Linkuri accesibilitate

Alertă de vreme rea în Marea Britanie. Ce măsuri iau cetățenii pentru a trece peste o iarnă grea


Marea Britanie se pregătește pentru a înfrunta o iarnă grea cu temperaturi sub mediile obișnuite.
Marea Britanie se pregătește pentru a înfrunta o iarnă grea cu temperaturi sub mediile obișnuite.

În Marea Britanie, cetățenii care se străduiesc să își plătească facturile la energie sunt încurajați să adopte măsuri precum încălzirea sufrageriilor doar în timpul zilei și a dormitoarelor doar pe timpul nopții pentru a-și reduce consumul.

Când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, au apărut aproape instantaneu îngrijorările cu privire la creșterea prețurilor la energie. Îngrijorările și discuțiile pentru a găsi soluții au persistat, iar mulți s-au temut de cum va arăta situația în ultimele luni ale anului. Acum, vedem cu adevărat care sunt efectele asupra societății.

Vremea s-a răcit în Marea Britanie în ultimele zile și va continua să se răcească, ceea ce cauzează îngrijorări în rândul populației.

Health Security Agency din Marea Britanie (UKHSA, agenția națională responsabilă pentru protejarea și îndrumarea publicului cu privire la factori care pot amenința sănătatea publică) a emis o alertă de vreme care începe miercuri, 7 decembrie, la 18:00 GMT și expiră luni, 12 decembrie, la ora 09:00 GMT.

Alerta de vreme este de nivelul trei, ceea ce înseamnă că va fi o perioadă de vreme rece severă. Acest lucru care poate afecta sănătatea, în special în cazul persoanelor care suferă deja de afecțiuni la nivelul inimii sau al plămânilor sau cei care au dizabilități.

În Scoția sunt prevăzute temperaturi de până la -10C, aceasta fiind afectată pe o perioadă mai lungă de timp de un vânt rece puternic din zona arctică. Atenționări cu privire la zăpadă și îngheț există și pe restul teritoriului Marii Britanii, în Țara Galilor, Irlanda de Nord și coasta de est a țării.

În capitală a fost pus în aplicare protocolul de urgență pentru vreme extremă pentru prima dată anul acesta. Serviciile de sănătate și de asistență socială vor trebui să prioritizeze pacienții care sunt expuși riscului de a suferi din cauza vremii reci.

Mai mult, conducerile unităților administrative din Londra au fost rugate de primar să ofere adăpost celor care sunt nevoiți să doarmă pe străzi. Conform statisticilor, numărul celor fără adăpost a crescut cu 3.600 în perioada iunie-septembrie, comparat cu aceeași perioadă a anului trecut.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a făcut apel la conducerile administrative ale orașului pentru a gestiona alerta de vreme rece.
Primarul Londrei, Sadiq Khan, a făcut apel la conducerile administrative ale orașului pentru a gestiona alerta de vreme rece.

Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât se estimează că temperaturile vor scădea cu 5 grade sub media din luna decembrie.

Sfaturi către cetățeni

Agenția națională a oferit câteva sfaturi celor care le este dificil să își plătească facturile la energie.

Printre propuneri, UKHSA recomandă:

  • În cazul persoanelor care nu își permit să își încălzească toată casa deodată, sufrageriile și restul camerelor folosite predominant ziua să fie încălzite pe timp de zi, iar dormitoarele să fie încălzite doar pe timp de noapte;
  • Setarea termostatelor la 18C, temperatură considerată confortabilă pentru persoanele sănătoase;
  • Purtarea mai multor straturi subțiri de îmbrăcăminte în loc de un singur strat gros;
  • Consumarea multor băuturi și mâncăruri calde.

Însă britanicii au găsit și propriile lor metode pentru a menține o temperatură acceptabilă în gospodării. Unii și-au cumpărat salopete termale, asemănătoare costumelor de schi, alții au recurs la purtarea accesoriilor precum perechi mânuși sau căciuli în casă.

O parte dintre cetățeni au decis că vor beneficia la maxim de orice modalitate de încălzire a locuinței. Așadar, după ce folosesc cuptorul pentru a găti, lasă ușa cuptorului deschisă pentru a disipa căldura și spre alte camere.

Sau, pentru a se asigura că va scăpa cât mai puțină căldură din casă, oamenii țin perdelele și jaluzelele închise în timpul zilei, în afară de cazul în care lumina soarelui ar bate direct în camera respectivă. Mai sunt și cei care au decis să facă modificări la nivelul locuinței și să o izoleze mai bine.

Unii cetățeni admit că se simt ca și cum trec printr-un război. Astfel de declarații pot evoca sentimente de glorie națională precum momentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci, britanicii au rezistat în fața bombardamentelor nemiloase ordonate de Hitler asupra capitalei, a orașelor port și a orașelor industriale.

În acele momente de disperare, alarmele sunau continuu, mai ales pe timpul nopții, pentru a-i atenționa pe britanici că trebuie să fugă la adăpost. De multe ori, aceștia se ascundeau în stațiile de metrou. Când ieșeau din nou a doua zi la suprafață, erau confruntați cu o devastare la scară largă. Se estimează că aproape 30.000 de oameni au murit doar în Londra, iar clădiri istorice precum Palatul Buckingham sau Parlamentul au fost afectate.

Aceste evenimente au dat naștere unei povești naționale conform cărora englezii s-au unit pentru a se susține unul pe altul și pentru a susține statul în lupta împotriva Germaniei naziste.

Acum, Marea Britanie nu luptă în război, dar un război are loc pe continentul european. Chiar dacă Marea Britanie și Ucraina se află la capete diametral opuse ale Europei, încă de la început s-a dovedit că efectele războiului nu se vor resimți doar între granițele ucrainene.

Mare Britanie trece la momentul actual printr-o inflație de 11.1%, cea mai mare din ultimii 41 de ani. În acest context, deși britanicii resimt un nivel crescut de austeritate, ei înclină spre învierea sentimentelor de secolul trecut și caută continuu soluții pentru a trece cu bine peste această iarnă grea.

Recomandările UE

În Uniunea Europeană, Agenția Internațională a Energiei (IEA) și Comisia Europeană au emis în luna aprilie câteva recomandări pe care cetățenii le pot pune în aplicare pentru a-și reduce consumul de energie.

Conform acestor sugestii, temperatura medie într-o locuință este de 22C, dar se consideră că majoritatea oamenilor ar putea să se acomodeze cu temperaturi mai joase, precum 19C sau 20C.

Așadar, oamenii sunt sfătuiți că dacă setează temperatura din termostate cu un grad mai jos, pot economisi până la 7% din energia folosită pentru încălzire. Cu fiecare grad scăzut, cetățenii pot economisi mai mult de 70 de euro la facturile anuale pentru energie.

În cazul celor care locuiesc în blocuri sau alte reședințe cu încălzire centralizată, aceștia sunt încurajați să vorbească cu vecinii și administratorii clădirii pentru a stabili cum pot reduce consumul de energie.

De asemenea, IEA și Comisia Europeană le propun oamenilor să se familiarizeze cu setările pentru boilere. Acestea spun că dacă un boiler este corect setat, poate crește eficiența energetică și implicit să aducă economii de până la 8% din energia folosită pentru încălzirea camerelor și a apei.

În România, nu există momentan recomandări concrete de acest gen din partea autorităților. Există, totuși, sfaturi din partea experților, precum achiziționarea de becuri economice și electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic.

  • 16x9 Image

    Mara Ioniță

    Este intern la Europa Liberă. 

    Absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității Queen Mary din Londra și în prezent studentă masterandă în pace și securitate internațională la King's College, Mara s-a alăturat echipei Europa Liberă în noiembrie 2022. A ales jurnalismul din dorința de a-și transforma cunoștințele de drept în articole captivante și ușor accesibile pentru public.

XS
SM
MD
LG