidatul PNL la Primăria Cluj.
Emil Boc (centru) este candidatul PNL la Primăria Cluj.

Este cel mai longeviv primar din istoria Clujului. A câștigat alegerile din 2004, 2008, 2012, 2016 și 2020. Dar nu și-a dus la capăt mandatul din 2008.

Cariera sa în administrația locală a fost întreruptă în 2008, când a devenit premierul României într-un huvern de coaliție PSD-PDL, fiind desemnat de președintele de atunci, Traian Băsescu.

A fost primul premier dat jos printr-o moțiune de cenzură, în 2009, când PSD a ieșit de la guvernare. Dar tot el a devenit ulterior prim-ministru și a rămas în funcție până în 2012, când și-a depus mandatul. Tot atunci a renunțat și la funcția de președinte PDL, pe care o deținea din 2005.

Boc a studiat drept, istorie și filosofie și a urmat cursuri la mai multe școli și universități din Anglia, Statele Unite și Belgia. Este lector la „Babeş-Bolyai” și specialist în drept constituțional.

Sabin Sărmaș - independent

Sabin Sărmaș este supriza acestor alegeri. El este deputat PNL, specialist în IT și președinte al Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor.

Între 2019 și 2021 a fost președintele Autorității pentru Digitalizarea României. Înainte a fost consilier local și director într-o companie privată.

Sărmaș a surprins când a anunțat că-l va concura pe Boc la alegerile locale din 2024. El și-a depus candidatura ca independent. Sărmaș i-a cerut demisia lui Emil Boc, după anularea licitației pentru centura metropolitană.

Aurelia Cristea - PSD

A fost deputat în legislatura 2012-2016 și a rămas în istorie drept inițiatoarea interzicerii fumatului în spațiile publice.

În 2014 a fost ministru delegat pentru Dialog Social.

A început ca vânzătoare, apoi a devenit administrator, contabil șef, director la diferite firme și consultant în domeniul asigurărilor.

A studiat economie, are un master în management și a făcut Colegiul Național de Apărare.

Viorel Băltărețu - USR

Este deputat USR, membru în comisiile de Industrii, Afaceri Europene și Antreprenoriat și Turism.

Are experienţă antreprenorială şi de management, în cadrul unor parteneriate interne şi internaţionale și este investitor în IMM-uri.

El a fost membru PLUS, dar după demisia lui Dacian Cioloș de la șefia noului partid rezultat din fuziunea USR cu PLUS, a rămas în USR.

Până în 2020 a fost patronul unei firme de mobilă, consultant în domeniul producției de mobilă și director la o companie care produce mobilă.

A studiat Electronica și Telecomunicațiile.

  • Târgu Mureș . +114 mii de locuitori. Buget 2024: 625 de milioane de lei (125 de milioane de euro)

Orașul Târgu Mureș se distinge de restul prin numărul independenților, unii susținuti de partide, care candidează - nu mai puțin de cinci. Soos Zoltan, economistul Rodica Baciu, omul de afaceri Cosmin Adrian Pop, fostul primar din Târgu Mureş, doctorul Dorin Florea, doctorul Horaţiu Suciu.

Soos Zoltan - independent, susținut de UDMR

Este primarul în funcție, ales în 2020.

Până atunci a fost timp de 13 ani director al Muzeului Județean Mureș. Este licențiat în istorie.

Horațiu Suciu - independent, susținut de PNL

Este președintele Senatului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș.

Horațiu Suciu este candidat independent, susținut de PNL, la Primăria Târgu Mureș.
Horațiu Suciu este candidat independent, susținut de PNL, la Primăria Târgu Mureș.

Horațiu Suciu este și preşedintele Colegiului Judeţean al Medicilor Mureş și șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.

Radu Mircea Pescar - Alianța Dreapta Unită

Este consilier local al PMP la Târgu Mureș și om de afaceri. Radu Mircea Pescar a studiat ingineria și este candidatul USR, PMP și Forța Dreptei la Primăria Târgu Mureș.

Cristian Vântu - AUR

De profesie medic de familie, Cristian Vântu s-a întors din Marea Britanie în România, după 12 ani în care și-a exercitat meseria în afara țării.

Doctorul este membru al Colegiului Regal al Medicilor de Familie din Marea Britanie, al Asociației Medicilor de Familie Mureș, al Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie și al Resuscitation Council UK, potrivit Cluj24.ro.

  • Sibiu . +130 de mii de locuitori. Buget 2024: 1,17 miliarde lei (234 milioane de lei)

Astrid Fodor - Forumul Democrat al Germanilor

Este primarul Sibiului din 2014, după ce Klaus Iohannis a câștigat președinția țării.

Astrid Fodor este candidatul FDGR pentru Primăria Sibiu.
Astrid Fodor este candidatul FDGR pentru Primăria Sibiu.

A fost primar interimar până în 2016, apoi a câștigat două mandate la rând.

Înainte a fost viceprimar timp de șase ani.

Este avocat și a lucrat ca director comercial la Fabrica de Stofe Libertatea.

A fost și director economic al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustană din România.

Adrian Bibu - PNL

Este consilier local al PNL. El a candidat și în 2020 la Primăria Sibiu, dar a fost învins de Astrid Fodor. Bibu se prezintă pe pagina de Facebook ca „economist, consilier local, administrator public al județului Sibiu, cetățean”.

Ruxandra Cibu Deaconu - Alianța Dreapta Unită

Este consilier județean și președinte USR Sibiu. A urmat Facultatea de Economia Mediului la Academia de Studii Economice din București. Lucrează la project manager la Oracle. A intrat în politică după ceea ce ea numește pe site-ul său de prezentare protestele #Rezist.

Florian Giubega - PSD

Este președintele organizației județene de tineret a PSD Sibiu, din noiembrie 2023. Se prezintă ca o figură nouă pe scena politică sibiană. Este administrator de firmă și a studiat ingineria la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

  • Brașov . +210.000 de locuitori. Buget 2024: 1,8 miliarde de lei (360 de milioane de euro)

Allen Coliban - Alianța Dreapta Unită

Este primarul în funcție al Brașovului, ales în 2020 din partea USR.

Allen Coliban (dreapta) este candidatul Alianței Dreapta Uniră la Primăria Brașovului.
Allen Coliban (dreapta) este candidatul Alianței Dreapta Uniră la Primăria Brașovului.

A fost sportiv de performanță.

Între 2016 și 2020 a fost senator, ales tot pe listele USR.

A terminat Facultatea de Management a Universității Transilvania din Brașov. Anterior, el menționase în CV și Facultatea de Calculatoare a Universității Politehnica București, dar nu și-a dat licența, așa că a scos mențiunea din biografie.

George Scripcaru - Alianța PSD-PNL

A mai fost primarul Brașovului în perioada 2004-2020, timp de patru mandate.

George Scripcaru (centru) este candidatul PNL la Primăria Brașovului.
George Scripcaru (centru) este candidatul PNL la Primăria Brașovului.

Inițial a candidat din partea Partidului Democrat, apoi din partea PNL, iar în 2016, ca independent.

Din 2000 până în 2004 a fost viceprimar, iar din 1996 până în 2000 a fost consilier local.

În 2006 a fost anchetat de DNA, dar acuzațiile nu s-au dovedit a fi adevărate. În 2016, a fost trimis în judecată de DNA pentru acuzații de corupție, dar în 2019 a fost achitat.

Este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport la Universitatea de Vest Timișoara.

Dan Tănasă - AUR

Este deputat al Alianței pentru Unirea Românilor.

Înainte a fost, printre altele, marketing manager, consilier parlamentar la Parlamentul European, jurnalist independent, profesor de psihologie.

E licențiat în drept, psihologie și are un master în comunicare și relații publice.

  • Suceava . +118 mii de locuitori. Buget 2024: 1,03 miliarde lei (206 milioane de euro)

Vasile Rîmbu - PSD

Rîmbu s-a înscris în PSD pentru a candida la alegerile din 2024. A ajuns și președinte al PSD Suceava.

Este fostul manager al Spitalului Județean Suceava, economist de profesie. El a demisionat din funcția de manager, după ce a fost acuzat că a gestionat prost spitalul în timpul pandemiei, astfel încât medicii s-au infectat în masă.

A fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru că ar fi încercat să obțină date secrete dintr-un dosar penal în care era anchetată infectarea cu COVID a unor bolnavi.

Lucian Harșovschi - PNL

Este prim-vicepreședintele Organizației PNL Suceava și viceprimar.

El a îndeplinit funcția de viceprimar și în perioada 2015-2020 și 2008-2012.

Între mandatele din administrația publică a fost corporate manager, consilier local și director tehnic la o companie privată.

Este inginer la bază și are un master în Management Informatic în Industrie şi Administraţie.


Marian Andronache - Alianța Dreapta Unită

Este președinte al Organizației Județene PMP Suceava și consilier PMP în Consiliul Județean Suceava.

În 2022, a fost ales președinte al Ligii Aleșilor Locali din cadrul PMP la nivel național.

Marian Andronache a fost în mandatul 2016-2020 viceprimar al Sucevei, iar în prezent este șeful Serviciului Domeniu Public din cadrul Primăriei Suceava.


Cătălin Axinte - AUR

Este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din cartierul Obcini.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și-a dat acordul să candideze, cu precizarea că, dacă va câștiga alegerile, va trebui să aleagă dacă mai rămâne în cadrul bisericii, potrivit stirilorprotv.ro.

Cătălin Axinte s-a suspendat din activitatea preoțească pe perioada campaniei.

Între 2007 și 2014, el a fost consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

  • Iași . +316 mii de locuitori. Buget 2024: 2,4 miliarde de lei (480 de milioane euro)

Mihai Chirica - PNL

Este primarul Iașului din 2016, deci are deja două mandate. Inițial a candidat din partea PSD, iar în 2020 a trecut la PNL, pe când Ludovic Orban era la șefia partidului.

Mihai Chirica (stânga) este candidatul PNL la Primăria Iași.
Mihai Chirica (stânga) este candidatul PNL la Primăria Iași.

Înainte a fost viceprimar și primar interimar, după ce Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcție, pe fondul unei anchete penale.

Din 2002 până în 2012 a fost director general al Direcţiei Tehnice şi de Investiţii a Primăriei Iași.

Meseria de bază este ingineria.

Este trimis în judecată de DNA pentru complicitate la fals intelectual și complicitate la abuz în serviciu. Liberalii i-au luat apărarea când au fost criticați că, la Iași, au doi candidați cercetați penal.

Criticile se refereau la Mihai Chirica, primarul din Iași, și Costel Alexe, președintele Consiliului Județean.

Bogdan Balanișcu - PSD

Este candidatul PSD la alegerile pentru Primăria Iași și președintele filialei PSD Iași.

În prezent este secretar de stat în Ministerul Mediului.

A fost președinte al Tineretului Social Democrat din Iași și vicepreședinte al organizației la nivel național.

A fost vicepreședinte al PSD Iași și consilier local în două rânduri.

A studiat electronică, tehnologia informației, marketing și management.

Se prezintă pe Facebook ca antreprenor, trainer și activist în ONG-uri.

Marius Bodea - Alianța Dreapta Unită

Este deputat din 2016 încoace ales pe listele PNL.

În 2020 însă, odată cu acceptarea lui Mihai Chirica în PNL, el a demisionat și s-a înscris în USR.

Marius Bodea este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Iași.
Marius Bodea este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Iași.

Înainte a fost președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Iași, în două rânduri, și președintele Patronatului Aeroporturilor din România.

Între 2012 și 2014 a fost membru în Consiliul de Administrație al Autorității Aeronautice Civile și membru în CA al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. A fost și prefect al Iașiului între 2007 și 2009.

A terminat Universitatea "Al.I. Cuza" Iași - Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor și are un master în Managementul Resurselor Umane.

Presa locală scrie că este cercetat penal de Parchetul General pentru acuzații de gestiune frauduloasă și delapidare de bani din perioada când conducea Aeroportul Iași.

Cosette Chichirău - România ECO

Este la al doilea mandat de deputat, ambele câștigate pe listele USR.

Ea a demisionat din Uniunea Salvați România, pe motiv că partidul nu e suficient de reformist, și a înființat partidul România ECO.

A studiat economia la Iași, are un MBA și un doctorat în finanțe.

  • Bacău . +140 de mii de locuitori. Buget 2024: 380 de milioane de lei (76 de milioane de euro)

Valentin Ivancea - Alianța PSD-PNL

Este candidatul Alianței PSD-PNL la Primăria Bacău și este actualul președinte al Consiliului Județean, din partea PSD.

Între 2019 și 2020 a fost director executiv la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat - Unitatea Teritorială 325 , Orbeni/Bacău.

Pentru câteva luni a fost prefect al județului Bacău.

A făcut cursuri postuniversitare la Colegiul Național de Apărare și la Academia de Poliție.

Are un master în gestiunea resurselor în administrația publică, licență în drept și în inginerie.

Lucian Viziteu - Alianța Dreapta Unită

Este actualul primar al Bacăului, ales din partea USR și fost deputat USR în legislatura 2016 - 2020.

Lucian Viziteu este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Bacăului.
Lucian Viziteu este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Bacăului.

Are un doctorat în Finanțe obținut la Universitatea Pierre Mendes-France, Grenoble, Franţa.

A făcut stagii de cercetare la Banca Centrala Europeană.

Are două masterate în finanțe și statistică.

Este inginer, specialist în calculatoare.

Înainte de politică, a fost liber profesionist. Mai precis, consultant în finanțe, statistică și IT.

Viziteu a anunțat chiar el că este suspect într-un dosar DNA privind atribuirea unui apartament de serviciu al primăriei.

Dragoș Ștefan - AUR

Este candidatul AUR la Primăria Bacău.

Înainte de AUR, a fost membru ALDE și PMP.

A fost viceprimar în perioada 2016 - 2020 și a candidat din partea PMP la primărie în 2020.

A fost anchetat de DNA într-un dosar de abuz în serviciu, alături de fostul primar Cosmin Necula. A primit în primă instanță o sentință de trei ani de închisoare cu suspendare, dar a fost achitat de Curtea de Apel.

Dorin Chirilescu - independent

Este candidat independent la Primăria Bacău și la Consiliul Local.

Dorin Chirilescu, candidat independent Primăria Bacău
Dorin Chirilescu, candidat independent Primăria Bacău

În prezent este consilier local, tot independent.

Cristian Ghingheș - Partidul SENS (Sănătate Educație Natură Sustenabilitate)

Cristinan Ghingheș este viceprimar al municipiului Bacău începând cu anul 2020. Anterior a fost consilier local independent, după ce, în 2016, la 23 de ani, a obținut 13,3% dintre voturile băcăuanilor.

Ghingheș a fost coordonator de proiecte în cadrul Societății Academice din România (SAR), unde a gestionat proiectul "Școli curate", aplicația "Ia Statul La Întrebări" și platforma Alianței pentru o Românie Curată.

A absolvit Facultatea de Administrație Publică a Universității "Nicolae Titulescu" din București și are un master în managementul organizațiilor și serviciilor publice. Ulterior a studiat mobilitate urbană la Facultatea de Urbanism din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu", dar fără să susțină disertația.

  • Galați . +215 mii de locuitori. Buget 2024: 982,8 milioane de lei (196 de milioane de euro)

Ionuț Pucheanu - PSD

Este primarul în funcție al Galațiului, aflat deja la al doilea mandat. Deci candidează pentru a-l obține pe al treilea.

Ionuț Pucheanu este candidatul PSD la Primăria Galați.
Ionuț Pucheanu este candidatul PSD la Primăria Galați.

El a candidat pentru prima dată în 2016, din partea PSD.

A absolvit Facultatea de Drept a Universității „Nicolae Titulescu” din București și a urmat studii postuniversitare în cadrul Institutului Diplomatic Român, după cum scrie pe site-ul său.

Are diploma de master în Dreptul Afacerilor.


Onuț Valeriu Atanasiu - PNL

Este candidatul PNL la Primăria Galați. Acesta este unul dintre județele unde PSD și PNL nu s-au înțeles pentru a face o alianță.

Onuț Valeriu Atanasiu este profesor de fizică la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”.

A fost director adjunct al Colegiului în perioada 2017-2020 și inspector școlar pentru o scurtă perioadă în 2020.

Între 2016 și 2020 a fost consilier local tot din partea PNL, iar din 2020 este deputat PNL.

Este vicepreședinte al Comisiei pentru Învățământ. A făcut două facultăți, una de fizică și o a doua de matematică și informatică.


Daniela Ancuța Șarpe - Alianța Dreapta Unită

Candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Galați, Daniela Ancuța Șarpe, este conducător de doctorate în economie la Universitatea Dunărea de Jos și visiting professor la Universitatea Paris XII Val de Marne.

Timp de opt ani, 2004 -2012, a fost prorector al Universității „Dunărea de Jos” din Galaţi.

În prezent este și consilier local.

Daniela Simona Vreme - AUR

Economist, expert contabil și jurist de profesie, Daniela Simona Vreme va candida din partea AUR la Primăria Galați, după ce fusese prim-vicepreședinte al filialei locale a PNL.

Între 2012 și 2016 a fost consilier județean din partea PP-DD, Partidul Poporului Dan Diaconescu.

În 2016 a candidat ca independent atât la primărie, cât și la consiliul și a ajuns consilier local.

  • Brăila. +200 de mii de locuitori. Buget 2024: 859 de milioane de lei (286 de milioane de euro)


Marian Dragomir - PSD

Este actualul primar al Brăilei și șef al organizației municipale a PSD. Dragomir este deja la al doilea mandat.

Marian Dragomir (al doilea din stânga) este candidatul PSD la Primăria Brăila.
Marian Dragomir (al doilea din stânga) este candidatul PSD la Primăria Brăila.

Între 2012 și 2016, înainte să devină primar, a fost deputat. Înainte de politică, a fost manager și broker imobiliar.

A mai fost consilier municipal și județean, director adjunct la Garda de Mediu Brăila-Galați.

Este licențiat și drept și economie și are in master în management și marketing al afacerilor.

Cătălin Canciu - PNL

Din 2023, candidatul PNL la Primăria Galați este inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar Brăila. El a ocupat în total de șase ori această funcție.

Între 2022 și 2023 a fost secretar de stat în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

La bază este profesor de geografie.

Canciu a atras atenția publicului chiar în precampania electorală, când șeful său pe linie de partid, Alexandru Popa, candidat PNL la Consiliul Județean Brăila, a filmat două clipuri electorale în școala din comuna unde tatăl său este primar, potrivit debraila.ro, preluată de edupedu.ro.

Ca inspector șef, Cătălin Canciu a spus că va analiza situația și va vedea dacă șeful său politic a încălcat legea. Campania electorală în școli este interzisă.

Nicușor Ciocan - Alianța Dreapta Unită

Candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Brăila, Nicușor Ciocan, este președintele interimar al USR Brăila, numit în această funcție recent, în aprilie.

El a fost prefect al județului în 2021, în timpul guvernării PNL-USR. Presa locală a scris despre el că „a sfidat” cetățenii în pandemie pentru că nu a purtat mască într-o discuție, în biroul său, cu mai mulți parlamentari AUR.

Este inginer de profesie și a fost profesor de informatică. Apoi a ajuns director al unui hotel. A lucrat și ca manager proiect la Agenția pentru Dezvoltare Regională a Regiunii de Dezvoltare (ADR) Sud-Est din Brăila.

E licențiat în automatică și informatică industrială la Universitatea Dunărea de Jos. A studiat economie la Universitatea Danubius și are un master în Administrarea Afacerilor Internaționale.

Florin Cîrligea - AUR

Este om de afaceri și președintele Organizației Județene a Alianței pentru Unirea Românilor. Anul trecut, presa locală scriea că Florin Cîrligea a trecut de la PNL la AUR. Este consilier județean.

  • Constanța . +240 de mii de locuitori. Buget 2024: 2,2 miliarde de lei (440 de milioane de euro)

Vergil Chițac - PNL

Este primarul PNL în funcție. Între 2017 și 2020 a fost senator PNL, membru în comisiile pentru transporturi și apărare.

Vergil Chițac (al doilea din dreapta) este candidatul PNL la Primăria Constanța.
Vergil Chițac (al doilea din dreapta) este candidatul PNL la Primăria Constanța.

Până în 2016 a fost profesor universitar. Între 2000 și 2004 a fost în două rânduri decanul Facultății de Marină Civilă.

Între 2010 și 2016 a fost rector al Academiei Navală „Mircea cel Bătrân”.

În 2012, pentru șase luni, a urmat cursurile Colegiului Național de Apărare.

Este doctor în științe, specialitatea „Hidromecanică navală şi structuri navale”.

A făcut Facultatea de nave la Universitatea Dunărea de Jos și are o diplomă de inginer.

În 2023, DNA a început o urmărire penală pe numele primarului din Constanța, pentru abuz în serviciu. El a mai fost cercetat penal și într-un alt dosar care s-a clasat. În cazul celui din 2023, instanța a dispus refacerea dosarului.

Horia Constantin - PSD

Fostul președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Horia Constantinescu, a renunțat la această funcție ca să candideze din partea PSD la Primăria Constanța.

Horia Constantinescu este candidatul PSD la Primăria Constanța.
Horia Constantinescu este candidatul PSD la Primăria Constanța.

Constantinescu a făcut multe valuri în calitate de șef al ANPC. El a fost criticat pentru că a lăudat pensiunea Ferma Dacilor, pensiunea din Prahova, și că i-a făcut lobby, ca ulterior, după ce a fost mistuită de flăcări și au murit șapte oameni, să fie scoasă la iveală o serie lungă de nereguli legate de autorizațiile de funcționare. De precizat că ANPC nu avea atribuții să verifice aceste deficiențe.

Recent, Constantinescu a făcut vâlvă cu o declarație legată de puiul galben care ar fi vopsit.

Înainte să ajungă la ANPC, el a lucrat pe mai multe poziții de director sau șef serviciu în Primăria din Constanța.

A făcut cursuri la Academia de Poliție, are un master la Universitatea Bioterra în securitate comunitară și terorism și e licențiat în drept.

El a fost cercetat penal de DNA în același dosar care îl viza și pe Vergil Chițac și care a fost clasat.

Ion Stelian - Drepta Unită

Este la a doua tentativă de la câștiga Primăria Constanța, după ce în 2020 a candidat fără succes.

Ion Stelian este deputat USR, aflat la al doilea mandat, și s-a remarcat drept cel mai vocal parlamentar care s-a opus modificării legilor justiției, Codurile Penale și adoptării Ordonanței 13 din epoca Liviu Dragnea.

Ion Stelian este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Constanța.
Ion Stelian este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Constanța.

Stelian a fost ministru al Justiției în 2021, în Guvernul PNL-USR. Adversarii politici i-au reproșat că nu a reușit să adopte un nou pachet de legi ale justiției care să repare modificările făcute în guvernele PSD din perioada când Liviu Dragnea a condus partidul.

În campania electorală din 2020, o investigație jurnalistică a arătat că Ion Stelian ar fi obținut pe nedrept o garsonieră ANL. Deputatul a susținut că a îndeplinit toate criteriile pentru a avea dreptul să stea în această garsonieră.

Stelian este avocat și a făcut Facultatea de Drept la Universitatea din București.

Ovidiu Cupșa - AUR

Candidatul AUR la Primăria Constanța, Ovidiu Cupșa, a lansat recent, în aprilie, o carte autobiografică intitulată „Am condus și eu Europa”. Info Sud-Est, preluată de G4Media, scrie că lansarea a avut loc la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” din Constanța, pentru că Universitatea Maritimă a refuzat evenimentul, invocând „prozelitismul politic”.

În martie, Cupșa s-a remarcat printr-un derapaj. A declarat că „dacă ești depresiv, trebuie să vină primăria să-ți dea niște bani să nu mai fii depresiv. N-ai luat destulă bătaie când erai mic dacă…, știți că pe vremea mea se trata depresia cu bătaia”, potrivit constantatv.ro.

Cupșa a fost directorul CERONAV, un centru de training maritim, până în 2023, când a fost demis de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Acum este director de dezvoltare.

Este conferențiar universitar la Universitatea Maritimă Constanța, instructor maritim și doctor în științe inginerești.

  • Craiova . +233 de mii de locuitori. Buget 2024: 1,76 miliarde de lei (352 milioane de euro)

Olguța Vasilescu - PSD

Lia Olguța Vasilescu a fost primar al Craiovei între 2012 și 2016, când a câștigat un nou mandat, dar pe care nu l-a dus la bun sfârșit.

Lia Olguța Vasilescu este candidatul PSD la Primăria Craiovei.
Lia Olguța Vasilescu este candidatul PSD la Primăria Craiovei.

În decembrie 2016, a intrat în Parlament ca deputat PSD. În 2017 și 2018 a fost ministru al Muncii. În 2020 a câștigat un nou mandat în fruntea Craiovei.

Vasilescu a mai fost deputat între 2000 și 2008 și senator între 2008 și 2012, până a câștigat primul mandat de primar.

De numele ei ca ministru se leagă noua legea a pensiilor care e în vigoare și azi.

Cariera sa politică a început în partidul lui Corneliu Vadim Tudor. Este membru fondator al Partidului România Mare. A fost președinte al Organizației de Tineret PRM și purtător de cuvânt al formațiunii.

În 2008 a trecut la PSD, unde a fost inițial secretar executiv și vicepreședinte PSD Dolj. Acum este vicepreședinte la nivel național și președintele filialei Craiova.

În 2016, exact în toiul alegerilor locale, DNA a început urmărirea penală pe numele Olguței Vasilescu, pentru ca, patru ani mai târziu, în 2020, să claseze dosarul.

Nicolae Giugea - PNL

Este la al doilea mandat de deputat PNL. De două ori, în 2005 și 2011, a fost prefect de Dolj, iar în 2009 secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Este profesor universitar la Craiova. În 1990 a fost pentru doi ani primar al Comunei Poiana Mare. Este inginer, jurist și doctor în științe.

În 2021 s-a retras din grupul parlamentar al PNL, contestând ruperea alianței cu USR și șefia lui Florin Cîțu. L-a urmat pe Ludovic Orban în noul partid, Forța Dreptei, dar în 2022 a revenit în PNL.

Între Nicolae Giugea și Olguța Vasilescu este o rivalitate de notorietate. Recent, a apărut un afiș în care Olguța Vasilescu și soțul ei, tot de la PSD, Claudiu Manda, sunt înfățișați alături de Mihai Tudose, europarlamentar PSD, și Rareș Bogdan, eurodeputat PNL. Fotografia nu a fost făcută special pentru campanie, ci chipurile celor patru au fost luate din alte poze și alăturate.

Mesajul transmis ar fi fost că Rareș Bogdan sprijină candidaturile PSD în Dolj, în condițiile în care liberalii nu au acceptat să facă o alianță cu PSD în acest județ și au propriii candidați.


Emilia Neagu - Alianța Dreapta Unită

Este antreprenor și activist civic, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria Craiova și membru al USR. A terminat dreptul și are o firmă de imobiliare.

Marian Vasile - AUR

Candidatul AUR pentru Primăria Craiova este inginer IT, pasionat de tehnologii moderne și de inovare, după cum se prezintă pe pagina de Facebook. Marian Vasile este antreprenor, iar din 2008 a devenit consilier local. Este dublu licențiat în informatică și matematică, scrie oltenasul.ro.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Alina Manolache

    Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

    Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

    A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

    Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

    A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

XS
SM
MD
LG