Linkuri accesibilitate

Alianța USR PLUS îi cere premierului Orban „să nu se lase șantajat” de PSD și să organizeze alegeri locale în două tururi


Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii Alianței USR PLUS
Dan Barna și Dacian Cioloș, liderii Alianței USR PLUS

Birourile Naționale ale USR și PLUS au avut, luni, o ședință comună și au decis să insiste ca alegerile locale din 2020 să fie organizate în două tururi de scrutin. Solicitarea USR vizează anunțul de luni al PNL, potrivit căruia Guvernul Orban își asumă de două ori răspunderea, pe mai multe legi, nu însă și pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. PSD a avertizat că depune moțiune de cenzură împotriva alegerii primarilor în două tururi, iar UDMR a anunțat că votează pentru căderea guvernului, în favoarea moțiunii așadar.

  • O altă decizie este ca Alianța să aibă un candidat comun la alegerile pentru Primăria București, în competiția internă fiind Vlad Voiculescu, din partea PLUS, și Nicușor Dan, independent susținut de USR București.

Îi cerem premierului Ludovic Orban să nu se lase intimidat de amenințările PSD și UDMR cu moțiune de cenzură și îi reamintim că avem un protocol semnat la învestirea acestui guvern prin care s-a angajat să facă tot ce ține de guvern pentru a reveni la alegerea primarilor în două tururi. Este esențial pentru democrația din România, să redeschidem democrația la nivel local, acolo unde contează. Avem primari aleși de municipii aleși cu 8-9%. Vrem, pentru cetățeni, la revenirea de primari în două tururi de scrutin”, a declarat deputatul Ionuț Moșteanu, membru în Biroul Național USR, potrivit unui comunicat de presă al Alianței USR PLUS.

Vlad Voiculescu, susținut de PLUS pentru funcția de primar al capitalei, a adus ca argument modul în care a fost aleasă Gabriela Firea în București. “Aș sublinia încă o dată cerința noastră către premierul Ludovic Orban, să nu se lase șantajat. Cetățenii României să-și poată alege primarii în două tururi. Dacă ne uităm la București, avem 1.8 milioane de cetățeni, iar primarul actual a fost ales de mai puțin de 300.000 de oameni”, a spus Vlad Voiculescu.

Nicușor Dan și Vlad Voiculescu, în competiția internă a Alianței USR PLUS

Birourile Naționale ale USR și PLUS au discutat și despre desemnarea unui singur candidat al Alianței la alegerile locale din București și din alte orașe. Competiția este între Vlad Voiculescu, din partea PLUS, și Nicușor Dan, independent susținut de USR București.

Modul de desemnare și calendarul se vor stabili cât de repede. Într-o primă fază, se va discuta la nivel intern, al Alianței, oraș cu oraș, acolo unde avem candidați proprii”, precizează comunicatul de presă al Alianței USR PLUS.

Nicușor Dan a fost validat, sâmbătă, de filiala USR București pentru a candida la Primăria Capitalei. La începutul lunii august, PLUS l-a anunţat pe Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii, în urma unui vot intern, candidat la Primăria București.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG