Linkuri accesibilitate

 
Trei ani de război | Zelenski spune că e dispus să demisioneze dacă Ucraina intră în NATO

Trei ani de război | Zelenski spune că e dispus să demisioneze dacă Ucraina intră în NATO


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vorbește în timpul unei conferințe de presă la Forumul „Ucraina. Anul 2025”, la Kiev, pe 23 februarie 2025.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vorbește în timpul unei conferințe de presă la Forumul „Ucraina. Anul 2025”, la Kiev, pe 23 februarie 2025.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat duminică, în ajunul împlinirii a trei ani de la invazia forțelor ruse în țara sa, că este gata să renunțe la funcție pentru a asigura pacea în Ucraina, prin garanții de securitate solide. Demisia lui, în schimbul aderării Ucrainei la NATO, a punctat el.

„Dacă e să fie pace pentru Ucraina, dacă într-adevăr aveți nevoie ca eu să-mi părăsesc postul, sunt gata... îl pot schimba pentru NATO”, a declarat Volodimir Zelenski duminică, la o conferință de presă la Kiev, menită să marcheze trei ani de război.

Liderul ucrainean a adăugat că va pleca „imediat” dacă va fi necesar. „Nu voi deține puterea timp de decenii, dar nu îi vom permite lui Putin să dețină puterea asupra teritoriilor ucrainene”, a spus el.

Referirile la propria demisie vin în urma recentelor cereri insistente venite din partea președintelui american, Donald Trump, și al emisarilor săi, ca în Ucraina să fie organizate alegeri. Ele au fost amânate din 2019 întrucât Constituția Ucrainei nu permite desfășurarea procesului electoral în același timp cu instituirea legii marțiale, legea marțială fiind obligatorie în vreme de război.

Cu privire la încrederea de 4% în sondaje, procent avansat de președintele SUA, Volodimir Zelenski a spus, citând sondajele oficiale, că se bucură de încrederea a 65% dintre ucraineni. „4% înseamnă dezinformare”, a spus el. Alte sondaje publicate de presa occidentală îl cotează cu circa 48%-52% din încrederea cetățenilor.

Controversele dintre Kiev și Washington relevă tensiuni legate de negocierile de pace pe care administrația americană le-a inițiat cu președintele Vladimir Putin, în absența Ucrainei, dar și de acordul avansat de Washington, prin care Kievului i s-a cerut să renunțe la 50% din resursele sale minerale drept compensație pentru ajutorul oferit deja de Washington, dar pe care Zelenski a refuzat categoric să îl semneze.

Schimbul de replici a culminat cu apelativul „dictator” la adresa președintelui ucrainean și răspunsul de la Kiev cum că Donald Trump ar trăi într-un „spațiu al dezinformării” de factură rusească.

„Un dictator fără alegeri, Zelenski ar face bine să se miște repede sau nu va mai avea o țară”, a spus Trump pe 19 februarie.

În urma acestor zile cu declarații de la apăsate la contondente, președintele Zelenski a spus acum că își dorește ca Trump să viziteze Ucraina și că este „recunoscător” pentru sprijinul american în timpul războiului provocat de Rusia.

„Îmi doresc foarte mult înțelegere reciprocă cu Trump”, a declarat președintele ucrainean. „Garanțiile de securitate din partea lui Trump sunt foarte necesare”, a menționat el.

Cu toate acestea, Zelenski a pus la îndoială suma de 500 de miliarde de dolari care ar fi venit ca sprijin din partea SUA, o cifră înaintată de Donald Trump.

Zelenski a adăugat că nu ar recunoaște granturile anterioare ale SUA pentru Ucraina drept împrumuturi, iar contribuția SUA ar fi fost până acum de 100 de miliarde de dolari.

„Nu sunt pregătit să recunosc nici măcar 100 de miliarde de dolari [ca împrumut], pentru că este un grant, nu o datorie. Am convenit asupra acestui lucru cu Biden. [...] Nu semnez nimic care va fi plătit de zece generații de ucraineni”, a declarat el.

În ceea ce privește acordul privind mineralele rare, în valoare de 500 de miliarde de dolari, în schimbul ajutorului militar american, Zelenski a spus că documentul nu conține garanții de securitate pentru Ucraina.

În urmă cu câteva zile, el s-a declarat însă dispus să negocieze un amplu acord strategic cu Statele Unite care să cuprindă atât garanții de securitate, cât și posibilitatea exploatării resurselor minerale.

Invitație pentru China

Volodimir Zelenski a atras atenția, de asemenea, că în Ucraina se află în prezent circa 45.000 de sisteme Starlink, iar mii dintre acestea sunt amplasate în spitale și școli. El a adăugat că sistemele Starlink nu sunt „gratuite” și că Polonia și Germania contribuie la plata unei chirii lunare pentru acestea.

Zelenski a ținut să se refere la sistemul deținut de multimiliardarul american Elon Musk, consilier al președintelui Trump, după ce, zilele trecute, Reuters a relatat că Washingtonul ar fi luat în calcul posibilitatea de a tăia accesul Ucrainei la sistemul de internet dacă refuză să semneze acordul privind mineralele. Miliardarul american a negat că ar fi luat în calcul acest scenariu.

Zelenski a vorbit despre necesitatea unor opțiuni alternative privind furnizarea internetului pentru Ucraina.

De asemenea, liderul ucrainean a spus că țările care vor oferi Ucrainei garanții de securitate vor participa la reconstrucția postbelică a țării, împreună cu întreprinderile locale ucrainene.

Ca răspuns la o întrebare din partea televiziunii chineze Phoenix, Zelenski a adăugat că participarea Chinei ar putea fi discutată dacă ar putea furniza Ucrainei ajutor militar.

Totodată, el a spus că Ucraina lucrează la alternative de producție ucraineană pentru sistemul de rachete Patriot, fabricat în SUA.

În ceea ce privește teritoriul controlat de forțele ucrainene în regiunea rusă Kursk, Zelenski a spus că Ucraina nu este interesată să-l păstreze. „Cred că ne-ar ajuta atunci când vom purta discuții despre integritatea noastră teritorială”, a adăugat el.

Comentariile sale vin pe fondul preocupărilor legate de fisuri în unitatea alianței transatlantice, în timp ce Washingtonul a purtat discuții directe la nivel înalt cu Moscova, începând cu discuția telefonică de 90 de minute între președinții Trump și Putin din 13 februarie 2025.


În ultima săptămână, președintele american Donald Trump l-a criticat pe Zelenski și a sugerat că acesta este responsabil pentru declanșarea conflictului - deși ulterior a revenit asupra acestor comentarii într-un interviu la postul de radio Fox News, afirmând că Zelenski nu ar fi trebuit să permită Rusiei să atace.

Zelenski, la rândul său, a provocat furie la Washington, afirmând că Trump trăiește într-o „bulă de dezinformare”.
Trump a sugerat, de asemenea, că Zelenski ar putea să nu fie necesar în cadrul negocierilor de pace și a solicitat acces la bogățiile minerale ucrainene drept compensație pentru ajutorul acordat până acum de SUA.

Știre scrisă cu sprijinul Serviciului ucrainean al RFE/RL.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG