Linkuri accesibilitate

Alexei Navalnîi rămâne în închisoare. Un tribunal din Moscova i-a respins apelul


Un judecătorul al tribunalului districtual Babușinski din Moscova a respins în 20 februarie apelul lui Alexei Navâlnîi la executarea pedepsei de închisoarea decise în 2 februarie de o instanță inferioară.
Un judecătorul al tribunalului districtual Babușinski din Moscova a respins în 20 februarie apelul lui Alexei Navâlnîi la executarea pedepsei de închisoarea decise în 2 februarie de o instanță inferioară.

Un tribunal din Moscova a respins, sâmbătă, apelul formulat de Alexei Navalnîi la executarea sentinței de închisoare decise în 2 februarie pe motiv că Navalnîi a încălcat, prin plecarea din Rusia, condiţiile unei sentinţe anterioare cu suspendare.

Alexei Navalnîi a fost arestat în 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după tratamentul primit în Germania pentru otrăvirea cu agentul neurotoxic Noviciok. O instanță l-a condamnat ulterior la trei ani şi şase luni de închisoare, pentru că părăsirea Rusiei a însemnat încălcarea controlului judiciar într-un caz în care opozantul regimului Putin fusese condamnat cu suspendare. Sentința inițială, cu suspendare, se referea la o acuzație de fraudă din 2014.

Decizia de sâmbătă permite totuși reducerea pedepsei cu 50 de zile, considerate deja executate de Alexei Navalnîi. Avocatul lui Alexei Navalnîi, Vadim Kobzev, a declarat că în urma acesteia, adversarul politic al lui Vladimir Putin mai are de petrecut în închisoare circa doi ani și șase luni.

În timpul audierii de sâmbătă, Alexei Navalnîi i-a spus judecătorului de la Tribunalul orașului Moscova că ar fi bine ca instanța să decidă ca a sosit timpul să îl elibereze. El a menționat că știe despre solicitarea din această săptămână a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a cerut guvernului din Rusia eliberarea sa.

Membrii ai Fundației Anticorupţie conduse de Navalnîi au descris decizia de sâmbătă drept dovada faptului că „în Rusia nu mai există justiție”.

Cazul de defăimare

Alexei Navalnîi așteaptă sâmbătă și o decizie în alt caz, în care este acuzat că a calomniat un veteran al celui de-al Doilea Război Mondial. Veteranul în vârstă de 94 de ani apăruse într-un clip video de promovare a modificărilor constituționale care îi permit lui Vladimir Putin să rămână în funcție până în 2036. Alexei Navalnîi a spus despre persoanele care au părut în clip că sunt „lachei corupți și trădători”.

La audierile de sâmbătă pe această temă, Navalnîi a spus că prin acest proces, autoritățile nu fac decât să îi umilească și insulte pe veterani „de 10 ori mai mult decât orice ați făcut până acum”, transmite publicația rusească Mediazona.

ACTUALIZARE - În acest caz, Alexei Navalnîi a fost amendat, sâmbătă, cu 850,000 de ruble, (11,500$).

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG