Linkuri accesibilitate

Alegerile din Spania: Socialiștii obțin cele mai multe voturi, extrema dreaptă intră în Parlament


Spaniolii au mers la vot pentru a treia oară în trei ani și jumătate, iar rezultatele preliminare arată un peisaj politic fragmentat.

Socialiștii conduși de premierul Pedro Sanchez au obținut cele mai multe voturi - 28,7 %, după numărarea a 95% din voturi, şi ar obţine 122 de locuri în Parlament, mai multe față de cele 85 obţinute la scrutinul legislativ din 2016.

Cu toate acestea, scorul obținut nu este suficient pentru crearea unei majorități parlamentare. Partidul Socialist (PSOE) ar fi avut nevoie de 176 de locuri de deputați din totalul de 350, potrivit AFP.

În aceste condiții, socialiștii vor fi nevoiți să formeze o coaliție pentru a putea rămâne la putere.

Pe locul al doilea, se află conservatorii din Partidul Popular (PP), considerați marii „înfrânți” ai acestui scrutin. PP a reușit să obțină peste 16% din voturi, ceea ce înseamnă 66 de locuri în Parlament, de două ori mai puține decât cele pe care le-a obținut la alegerile din 2016.

Locul al treilea ar aparține liberalilor din formaţiunea Ciudadenos, care ar obţine circa 58 de locuri, aproape dublu față de rezultatul obținut la alegerile din 2016.

Partidul de stânga Podemos, condus de profesorul de științe politice Pablo Iglesias, a obținut 42 de locuri în Parlament.

​Noutatea acestor alegeri este intrarea în Parlament a partidului VOX, de extremă dreapta, antiimigrație și antifeminist.

Cu toate că exit-poll-urile indicau că acesta ar fi urmat să obțină 38 de locuri în Parlament, pe măsură ce voturile au fost numărate, se pare că aceștia vor obține doar 24 de locuri, însemnând puțin peste 10% dintre voturile exprimate, scrie The Guardian.

Este o ascensiune fulminantă, după ce, la alegerile din 2016, VOX nu a reușit să obțină decât 0,2%. În urmă cu patru luni însă, după ce a reușit să obțină locuri și în Parlamentul Andaluziei, VOX, condus de Santiago Abascal, reușește să își croiască drum în Parlamentul național, punând capăt „excepționalismului spaniol” - adică aparentei „imunități” a Spaniei față de partidele de extremă dreapta, care data de la moartea dictatorului Franco, în 1975.

Scrutinul s-a desfășurat pe fondul crizei Catalonia, regiune care și-a proclamat independența în octombrie 2017. De atunci, mulți din liderii mișcării secesioniste au fost judecați.

Peste 36,8 de milioane de spanioli au fost chemați la urne după ce guvernul lui Pedro Sanchez nu a reușit să obțină sprijinul necesar pentru aprobarea bugetului. Guvernarea sa a fost una de scurtă durată, de doar 8 luni. În ciuda temerilor legate de absenteism, prezența la vot a fost de 75,79%, cu nouă procente mai mult față de alegerile din 2016, notează El Pais.

XS
SM
MD
LG