Linkuri accesibilitate

Spania se pregătește de alegeri. Extrema dreaptă ar putea reveni în Parlament


Numărul celor indeciși este foarte mare, unul din zece, așa că rezultatele sunt incerte
Numărul celor indeciși este foarte mare, unul din zece, așa că rezultatele sunt incerte

Spaniolii sunt așteptați duminică la urne pentru alegerile generale anticipate, care ar putea vedea revenirea în Parlament a extremei drepte, reprezentată de partidul VOX.

Partidul ultranationalist VOX, cu un mesaj antifeminist și antiimigrație, considerat marginal până acum o jumătate de an, este cotat în sondajele de opinie cu circa 11% din intențiile de vot.

Potrivit ultimului sondaj publicat de cotidianul „El Pais”, socialiștii premierului Pedro Sanchez vor obține circa 30% din voturi, urmați de Partidul Popular cu 20%, partidul de centru-dreapta Ciudadanos și Podemos (centru-stînga) cu câte 14% și VOX.

Alegerile au loc pentru a treia oară în ultimii trei ani și jumătate.

Numărul celor indeciși este foarte mare, unul din zece, așa că rezultatele sunt incerte iar analiștii avertizează că VOX ar putea obține mai multe voturi decât indică sondajele. Un partid ultranaționalist ar putea astfel să ajungă în Parlament, într-o țară în care, de la moartea lui Franco, în 1975, extrema dreaptă dispăruse din peisajul politc.

Scrutinul este dominat de criza din Catalonia, regiune care și-a proclamat independența în octombrie 2017. De atunci, mulți din liderii mișcării secesioniste au fost judecați.

XS
SM
MD
LG