Linkuri accesibilitate

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, trimis din nou în judecată pentru corupție


ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în timpul slujbei de sfințire a apei, pe 6 ianuarie 2021
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului în timpul slujbei de sfințire a apei, pe 6 ianuarie 2021

Arhiepiscopul Tomisului ÎPS Teodosie a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție de la Constanța. Alături de Arhiepiscopul Tomisului a fost trimis în judecată şi consilierul său, Ilie Petre, transmite Direcția Națională Anticorupție.

La sfârșitul anului trecut, procurorii Direcției Naționale Anticorupție de la Constanța au anunțat că au început urmărirea penală împotriva lui Teodosie pentru cumpărare de influenţă și împotriva lui Ilie Petre, căruia nu i-au dat decât inițialele, pentru complicitate la cumpărare de influenţă.

Funcționar prin funcția pe care o deține, potrivit legii penale, Teodosie este acuzat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) de la Constanța de cumpărare de influență alături de un consilier de la arhiepiscopia Tomisului, complice și el la aceeași infracțiune.

Procurorii spun că, în luna iulie a anului 2023, Teodosie Petrescu, în calitatea sa de arhiepiscop ar fi promis 160.000 de lei unui om de afaceri, martor în dosar.

Banii reprezentau 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie din Secretariatului de Stat pentru Culte, spune DNA.

La acea discuție ar fi participat și consilierul lui Teodosie, care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică înțelegerea.

Consilierul lui Teodosie, spune DNA, ar fi avut rolul de a găsi modalitatea prin care omul de afaceri va intra în posesia celor 160.000 de lei. Ilie Petre este cel care a propus încheierea unui contract de consultanță fictiv între societatea sa și Arhiepiscopia Tomisului.

Suma de 800.000 lei era destinată finanțării unor lucrări de construcție și de reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului, afirmă DNA.

Patriarhia Română a reacționat atunci, prin vocea purtătorului de cuvânt, Vasile Bănescu, și a comentat că „autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”.

Teodosie a reacționat și el imediat și a susținut la Antena 3 că „nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu știu că nu este nicio problemă”.

Problemele cu Justiția ale Înalt Prea Sfințitului Teodosie

  • În septembrie 2009, Teodosie a fost cercetat pentru luare de mită. În iulie 2009, a fost audiat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un dosar deschis în urma unei investigaţii jurnalistice privind înscrierea la Facultatea de Teologie de la Universitatea „Ovidius" din Constanţa. În cadrul investigației jurnalistice, el ar fi luat mită de la un reporter ca să îl ajute să se înscrie la Teologie.
  • În perioada 2010 – 2016, Teodosie și complicii ar fi folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenția pentru Plăți în Agricultură (APIA), pentru a primi fonduri europene, spune Direcția Națională Anticorupție. În documentele prezentate la APIA, Teodosie și complicii săi ar fi declarat că folosesc 300 de hectare de suprafeţe agricole de la Nazarcea/judeţul Constanţa, deși din anul 2010 nu mai exista nicio cultură pe acele terenuri, susțin procurorii anticorupție. Ancheta procurorilor a mai arătat că au fost obţinute ilegal fonduri europene în sumă totală de 1.392.964 de lei. Pe 14 februarie 2020, ÎPS Teodosie a fost achitat de instanță. Chiar procurorii DNA au cerut condamnarea sa cu suspendare după ce inițial ceruseră pedeapsa maximă.
  • În ianuarie 2016, Hotnews a scris că, printre coordonatorii lucrărilor mai multor pușcăriași, care au beneficiat grație acestor lucrări de reducerea pedepselor, se află și Teodosie.
  • În mai 2020, în pandemia de Covid, ÎPS Teodosie a repetat slujba de Înviere, pe care nu a putut-o ține de Paști din cauza stării de urgență, și a făcut-o cu public. Arhiepiscopia Tomisului a organizat propria sa slujbă de Înviere în noaptea de 26 spre 27 mai 2020 pentru a înlătura „neajunsul” creat de starea de urgență din cauza căreia „credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă.” Lumina a fost împărțită de preoți fără măști, iar oamenii s-au înghesuit să-și aprindă lumânările „direct de la Înaltul”.
  • Tot în mai 2020, în plină pandemie de Covid, a împărtășit mai mulți copii cu aceeași linguriță, deși Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române decisese că până la 1 iunie nu se va face împărtășanie în grup. BOR a admis atunci împărtășania individuală, tocmai pentru că Biserica nu acceptă folosirea în timpul acestui ritual a paharului și linguriței de unică folosință, considerate obiecte sacre.
  • În iulie 2020, a organizat o slujbă cu zeci de oameni înghesuiți într-o mănăstire din Suceava, județul cu cele mai multe cazuri de Covid la acel moment.
  • În mai 2021, documente oficiale, dar și sursele din învățământul academic teologic ortodox consultate de PressOne, au arătat încălcări grave ale legislației universitare și ale eticii academice produse la Școala Doctorală de Teologie de la Universitatea „Ovidius”, unele constatate oficial de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Cel puțin 15 de teze de doctorat au fost invalidate de CNATDCU imediat după susținerea publică începând cu 2016. Dintre cele 15 de teze invalidate, nouă au fost coordonate de ÎPS Teodosie. Patru coordonatori, printre care și ÎPS Teodosie, aveau în îndrumare peste 20 de doctoranzi, fapt ce încalcă prevederile interne ale Universității „Ovidius”, care a stabilit o limită maximă de 20 de doctoranzi coordonați simultan.
  • În octombrie 2021 a lansat atacuri dure la adresa campaniei de vaccinare anti-Covid și și-a îndemnat credincioșii să nu accepte vaccinarea. A fost amendat de cinci ori în pandemia de Covid pentru că nu a respectat deciziile de carantinare, iar instanța i-a anulat toate amenzile.
  • În februarie 2022, i-a luat apărarea lui Vladimir Putin, pe care l-a lăudat că este cel mai mare ctitor de biserici de la muntele Atos şi Ierusalim și că a făcut multe jertfe şi nu trebuie judecat ca un răufăcător. În februarie 2022, Rusia a invadat total, neprovocat și nedeclarat Ucraina.
  • În august 2022, un autoturism în care se afla Teodosie a fost oprit pe Autostrada 2 pentru că circula cu 235 de kilometri pe oră. Viteza maximă legală pe autostradă este de 130 kilometri pe oră. Șoferul a primit o amendă de 2.900 de lei și suspendarea permisului 120 de zile.
  • În ianuarie 2023, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a câștigat un proces cu Universitatea „Ovidius” din Constanța și s-a întors la catedră, unde nu mai putea preda ca profesor titular după ce Senatul universității i-a respins cererea pentru că avea vârsta de pensionare.

Avocatul Adrian Cuculis, apărătorul arhiepiscopului, a vorbit luna trecută de un „dosar fabricat” și a spus că procurorii nu ar avea înregistrările originale în baza cărora și-au făcut ancheta. Filmate cu camera ascunsă de preotul-om de afaceri care-l incriminează pe Teodosie, acestea ar fi fost șterse de jurnaliștii de la Recorder, spune avocatul lui Teodosie.

Recorder a publicat o investigație despre mita și traficul de influență care leagă politicul de Biserică, cu dovezi prezentate de un preot ortodox.

Pe lângă mărturiile sale, preotul Petrică Leașcu face publice imagini filmate cu camera ascunsă în care mai mulți lideri politici și înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române se implică direct și își dau binecuvântarea pentru fraudarea banilor publici.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG