Linkuri accesibilitate

COVID 19: De ce România trebuie să rămână prudentă încă două luni. Ce se întâmplă în alte state


Specialiștii români spun că relaxarea este justificată în Marea Britanie, pentru că a ieșit deja din valul trei
Specialiștii români spun că relaxarea este justificată în Marea Britanie, pentru că a ieșit deja din valul trei

În timp ce SUA marchează cu doliu național de cinci zile recordul sumbru al depășirii celor 500.000 de victime făcute de Covid-19, și întreaga lume vorbește de apariția valului trei de Covid, favorizat de noile tulpine, în special cea britanică și cea africană, alte state, precum Germania și Marea Britanie, anunță relaxarea restricțiilor antipandemice.

Specialiștii români spun că relaxarea este justificată în Marea Britanie, pentru că a ieșit deja din valul trei, în timp ce în Germania este riscantă orice relaxare, așa cum este și în România, unde există riscul să se ajungă la o curbă ascendentă compusă din ambele tulpini.

Ei spun că e bine ca România să fie prudentă în continuare, cel puțin până trece primăvara și să mențină restricțiile existente și atrag atenția că amenințarea cea mai mare pe termen lung vine de la țările care limitează combatarea pandemiei doar la vaccinare sau, mai rău, prin vaccinarea inclusiv a persoanelor cu infecții active. Pe de altă parte, un expert american face teoria imunității de turmă despre care spune că, cel puțin în SUA, va fi posibilă până în luna aprilie a acestui an.

Germania, România și alte țări din Europa riscă „val pe val”

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care s-a remarcat printr-o serie de predicții confirmate în timp privind evoluția epidemiei de coronavirus, a explicat pentru Europa Liberă că Marea Britanie a început, de fapt, să iasă din valul trei și atunci „are motive să planifice relaxare cu aproape 50% din populație vaccinată”, spre deosebire de Germania despre care crede că nu-și „permite, pentru că acolo valul 3 înca nu a început mai ales că stau și la vaccinare prost.”

Octavian Jurma
Octavian Jurma

„Valul 3 în Europa e alimentat în special de tulpina britanica B117, dar un potențial val 4 va fi alimentat de tulpina sud-africană B1351. Germania, în particular dar și alte țări din Europa (inclusiv România) riscă să vadă o curbă compusă din ambele tulpini, cum a avut Marea Britanie din tulpina "clasică" si cea britanică (val peste val)”, spune expertul român.

Medicul spune că „Israel si Marea Britanie demonstrează cum se revine în control, iar Australia și Noua Zeelandă cum nu se pierde controlul epidemiologic”.

Expertul are convingerea că „modelul australian va fi adoptat și de Marea Britanie și de Israel, cu filtrare strictă la graniță și măsuri scurte dar dure și rapide în interior, iar pașaportul de vaccinare va fi folosit pentru libera intrare și circulație”.

În opinia sa, „amenințarea cea mai mare pe termen lung (6 luni - 1 an) vine de la viitoarele tulpini rezistente la vaccin produse de țări care se limitează doar la vaccinare pentru combaterea pandemiei, dar nu vaccinează suficient de rapid sau, mai rău, vaccinează persoane cu infecții active.”

SUA, doliu național. Marea Britanie și Germania, relaxare

Președintele american Joe Biden a decretat luni cinci zile de doliu național, timp în care drapelul SUA va fi arborat în bernă, în memoria celor care s-au stins. „Au murit mai mulţi americani în această pandemie decât în Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial şi războiul din Vietnam”, a spus Joe Biden, care a vorbit despre o „etapă cu adevărat sumbră și sfâșietoare”.

Joe Biden a transmis un mesaj emoționant pentru americani, luni seara, la apus, pentru ca apoi să se alăture soției sale, Jill, și vicepreședintelui Kamala Harris și soțului ei, Doug Emhoff, într-un moment de reculegere petrecut în fața a 500 de lumânări aprinse pe scările Casei Albe.

Cuplurile Biden și Harris, comemorând cele 500.000 de victime ale Covid, cu 500 de lumânări aprinse pe treptele Casei Albe
Cuplurile Biden și Harris, comemorând cele 500.000 de victime ale Covid, cu 500 de lumânări aprinse pe treptele Casei Albe

Numărul morților din SUA determinat de noul coronavirus l-a depășit pe cel al victimelor din Războiul Civil, când au murit aproape 498.000 de oameni. În schimb, în epidemia de gripă spaniolă din 1918 au murit în jur de 675.000 de americani.

SUA au 332 de milioane de locuitori, iar cele mai multe decese s-au înregistrat în statele California, New York și Texas, potrivit statisticilor Universității Johns Hopkins.

Marea Britanie are un plan de eliminare treptată a restricțiilor din 8 martie

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat marți un plan de eliminare treptată a restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19, programat să înceapă pe 8 martie, când se vor redeschide și școlile. Apoi, din 29 martie, ar urma să fie permise întâlnirie în grupuri mai mari de șase persoane sau până la două familii iar pe 12 aprilie vor fi redeschise magazinele și o serie de afaceri. A treia etapă, programată să înceapă pe 17 mai și ar urma să ducă la ridicarea majorității restricțiilor, inclusiv cu întruniri în interior, pentru ca pe 21 iunie să fie ridicate toate limitările care țin de distanțarea fizică.

Jurnaliștii britanici spun că după începerea campaniei naționale de vaccinare numărul spitalizărilor s-a redus cu 85%. Cu aproape 130.000 de morți, Marea Britanie se află pe locul cinci în lume în privința deceselor provocate de Covid.

Și cancelarul german Angela Merkel a anunțat, după ce numărul noilor infectări cu coronavirus s-a diminuat, un plan de relaxare a restricțiilor în trei etape.

Ea și-a propus să extindă numărul de contacte personale, după care să deschidă colegiile vocaționale activitățile sportive, alături de redeschiderea restaurantelor și a spațiilor culturale.

Germania a extins până la 7 martie restricţiile pentru limitarea răspândirii COVID-19, dar şcolile elementare şi creşele din 10 landuri și-au reluat activitatea iar saloanele de înfrumusețare vor fi redeschise săptămâna viitoare. Deşi numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut în ultimele săptămâni, rata incidenţei pe şapte zile încă este situată la 60 de cazuri la 100.000 de locuitori.

În urmă cu 11 zile, Merkel spunea că următorii pași de relaxare vor fi luați în calcul doar la o rată de infectare sub 35 la suta de mii de locuitori. „După ce vom fi deschis magazinele şi ne stabilizăm sub (rata de infectare de) 35 timp de două săptămâni, atunci vom putea lua în considerare pasul următor'', spunea șefa guvernului german. Până duminică, în Germania au fost administrate puţin peste 5 milioane de doze de vaccin anti-Covid.

„În Marea Britanie este un moment favorabil, pentru că ei au avut un vârf de incidență în ianuarie și sunt acum pe un trend descendent. Germania, la fel. Evoluției pandemiei la ei este într-un moment favorabil, așa cum este și în România, unde scade numărul de pacienți care se internează iar vaccinarea pe categoriile de risc este acoperită și se poate să fie acoperită și în România, la căminele de bătrâni, cel puțin personalul sanitar. Deci, sunt anumite categorii de populație care încep să fie vaccinate în procent tot mai mare și riscurile de deces sunt la aceste categorii”, spune medicul Beatrice Mahler, managerul spitalului „Marius Nasta”.

Riscul apariției valului trei în România este în continuare mare, „adică mai avem pași de făcut”, spune medicul, raportând numărul celor vaccinați la populația întregii țări și la relaxarea care a începe să-i cuprindă pe tot mai mulți, care „revin la vechile obiceiuri, fie că fumează pe stradă sau mănâncă, sau se pot întâlni în diferite zone, unde sunt mai feriți de ochii publicului, dar se întâlnesc fără mască”.

Romania Beatrice Mahler, manager ”Marius Nasta”
Romania Beatrice Mahler, manager ”Marius Nasta”

„Eu cred că nu trebuie să ne relaxăm în acest moment”, spune Beatrice Mahler, în ciuda tendinței descendente a evoluției epidemiei.

România este prudentă în acest moment, pentru că există restricții în cursul nopții, magazinele sunt închise după ora 21.00, restricții care se mențin și acesta este un lucru bun până depășim momentul, încă vreo două luni, și ajungem la un procent de persoane vaccinate cât mai mare și să depășim această primăvară.”

Expert american: „Vom avea imunitate de turmă până în aprilie”

Într-un editorial publicat de Wall Street Journal, Marty Makary, chirurg și profesor la Johns Hopkins School of Medicine și Bloomberg School of Public Health vorbește de posibilitatea ca noul coronavirus să dispară în cea mai mare parte până în aprilie

„Pe traiectoria curentă, mă aștept ca Covid să dispară în cea mai mare parte până în aprilie, permițând astfel americanilor să revină la o viață normală”, scrie doctorul Makary.

El spune că numărul de cazuri a scăzut cu 77% în ultimele șase săptămâni „în mare parte pentru că imunitatea naturală din infecțiile anterioare este mult mai curentă decât ceea ce a putut fi măsurat prin teste. Testele nu au surprins decât între 10% și 25% dintre infecții, în funcție de momentul în care, în timpul pandemiei, cineva a luat virusul. Aplicarea unei medii de detectare a cazurilor ponderată în timp de 1 din 6,5 la totalul de 28 de milioane de cazuri confirmate ar însemna că circa 55% dintre americani au imunitate naturală”.

La această valoare trebuie adăugate persoanele deja vaccinate - 15% dintre americani la sfârșitul acestei săptămâni, iar numărul e în creștere rapidă.

În opinia sa, studiile care analizează anticorpii subestimează imunitatea naturală. El spune că scăderea rapidă a numărului de noi cazuri zilnice începând cu 8 ianuarie nu poate fi explicată decât prin imunitatea naturală, în condițiile în care comportamentul populației nu s-a îmbunătățit brusc în timpul perioadei de vacanță, americanii au călătorit mai mult de Crăciun decât au făcut-o în martie iar vaccinurile nu pot explica declinul rapid din ianuarie, în condițiile în care rata de vaccinare era extrem de scăzută atunci.

„Predicția mea potrivit căreia Covid-19 va fi în cea mai mare parte dispărut în aprilie se bazează pe date de laborator, date matematice, literatura publicată și conversațiile cu experți. Dar se bazează de asemenea și pe observația directă a dificultăților de testare, în special pentru cei săraci. Dacă trăiești într-o comunitate înstărită, unde oameni îngrijorați sunt atenți să se testeze, ai putea crede că majoritatea cazurilor de infectare sunt surprinse prin testare. Dar dacă ai văzut numeroasele bariere pentru americanii cu venituri mici, poți crede că foarte puține infectări au fost surprinse la centrele de testare. Rețineți că multe infecții sunt asimptomatice, dar tot declanșează o imunitate naturală”, spune expertul.

El spune că imunitatea de turmă este exact rezultatul inevitabil al răspândirii virusului la pachet cu cel al vaccinărilor și că atunci când lanțul de transmise a virusului este rupt în mai multe locuri răspândirea sa este îngreunată, chiar și pentru noile tulpini. Medicul este un adept al relaxării restricțiilor despre care spune că ar trebui făcute simultan cu încurajarea vaccinării.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG