Economia globală va avea un ritm de creştere de aproximativ 3,4%, considerat ca fiind „modest" de PriceWaterhouseCooper în analiza privind previziunile pentru anul 2020, publicată marți. Prin comparație, media pe termen lung a secolului 21 a fost de 3,8% pe an.
PwC prognozează că economia globală „va avansa din inerție", în contextul unor tensiuni comerciale care „continuă să creeze provocări". Sectorul serviciilor va reprezenta, în continuare, un punct forte pentru comerțul global, valoarea totală a exporturilor de servicii fiind estimată la un nivel record de 7 trilioane de dolari în 2020.
În privința României, analiza PwC notează că toate prognozele, „inclusiv cea mai optimistă de 4,1% aparținând Guvernului", indică o încetinire a creșterii economice pentru acest an comparativ cu anii precedenți, în concordanță cu tendința economiei globale.
„Din păcate, nivelul scăzut al încasărilor bugetare ca pondere din PIB și ritmul rapid de majorare a cheltuielilor curente ale statului au pus presiune și limitează rolul politicii fiscal-bugetare în stimularea creșterii economice. În 2020, și mai ales în anii următori, ar trebui să existe o consolidare a finanțelor publice prin îmbunătățirea colectării impozitelor și recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investițional favorabil", a declarat Ionuț Simion, country managing partner PwC România, potrivit unui comunicat de presă.
În zece ani, India ar putea deveni a treia economie a lumii
PwC prognozează că toate economiile mari vor creşte în 2020, fiind așteptat ca activitatea economică a SUA să se extindă cu aproximativ 2%, iar Zona euro să aibă un ritm de creștere de aproximativ 1%.
„Dintre economiile emergente, cea a Chinei ar putea avansa cu mai puţin de 6%. Conform ultimelor estimări ale FMI, 2019 a fost anul în care India a depăşit Marea Britanie şi Franţa, devenind a cincea cea mai mare economie a lumii. Este un proces continuu, dacă va menţine această tendinţă, India va depăşi Germania până în 2025 şi Japonia înainte de 2030, urmând să ajungă a treia economie a lumii după SUA şi China", susține PwC.
Previziuni pentru 2020 ale PwC arată că numărul locurilor de muncă va crește, „dar nu neapărat răspândite în mod echitabil", economiile G7 vor genereza aproximativ 2 milioane locuri de muncă în acest an.
„Patru din cinci noi locuri de muncă din ţările G7 vor fi create de SUA, Marea Britanie şi Japonia", precizează analiza PwC.
PwC preconizează, de asemenea, că petrolul va continua să rămână cea mai preferată sursă de energie în 2020 pentru economia mondială, urmată de cărbune și gaze naturale.
„Se așteaptă ca producția de petrol din SUA să atingă niveluri record", notează PwC.
Facebook Forum