Linkuri accesibilitate

Ambasadorul Rusiei, convocat la MAE din cauza unei postări jignitoare la adresa Principesei Margareta


Ambasadorul rus, Valeri Kuzmin
Ambasadorul rus, Valeri Kuzmin

Ministerul de Externe a confirmat pentru Europa Liberă că l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse, Valeri Kuzmin, la nivel de director, din inițiativa ministrului Bogdan Aurescu, pentru a da explicații despre o postare jignitoare la adresa Casei Regale și a Principesei Margareta.

UPDATE - comunicat de presă al Ministerului de Externe

„Având în vedere recentele postări ale Ambasadei Federației Ruse la București pe rețelele de social media, inclusiv cu privire la interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a Corpului Diplomatic, la 21 noiembrie 2019, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie chemat astăzi, 26 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de director general.

În acest context, partea română a subliniat caracterul inacceptabil al poziționărilor misiunii diplomatice ruse și a reiterat importanța evitării retoricii neconstructive și necesitatea menținerii discursului public în limitele uzanțelor diplomatice pentru evitarea unui impact negativ asupra relațiilor bilaterale.

Partea română a reiterat apelul pentru discutarea trecutului istoric în cadrul formatelor instituționale specifice. De asemenea, a evidențiat importanța unor abordări pragmatice, fundamentate pe respectul principiilor și normelor de drept internațional, în măsură să contribuie la promovarea unor relații constructive între state, precum și importanța respectării valorilor și simbolurilor fiecăruia.”

+++

Pe 22 noiembrie, la o zi după evenimentul „Seara Corupului Diplomatic acreditat la București”, găzduit de Casa Regală, ambasada Federației Ruse a postat pe pagina sa de Facebook un „comentariu pentru presă” initulat „Despre fobiile istorice și geopolitice ale Custodelui tronului românesc”.

În principal, ambasada a vorbit despre Principesa Margareta drept „doamna Margareta” și a catalogat afirmațiile custodelui coroanei dintr-un discurs drept „fake news”.

Fiica Regelui Mihai I spusese în cadrul evenimentului dedicat corpului diplomatic următoarele:

“În urmă cu câteva luni, România și-a unit mâinile cu Polonia și Statele Baltice la 80 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, un odios tratat semnat de dictaturile ucigașe ale secolului al XX-lea. De asemenea, susținem cu toată inima eforturile actuale ale NATO de a stimula apărarea aliaților noștri baltici; securitatea lor rămâne securitatea noastră. Salut și contribuțiile aliaților noștri în apărarea României. Dar mă întreb doar dacă facem destul, având în vedere problemele cu care ne confruntăm în Ucraina și în jurul Mării Negre.(…) Permiteți-mi să vă reamintesc: toate atacurile Rusiei asupra securității noastre, de la atacul asupra Georgiei din 2008 până la atacul asupra Ucrainei din 2014 și intervenția militară rusă în Orientul Mijlociu în 2015 s-au întâmplat în partea noastră a lumii, în jurul a ceea ce obișnuia să fie numit „flancul sudic” al NATO. Am sporit bugetele noastre de apărare și vom continua în acest sens. Dar cu toții ar trebui să rămânem fideli principiului nostru cardinal, potrivit căruia securitatea europeană este indivizibilă; aceasta este lecția pe care am învățat-o din ororile secolului trecut”.

Cum a reacționat ambasada rusă?

Postarea ambasadei cuprinde 13 puncte. Redăm câteva dintre ele.

  • Atmosfera ce precede sărbătorile din fostul palat regal a fost însă umbrită de țipătul războinic al „șoimilor”, pe care eram obișnuiți să-l auzim de la Washington sau de la sediul NATO de la Bruxelles. După cugetările despre soarta istorică dificilă și realizările actuale ale statului român, doamna Margareta a dat dovadă de o îngrijorare ce era demnă de o întrebuințare mai bună, cu privire la „securitatea” regiunii Mării Negre și a „unei părţi a lumii în jurul a ceea ce se numește de obicei „flancul sudic” al Alianței Nord-Atlantice”.
  • În spiritul celor mai grave fobii istorice cultivate încă în „Vechiul Regat” și cu nimic mai prejos decât standardele industriei de mainstream occidentale ce produce fake news, ştiri false, Custodele Coroanei a decis să probeze „mantaua de strateg geopolitic”, care are grija securității și bunăstării nu doar a propriului stat, ci și cel puțin a unei jumătăți din Eurasia și a întregului spațiu euro-atlantic. Din păcate, în comparație cu grandiozitatea planului, concluziile și rețetele propuse s-au dovedit a fi dureros de primitive și ușor de recunoscut.
  • O reacție de sinceră surprindere și regret o generează și faptul că reprezentanta a celor „cinci generații” ale familiei regale a României, popoarele căreia au parcurs un drum lung luptând pentru independența de jugul străin, pentru credința lor, pentru drepturile culturale și lingvistice, nu este capabilă să înțeleagă motivele populației din Ucraina de Est (Donbass), forțată, în fața terorii neo-naziste, să pună mâna pe arme pentru a proteja memoria istorică a strămoșilor săi glorioși, propria cultură și limbă maternă.

Cum comentează istoricii acest conținut?

Istoricul Alexandru Muraru scrie într-un articol pe această temă, publicat pe Contributors.ro, că „ reacția (...) a fost dură, cu numeroase epitete care ies din decorul uzanței limbajului diplomatic, fiind un atac nu doar la adresa Custodelui Coroanei, ci la ceea ce mesajul Casei Regale spunea în subsidiar”.

Astfel, reprezentanța diplomatică a Federației Ruse sugerează că mesajul transmis de Principesa Margareta se bazează pe linia de comunicare a NATO și că ar fi presărată cu fake news-uri istorice și prezente.

Muraru apreciază că postarea se înscrie în „războiul hibrid pe care Rusia îl poartă cu Occidentul” și că „Nu poate fi exclus contextul politic de la București, unde cei apropiați de Ambasada Rusă au pierdut în ultimele șase luni toată puterea politică și decizională”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG