Linkuri accesibilitate

Asociația magistraților europeni cere Guvernului român să garanteze independența justiției


Magistrații europeni cer încetarea modificărilor la legile justiției prin OUG
Magistrații europeni cer încetarea modificărilor la legile justiției prin OUG

”Situația sistemului juridic din România a cunoscut recent încă un episod care relevă calea îngrijorătoare către degradarea statului de drept”, se arată într-un comunicat de presă al asociației, citat de HotNews.ro.

”Așa cum a arătat prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, încă din octombrie 2018, în Parlamentul European, aceste modificări pun în pericol independența și eficiența sistemului judiciar, mai ales în ceea ce privește lupta împotriva corupției. Independența justiției este unul dintre stâlpii de susținere ai statului de drept, iar legile care îl guvernează trebuie discutate în mod transparent, și nu prin ordonanțe de urgență”, atrag atenția membrii organizației.

Pe de altă parte, MEDEL precizează că a semnalat, inclsuiv printr-o scrisoare adresată Comisiei Europene, faptul că influența serviciilor secrete, exercitată prin intermediul protocoalelor secrete încheiate cu instituții din sistemul judiciar constituie, de asemenea, o amenințare la adresa independenței acestuia. Totuși, remarcă magistrații europeni, îndreptarea unor eventuale abuzuri nu trebuie să afecteze lupta împotriva corupției, atrăgând atenția și asupra secției de investigare a magistraților.

XS
SM
MD
LG