Linkuri accesibilitate

Avertismentul medicilor: Antiviralele sunt toxice și trebuie luate doar cu prescripție


Medicii avertizează că antiviralele trebuie luate numai cu prescripție medicală pentru că sunt toxice.
Medicii avertizează că antiviralele trebuie luate numai cu prescripție medicală pentru că sunt toxice.

Pacienții români au în prezent la dispoziție două antivirale care sunt folosite în tratamentul Covidului: Favipiravir și Molnupiravir, folosite numai în spitale și cu prescripție medicală. Un al treilea, Paxlovid, urmează să fie livrat în România în luna martie.

Medicul Adrian Marinescu arată pentru Europa Liberă că orice tratament antiviral este eficient în momentul de debut al bolii, dar numai cu prescripția medicului. „Automedicația e total greșită. Orice medicament dacă e luat după ureche poate să fie toxic”, arată Marinescu.

Medicul spune că după ce a fost confirmată pozitiv, persoanei i se va prescrie medicamentul potrivit.

„Pentru a discuta de un tratament antiviral trebuie în primul rând să ai diagnosticul pus cât mai repede, ceea ce înseamnă că trebuie să ai o testare la nivelul populației”, a spus Adrian Marinescu.

Medicul arată că antivirale care se găsesc în prezent pot fi folosite în tratamentul Covidului „pentru că ele au un grad de eficiență și am putea să le folosim după prescripție medicală”.

„Legat de tratamentele antivirale, în raport cu Omicronul este un semn de întrebare în sensul că terapiile antivirale pe care le foloseam inclusiv în valul 4 au o eficiență mai redusă în raport cu noua variantă virală”
Adrian Marinescu

„Este foarte important de spus că noile terapii antivirale ca de exemplu tratamentul de la Pfizer (n.r.Paxlovid) urmează să vină în martie. Un tratament care se referă mult mai țintit la Omicron nu avem încă”, mai spune Adrian Marinescu.

Mai mulți medici din Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății au întocmit un ghid cu privire la antiviralele folosite pentru tratamentul Covid, care se găsesc în prezent în România. Medicii coordonați de conf. Univ. dr. Simin Aysel Florescu – managerul de la Spitalul „Victor Babeș” spun că antiviralele orale sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului și trebuie administrate cât mai repede posibil după infectare, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor.

Antiviralele se administrează oral, dar numai în urma deciziei medicului. Tratamentul trebuie inițiat cât mai repede posibil după diagnosticul de Covid-19 și nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor.

Specialiștii avertizează că tratamentele cu Ivermectină, Lopina/Ritonavir (Kaletra), Hodroxiclorochină, Azitromicină nu sunt eficiente în Covid și nu trebuie utilizate pentru că pot pune viața pacienților în pericol.

În valul 5 al pandemiei România dispune așadar de doar două antivirale: Favipiravir și Molnupiravir, urmând ca al treilea, Paxlovid, să fie disponibil din luna martie.

Favipiravir - reduce simptomatologia Covid

Medicamentul este utilizat în tratamentul infecţiei cu coronavirus la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale bolii. Favipiravir reduce durata excreției virale la nivel respirator, precum și durata și intensitatea simptomatologiei din Covid, fără a reduce însă mortalitatea și spitalizarea în secțiile de ATI.

Contraindicații:

  • Favipiravir este contraindicat femeilor gravide sau celor suspectate a fi gravide.
  • Femeile de vârstă fertilă trebuie să utilizeze metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului și cel puțin 7 zile după oprirea acestuia. În situația în care pacientele suspectează faptul că sunt gravide, se va efectua un test de sarcină pentru a exclude posibilitatea unei sarcini, înainte de inițierea tratamentului.
  • În cazul apariţiei unei sarcini, pacientele trebuie să întrerupă tratamentul cu Favipiravir și să consulte imediat medicul.
  • Favipiravir nu se administrează femeilor care alăptează, dacă acestea nu doresc să oprească alăptarea.
  • Bărbaţii activi sexual trebuie să folosească prezervative pe durata tratamentului şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea acestuia.
  • În plus, partenerele pacienţilor bărbaţi trebuie să utilizeze metode eficace de contracepție, atât pe durata tratamentului, cât şi timp de 7 de zile după după întreruperea acestuia. De asemenea, raportul sexual cu femeile gravide trebuie evitat în această perioadă.
  • Pacienții nu trebuie să doneze sânge în timpul tratamentului precum și timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului cu favipiravir. Pacienţii de sex masculin nu trebuie să doneze spermă în timpul tratamentului precum și timp de cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului.

Medicii atrag atenția că Favipiravir prezintă risc de creștere a enzimelor hepatice (AST, ALT, GGT) și de afectare hepatică, precum și risc de hiperuricemie:

  • Favipiravir este contraindicat în insuficiență hepatică severă și insuficiență renală severă.
  • Pacienții trebuie să fie atenți la apariția unor semne sau simptome care pot sugera afectare hepatică indusă medicamentos: oboseală, lipsa poftei de mâncare, disconfort abdominal în partea dreaptă a abdomenului, urină de culoare închisă sau icter. Se va întrerupe utilizarea de Favipiravir în cazul apariției acestor simptome!
  • Se recomandă prudenţă pacienţilor cu hiperuricemie sau antecedente de gută, precum și în timpul tratamentului concomitent cu medicamente care pot influenţa metabolismul şi eliminarea acidului uric.

Favipiravir poate interacționa cu alte medicamente:

  • În cazul pacienților care utilizează medicamentul antidiabetic Repaglinidă, Favipiravir se va utiliza cu precauție deoarece asocierea poate duce la apariția reacțiilor adverse la Repaglinidă.
  • În concluzie, Favipiravir poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat, în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19 sau, în viitorul apropiat, din farmacii, în urma prescripției medicului de familie.

Molnupiravir ajută la formele ușore de Covid

Molnupiravir (Lagrevio) este cel de-al doilea antiviral aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de Covid la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces.

Pentru ce nu este autorizat Molnupiravir:

  • Utilizare la pacienţii cu vârsta sub 18 ani.
  • Tratamentul pacienților care necesită spitalizare din cauza Covid, deoarece beneficiul tratamentulului cu Molnupiravir nu a fost observat la pacienții cu forme severe de Covid.
  • Utilizare mai mult de cinci zile consecutive.
  • Prevenirea Covid la persoanele are au venit în contact cu un pacient diagnosticat cu Covid.

Precauții legate de sarcină și alăptare la administrarea de Molnupiravir:

  • Medicamentul este contraindicat în sarcină și în perioada de alăptare.
  • Femeile și bărbații aflați la vârstă fertilă care au primit Molnupiravir vor fi consiliați în privința aplicării unor metode contraceptive eficiente.
  • Molnupiravir poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat și în ambulator de către Centrul de Evaluare Covid.

Paxlovid este recomandat pentru adulții care riscă să facă forme severe ale bolii

Este o combinație terapeutică (care cuprinde medicamentele numite Nirmatrelvir și Ritonavir) autorizată Agenția Europeană a Medicamentului doar pentru tratamentul formelor ușoare sau moderate de Covid la adulții care prezintă un risc crescut de a evolua către o boală severă și deces, și care nu necesită oxigen suplimentar.

Paxlovid nu este autorizat pentru:

  • Tratamentul pacienților care necesită spitalizare având o formă gravă sau critică de Covid;
  • Prevenirea Covid atunci când ai venit în contact apropiat cu o persoană diagnosticată cu Covid;
  • Utilizare mai mult de cinci zile consecutive;

Posibile reacții adverse:

  • Reacțiile adverse posibile ale Paxlovid includ tulburări ale gustului, diaree, creșterea tensiunii arteriale și mialgii (dureri musculare). Dacă în timpul tratamentului apar simptome noi, trebuie să anunți imediat medicul de familie.
  • Există date clinice limitate disponibile pentru Paxlovid. De aceea, este posibil să apară evenimente adverse grave și neașteptate care nu au fost raportate până acum la utilizarea de Paxlovid.

Interacțiuni cu alte medicamente:

  • Nirmatrelvir și Ritonavir, cuprinse în Paxlovid, pot interacționa, de asemenea, cu alte medicamente, fapt care poate conduce la reacții adverse grave sau care poate pune viața în pericol. Pacienții ar trebui să prezinte medicului lista completă a medicamentelor pe care le ia zilnic pentru alte afecțiuni, inclusiv medicamente fără prescripție medicală sau suplimente alimentare pe bază de plante, pentru ca acesta să poată hotărî dacă Paxlovid poate fi administrat în siguranță.
  • Paxlovid poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat și în ambulator de către Centrul de Evaluare Covid.
Medicii fac avertizări speciale cu privire la utilizarea Arbidolul un antiviral activ în gripă, utilizat în Rusia și China, a cărui eficiență în Covid nu a fost demonstrată prin studii științifice. Arbidolul nu este autorizat în Uniunea Europeană și nici de către Agenția Națională a Medicamentului din România. De aceea, nu poate fi comercializat în farmacii. În țara noastră a fost folosit sporadic fiind achiziționat din fostul spațiu sovietic. Pe lângă absența datelor de eficiență în Covid, procurarea pe cale neoficială a acestui medicament și utilizarea lui fără prescripție medicală presupune asumarea unor riscuri legate de modul de fabricare, depozitare și de transport.

Specialiștii care fac parte din Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății și care au făcut precizările despre antivirale sunt:

  • Președinte: Conf. Univ. dr. Simin Aysel Florescu;
  • Vicepreședinte: Prof. Univ. dr. Victoria Aramă;
  • Secretar: Șef lucrări dr. Dragoș Ștefan Lazăr;
  • Prof. Univ. dr. Emanoil Ceauşu;
  • Prof. Univ. dr. Egidia Gabriela Miftode;
  • Prof. Univ. dr. Manuela Arbune;
  • Prof. Univ. dr. Gabriel Popescu;
  • Conf. Univ. dr. Irina Magdalena Dumitru;
  • Conf. Univ. dr. Otilia Elisabeta Benea;
  • Șef lucrări dr. Virgil Filaret Musta;
  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG