Linkuri accesibilitate

Pe 1 decembrie, în România au fost alegeri parlamentare.
Pe 1 decembrie, în România au fost alegeri parlamentare.

Alegeri parlamentare - procesele verbale, 100% numărate | Șapte partide intră în Parlament: PSD, AUR, PNL, USR, SOS, UDMR și POT

Cine vor fi următorii 136 de senatori și 329 de deputați ai României? Europa Liberă continuă astăzi analiza alegerilor parlamentare. Găsiți pe site-ul nostru știri, reportaje, analize, grafice, dezbateri video și multe altele. 

Informațiile momentului, pe scurt:

23:33 1.12.2024

Victor Negrescu (PSD): „Am câștigat alegerile. PSD poate fi în centrul oricărei formule guvernamentale pe viitor”.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu, nominalizat în fruntea partidului după prezumtiva demisie a premierului Marcel Ciolacu, înfrânt în turul I al prezidențialelor, declară că „PSD poate fi în centrul oricărei formule guvernamentale pe viitor”.

Declarația, răspuns la una din întrebările colegului nostru Cezar Amariei, aflat la sediul PSD din București, vine în condițiile în care PSD este plasat pe primul loc în clasamentul alegerilor parlamentare inclusiv potrivit rezultatelor oficiale parțiale, după numărarea a mai mult de 31% din procesele verbale.

„Noi am mai câștigat alegerile și s-a întâmplat ca [în trecut] președinte în funcție să nu nominalizeze un prim-ministru PSD. Orice scenariu este pe masă. Nu aș vrea să vorbim despre guvernare, în prezent, PSD urmează să aibă câteva ședințe importante în care va analiza rezultatul alegerilor și modul în care se va poziționa pe viitor.”

„Sper ca celelalte partide democratice din România să vină cu un răspuns clar la revendicările și mesajele noastre. Trebuie să încetăm cu atacurile, o mare greșeală pentru ceea ce s-a întâmplat în România au fost aceste dispute permanente. Inclusiv ele au condus la creșterea partidelor extremist”, a mai spus Victor Negrescu.

23:05 1.12.2024

Dan Barna, vicepreședinte al USR: Am trecut din iad în rai și înapoi. Rezultatul probabil se va îmbunătăți

Vicepreședintele Uniunii Salvați România (USR), Dan Barna, a spus pentru Europa Liberă că „este un rezultat pe care, fără îndoială, se poate construi. A fost foarte multă emoție, așteptări, ați văzut, de-a lungul zilei, exit poll-urile au variat de la 12% la 19%, adică din iad în rai și înapoi. Rezultatul pe care l-am văzut acum, acel 15,5% probabil se va îmbunătăți.”

Viceliderul USR spune că, cel mai probabil, rezultatul final va fi în jur de 17%, „un rezultat care așează USR într-o poziție importantă în negocierea viitoarei guvernări. Și, sper ca prin această guvernare - sunt convins europeană - ca să fiu foarte clar.

Întrebat dacă întrevede o variantă pro-europeană, Barna a spus că este „singura opțiune pe care o avem ca țară. „E de negândit și nici nu vreau să discut teoretic perspectiva ca România să o ia așa pe calea unor autocrații, tip Belarus sau Venezuela”, a spus Dan Barna.

„Din perspectiva asta, scorul pe care l-am obținut ne îndreptățește să credem că cel puțin o parte importantă din agenda USR, din agenda de reforme necesare pentru România, acele priorități din PNRR până la urmă, au o șansă în plus să devină realitate.”

Cât privește formula ideală de guvernare, raportat la exit poll-uri, „la momentul de față e greu de spus, tocmai pentru că neavând cifrele exact, e greu să vorbim despre ponderi și probabil micile procente, în sus, în jos vor conta destul de mult în a găsi o variantă echilibrată și credibilă, tocmai prin experiență pe care am dobândit-o și noi, în guvernare anterioară, de nouă luni de zile”, a mai spus Barna.

Despre rezultatele obținute de partidele extremiste / suveraniște, Barna spune că, „este, din păcate, un efect al crizelor consecutive care au lovit Europa și implicit România în ultimii ani.”

„Pentru că, în situații de criză, extremismul crește - oamenii intră în panică, este o angoasă, o frustrare, nesiguranță, o teamă. Au fost crizele COVID, criză energetică, criza financiară, costurile crescute foarte mult, inflația.

Toate aceste lucruri creează o nesiguranță și o neîncredere în societate. Și unii oameni, din păcate, caută soluții magice. Cei care promit soluții magice sunt exact extremiștii și populiștii. Ele n-au nicio legătură cu realitatea aceea. Nu sunt soluții, doar promisiuni magice. de fapt. Iar această fantezie, păcăleală, care le este livrată prin cuvinte frumoase, prin voce joasă, prin butaforie de bună calitate, cum vedem și la și la candidatul TikTok, toate aceste aceste elemente de butaforie pot să păcălească într-o speranță iluzorie, că există un știu Isus de TikTok care merge pe apă, o purifică și o să discutăm telepatic și toate problemele noastre dispar magic.

Adică ideea e acel soap opera sud-american în care vezi la televizor o lume magică, pe care s-ar putea s-o trăiești. Dar apoi, dimineața, când sună ceasul, tot la afacerea ta, la locul tău de muncă, în viața ta, la spitalul în care îți duci părinții sau copiii trebuie să te raportezi, nu la imaginile frumoase de pe internet sau de pe TikTok.

Și asta a determinat creșterea populismului și a extremismului. Sper ca lucrurile să se stabilizeze și e important ca mesajul pe care îl dai, ca țară, să să fie unul în direcția pro-europeană, care e de fapt singura direcție pentru România.”

Despre discuțiile cu PSD pentru susținerea Elenei Lasconi în turul II de scrutin, Barna spune că au fost câteva discuții, dar nu ceva formal.

„Probabil că, de mâine dimineață, după ce vom vedea și rezultatele și scorul, vom putea - și formal, și structural - să demarăm un dialog pentru zilele următoare.

Sper, pentru că, la nivel european, social-democrații fac parte din majoritatea pro-europeană, din Parlamentul European, și ar fi foarte ciudați ca social-democrați din România să meargă pe o direcție extremistă, în totală disonanță cu familia europeană din care fac parte.”

22:55 1.12.2024

A început numărarea voturilor. Rămâi pe Europa Liberă pentru rezultate

În toate secțiile de votare din țară, buletinele de vot sunt numărate la această oră.

Rezultatele sunt centralizate în funcție de procesele verbale primite din teritoriu. Pe platforma pe care AEP transmite rezultatele în timp real se menționează că numărarea s-a încheiat în aproximativ 10% din secții.

E vorba însă, în general, de secții mai mici, așa că rezultatul afișat până la această oră poate suferi modificări majore.

Europa Liberă va publica rezultatele parțiale în scurt timp.

22:06 1.12.2024

Laura Ștefan, observator Expert Forum: au început să ne dea afară

Laura Ștefan, de la Expert Forum – asociație acreditată pe lista observatorilor la alegerile parlamentare – susține că la mai multe secții observatorii ar fi început „să fie dați afară”.

„Au început să ne dea afara observatorii de la numărătoare: secția 17 din Pitești, secțiile 127 și 704 din București. Voi face update pe măsura ce primim informații. Legea e clară, e un abuz ce se întâmplă”, a scris Laura Ștefan, pe Facebook.

Cezara Grama, de la Expert Forum, a spus pentru Europa Liberă că „observatorii au fost poftiți afară după închiderea urnelor.”

„Problema este sistemică și am remarcat-o și la turul I al prezidențialelor. Am văzut aceeași neînțelegere a legii ca la prezidențiale și vorbim mai degrabă un trend de proastă pregătire a președinților. Încă de dimineață au existat probleme. Când s-au apropiat ora de numărare, au zis că dacă nu o să îi sune de la Biroul superior(Biroul Electoral Județean sau Biroul Electoral de sector -n.r.) nu o să îi lase la numărătoare.”

Vom reveni cu informații despre acest subiect.

Potrivit Legii 208/2015, art. 90: „Persoanele acreditate pot asista la operaţiunile electorale în ziua votării, începând cu ora 06:00 şi terminând cu momentul încheierii şi semnării de către membrii biroului electoral al secţiei de votare a procesului-verbal de constatare a rezultatelor votării în secţia respectivă.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG