Linkuri accesibilitate

​​Anonymous România: printre hackerii care au atacat site-urile instituțiilor rusești se află și români


Hackerii români au participat la operațiunile mondiale în atacurile asupra siteurilor din Federația Rusă
Hackerii români au participat la operațiunile mondiale în atacurile asupra siteurilor din Federația Rusă

Rusia vizează digital țările care se opun invaziei sale, a declarat șeful serviciului de spionaj al GCHQ al Marii Britanii. Informația apare după ce hackerii Anonymous au atacat cibernetic zeci de site-uri și baze de date rusești în ultima lună.

Hackerii români au fost implicați în atacurile împotriva Federației Ruse sau a firmelor care încă au activitate în Federația Rusă. Anonymous România spune pentru Europa Liberă că o parte dintre cei care și-au trecut în „palmares” atacarea site-urilor serviciilor secrete rusești sau a televiziunilor sunt români.

Rusia a susținut că a lansat o „operație militară specială” pentru a-și dezarma vecinul. Ucraina și țările occidentale văd invazia ca pe un război de agresiune neprovocat.

Un conflict separat a avut loc online. Sancțiunile occidentale au izolat o mare parte din economia Rusiei de comerțul mondial.

„Am văzut intenția susținută a Rusiei de a perturba guvernul ucrainean și sistemele militare. Am văzut ceea ce pare o revărsare a activității care afectează țările învecinate”, a declarat șeful Cartierului General al Comunicațiilor Guvernamentale (GCHQ), Jeremy Fleming, într-un discurs la Canberra miercuri.

Rusia a negat în mod constant acuzațiile de organizare a atacurilor cibernetice asupra țintelor occidentale. Ministerul rus al apărării nu a răspuns imediat unei cereri scrise din partea Reuters de a comenta observațiile lui Fleming.

Zeci de site-uri web ucrainene și rusești au fost, de asemenea, scoase offline în timpul conflictului de legiuni de hackeri voluntari „hacktiviști” de ambele părți.

Anonymous nu colaborează cu autoritățile, arată grupul de hackeri într-un răspuns trimis Europei Libere. Sunt conștienți, spun ei, că „la sfârșitul acestui război, Anonymous o sa devină o țintă datorită acțiunilor noastre din ultima perioadă”, de aceea sunt circumspecți când li se cere să vorbească. Preferă răspunsuri scurte, scrise și spun că nu vor răspunde la chestiuni tehnice și nici la întrebările care ar putea să-i desconspire.

În România, membrii Anonymus participă benevol la acțiunile de hacking. Nu au un lider și nici o organizare clară. Fiecare participă cât și cum dorește.

Cele mai importante cinci acțiuni Anonymous

Zeci de atacuri au avut loc în ultima lună. Primele au fost organizate chiar în primele zile ale invaziei ruse și au vizat chiar Kremlinul.

  • 26 martie - Site-urile Kremlinului, Dumei (camera inferioară a parlamentului rus) şi Ministerului rus al Apărării au fost scoase din funcţiune, într-un atac revendicat de asemenea de Anonymus, pe Twitter.
  • 28 martie - Timp de câteva minute, site-urile agenţiilor de presă de stat TASS şi RIA Novosti, al cotidianului Kommersant, al ziarului pro-Kremlin Izvestia şi al revistei Forbes Russia au afişat un mesaj care cerea "încetarea" invaziei ruse din Ucraina.
  • 5 martie 2022 - „Anonymous” a revendicat un atac cibernetic asupra site-ului Serviciului Federal de Securitate din Rusia - FSB. Site-ul nu a putut fi accesat timp de mai multe ore și a afișat un mesaj de eroare.
  • 7 martie 2022 - Anonymous susține că a spart serviciile rusești de streaming Wink și Ivi și canalele TV Rusia 24, Channel One, Moscow 24 pentru a difuza imagini din Ucraina.
  • 23 martie - Hackerii Anonymous au pătruns în baza de date a corporației elvețiene Nestle, unul dintre cei mai mari producători de alimente și băuturi din lume, și au pus la dispoziția publicului mai mult de 10 gigabytes de date confidențiale ale acesteia. Nestle refuzase să se retragă din Rusia

Bătălia cu hackerii ruși

Anonymus România spune că bătălia cu hackerii ruși nu este deloc ușoară. Aceștia încearcă să contracareze atacurile împotriva unor instituții sau firme care încă funcționează în Federația Rusă sau să atace la rândul lor site-urile care transmit informații corecte despre războiul din Ucraina.

„Drept răspuns din partea Rusiei, a fost atacat website-ul creat de prietenii noștri de la Squad303 - https://1920.in Fără succes, reprezentând un eșec pentru hackerii ruși”, a tranmis Anonymous România într-un răspuns pentru Europa Liberă.

Apeluri pentru a-i întreba pe ruși ce cred despre război
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:12 0:00

Site-ul oferea posibilitatea doritorilor de a de a transmite mesaje utilizatorilor de telefonie din Rusia prin care li se transmiteau exact care este varianta adevărată în ceea ce privește războiul.

„O națiune care urmează să plătească un preț uriaș din cauza deciziei rușinoase a dictatorului Putin de a ataca o țară independentă cu forțele armate. Acțiunea comună a tuturor statelor lumii libere, ca răspuns la agresiunea Rusiei, va duce la prăbușirea întregii țări.
Cu toate acestea, aproape 150 de milioane de ruși nu știu adevărul despre cauzele sau cursul războiului din Ucraina. Poporul este hrănit cu minciunile propagandei de la Kremlin. Nu există mass-media gratuită în Rusia și internetul este cenzurat.
Este posibil ca fiecare dintre noi să transmită un mesaj direct locuitorilor acestei țări aservite.”
Sursa: Mesajul transmis pe site-ul atacat de hackerii ruși.


Și postările de pe Twitter ale grupării mamă Anonymous arată că nu doar site-urile care transmit informații corecte în Rusia au fost atacate, ci și conturile lor de social-media.

„Pentru aceia dintre voi care se plâng de acțiunile noastre, nu ezitați să vă deschideți propriul cont de știri Anonymous și să oferiți o narațiune contrară. Continuăm să facem ceea ce facem, indiferent de cantitatea de trolli ruși care vin în contul nostru. Nu suntem responsabili în fața nimănui”, se arată în ultima postare de pe Twitter de pe contul recunoscut oficial.

Anonymous România spune că, în contextul avertismentului că statele care au ajutat Ucraina vor deveni ținta hackerilor ruși, instituțiile din România sunt slab protejate și vulnerabile.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG