Linkuri accesibilitate

„Arma care va încheia războiul". Campania de vaccinare anti-Covid a început în SUA


Sandra Lindsay, o asistentă din Long Island, New York, este primul american care a fost vaccinată împotriva Covid-19
Sandra Lindsay, o asistentă din Long Island, New York, este primul american care a fost vaccinată împotriva Covid-19

Cu o mică înțepătură de ac în brațul stâng al unei asistente, America a intrat într-o nouă etapă în lupta cu pandemia de coronavirus. Injecția făcută asistentei Sandra Lindsay a reprezentat primul vaccin făcut în SUA în afara testelor clinice.

Sandra, nici nu te-ai clintit", a spus guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, care a urmărit începerea vaccinării prin videoconferință. „Nu se simte cu nimic diferit față de alte vaccinuri", a arătat Lindsay, potrivit Washington Post.

Dar vaccinul împotriva Covid-19 este fundamental diferit pentru că a fost dezvoltat într-un timp record pentru a putea pune capăt unei pandemii care a infectat peste 72 de milioane de persoane și a ucis alte 1,6 milioane la nivel global.

Cred că această armă va încheia războiul", a descris guvernatorul Cuomo vaccinul care a început să fie utilizat la nivelul tuturor statelor americane.

Campania de vaccinare din Statele Unite începe cu medicii și asistentele din întreaga țară ca parte a unui plan federal de a prioritiza lucrătorii din prima linie a luptei cu pandemia.

Am pierdut al 27-lea pacient astăzi", a povestit un medic din Louisville. „Așa că vaccinul pe care l-am făcut astăzi este pentru familia sa și pentru ceilalți 26 pe care i-am pierdut".

Campania de vaccinare se va extinde rapid, iar unele state vor începe să includă și centrele pentru persoane vârstnice. Oficialii federali care conduc efortul de producere și distribuire a vaccinului au spus luni că se așteaptă ca 20 de milioane de persoane să primească prima din cele două doze de vaccin necesare până la finalul anului.

Primele transporturi au pornit de duminică seară într-un aviz de urgență pentru folosirea vaccinului emis în weekend. În unele state, guvernatorii au fost în prima linie pentru a descărca pachetele cu dozele primite, în timp ce cadrele medicale au sărbători apariția lor.

Primul vaccin la nivelul întregii țări aplicat asistentei Lindsay are și o puternică încărcătură simbolică pentru că Long Island Jewish Medical Center a fost în prima linie la apariția primului focar de Covid-19 din Statele Unite, parte a unui centru care a tratat peste 100.000 de pacienți. Iar alegerea unei asistente afro-americane reflectă și tragediile produse de virus în comunitățile de culoare.

Chiar dacă acest prim pas istoric a fost făcut, oficialii atrag atenția că vor mai trece luni de zile până când destui oameni vor fi vaccinați pentru ca să poată fi încetinită transmiterea virusului.

Este lumina de la capătul tunelului. Dar trebuie în continuare să purtăm măști și să menținem distanța socială", a subliniat Sandra Lindsay.

Și chiar și după ce a efectuat vaccinul, asistenta nu este complet protejată. Studiul clinic efectuat în ultima fază de testare a vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech a arătat o eficiență de 95% în rândul celor care au luat parte voluntar.

Distribuirea inițială a 2.9 milioane de doze vine ca un mare sprijin pentru medici și rezidenți și personalul din casele de îngrijire a bătrânilor, dar nu va fi destul pentru a pune capăt unui virus care nu a fost niciodată mai distructiv decât în prezent.

Primele imunizări au venit într-o perioadă în care Statele Unite au o medie zilnică de peste 200.000 de noi infectări și 2.500 de decese.

În ciuda tragediilor produse de Covid-19, o parte însemnată din populație refuză în continuare să poarte măști și să evite adunările publice. De asemenea, un segment important din populație spune că va refuza vaccinarea. Conform ultimelor sondaje, între 42 și 61% din populație este dornică să se vaccineze.

Vaccinurile făcute luni în direct pe televiziuni și pe rețele de socializare încearcă să crească procentul în rândul americanilor.

Președintele în funcție Donald Trump, care în repetate rânduri a ironizat purtarea măștilor sau măsurile restrictive, și-a subliniat încrederea în vaccin.

Primul vaccin administrat", a scris el pe Twitter la câteva minute după vaccinarea lui Sandra Lindsay. „Felicitări SUA! Felicitări lumii!"

Statele Unite nu este primul stat vestic care începe vaccinarea, ci Marea Britanie, care a început pe 8 decembrie primele imunizări prin vaccinarea lui Margaret Keenan, o femeie de 90 de ani.

XS
SM
MD
LG