Linkuri accesibilitate

Arhiepiscopul Tomisului va fi judecat pentru răzvrătire și indisciplină de Sfântul Sinod al BOR


În ultmii ani, conducerea Bisericii Ortodoxe Române i-a refuzat Arhiepiscopului Tomisului avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit.
În ultmii ani, conducerea Bisericii Ortodoxe Române i-a refuzat Arhiepiscopului Tomisului avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit.

Biserica Ortodoxă Română nu este de acord ca Arhiepiscopia Tomisului să devină Mitropolie, așa cum cere Arhiepiscopul Teodosie de mai mulți ani.

Patriarhia Română spune că propunerea aceasta a fost deja discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist.

Patriarhia Română susţine, vineri, într-un comunicat, că prin faptul că insistă ca doar eparhia sa să devină Mitropolie, Teodosie încalcă ordinea statutară a BOR.

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic”, a anunţat Patriarhia Română.

„De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”.

BOR susţine că atitudinea lui IPS Teodosie va fi discutată în următoarea ședință a Sfântului Sinod, cel mai probabil la începutul lunii martie.

„De aceea, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod”, precizează BOR vineri.

„Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu doreşte să intre în componenţa unei viitoare Mitropolii a Tomisului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie insistă cu înverşunare ca doar eparhia pe care o păstoreşte să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existenţa unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”, a explicat BOR.

Conflictul dintre Arhiepiscopul Tomisului și conducerea BOR s-a acutizat în ultimii ani, mai ales după ce preotul de la Constanța a făcut declarații publice controversate.

Una din aceste declarații a fost făcută joi seara, atunci când Arhiepiscopul Tomisului a spus într-o emisiune la Radio Dobrogea că nu este normal ca un preot să-i împărtăşească pe cei care trăiesc în concubinaj sau care fumează.

„Doamne-fereşte! Sper să nu fie de la noi. Nu am auzit aşa ceva, dar e bine să atenţionăm, să vedem cui aparţine pentru că este o practică neortodoxă aceasta. E ceva ca la protestanţi unde împărtăşania este simbol şi nu realitate”, a afirmat Înalt Prea Sfinţitul Teodosie răspunzând la o întrebare a unui ascultător, potrivit News.ro.

În urmă cu doi ani, în timpul pandemiei, conducerea BOR l-a acuzat pe Teodosie de „ambiții personale” care nu au legătură cu misiunea pastorală și de sfidarea recomandărilor BOR.

Atunci Teodosie a făcut mai multe declarații împotriva purtării măștii de protecție și a vaccinării.

IPS Teodosie este acuzat de trafic de influență într-un dosar la DNA Constanța. Prelatul i-ar fi promis unui om de afaceri o sumă de peste 30.000 de euro în baza unei înțelegeri.

Procurorii DNA au început o anchetă după ce site-ul Recorder a publicat un video filmat cu camera ascunsă în care un preot, care pretinde că este un om de afaceri, i-a propus Arhiepiscopului Tomisului să obțină o finanțare de 800.000 de lei.

În privința recunoașterii Arhiepiscopiei Tomisului ca mitropolie, mai multe organizaţii civile au anunţat că vor organiza un miting pentru recunoaşterea Mitropoliei Tomisului.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG