Linkuri accesibilitate

Contul de socializare al Iuliei Navalnaia de pe rețeaua X suspendat temporar


Văduva lui Alexei Navalnîi a rămas fără contul de X, fosta rețea Twitter administrată acum de Elon Musk. Ea își crease contul în urmă cu o zi
Văduva lui Alexei Navalnîi a rămas fără contul de X, fosta rețea Twitter administrată acum de Elon Musk. Ea își crease contul în urmă cu o zi

Platforma de socializare X, fosta Twitter, a suspendat temporar contul Iuliei Navalnaia, văduva regretatului politician de opoziție rusă Alexei Navalnîi, fără a oferi un motiv.

Când încercau să acceseze contul, utilizatorii au primit un mesaj care spunea: „Cont suspendat. X suspendă conturile care încalcă regulile X”.

Cu toate acestea, la mai puțin de o oră de la suspendare, contul a fost reactivat fără nicio explicație.

Ea a creat contul pe 19 februarie, la trei zile de la moartea soțului ei.

Prima postare de pe cont a fost un videoclip cu Navalnaia în care spunea că va continua munca soțului ei pentru dezvăluirea corupției.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a murit vineri, 16 februarie, în penitenciarul Lupul Polar, din regiunea arctică, aflat la aproape 2.000 de kilometri de Moscova, unde a fost transferat anul trecut, conform unui anunț al Serviciului Federal Penitenciar al Federației Ruse.

Nici la cinci zile de la declararea oficială a decesului, trupul opozantului lui Putin nu a fost încredințat familiei sale.

Mama lui Alexei Navalnîi i-a cerut marți președintelui rus Vladimir Putin, din fața închisorii IK-3 din nordul Rusiei să-i predea trupul fiului său pentru a-l putea înmormânta.

„Deja pentru a cincea zi, nu-l pot vedea, nu vor să-mi dea trupul său și nici măcar nu vor să-mi spună unde este.

Fac apel la Vladimir Putin. Decizia depinde doar de el: Lăsați-mă în sfârșit să-mi văd fiul. Cer ca trupul lui Alexei să fie eliberat imediat, pentru a-l putea îngropa într-un mod uman”, a declarat Ludmila Navalnaia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG