Linkuri accesibilitate

 
Autoritățile de la București cercetează legăturile cu România ale autorului atacului terorist de la Christchurch

Autoritățile de la București cercetează legăturile cu România ale autorului atacului terorist de la Christchurch


Intre inscripțiile de pe armele extremistului care a ucis 49 de oameni în două moschei din Christchurch se află și numele domnitorilor români Șerban Cantacuzino și Ștefan cel Mare
Intre inscripțiile de pe armele extremistului care a ucis 49 de oameni în două moschei din Christchurch se află și numele domnitorilor români Șerban Cantacuzino și Ștefan cel Mare

Autoritățile de la București au deschis o anchetă în care sunt urmărite „traseul și eventualele contacte în România” ale lui Brenton Tarrant, autor al atacului terorist asupra două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, soldat cu moartea a 49 de persoane și rănirea a altor 40.

Surse oficiale au declarat, pentru Radio Europa Liberă, că investigația este o colaborare între SRI, DIICOT și Poliție. Autoritățile române vor să afle dacă Tarrant a fost o singură dată în România, în noiembrie 2018, și care au fost obiectivele lui. Purtătorul de cuvânt al Poliției române, Georgian Drăgan, a confirmat, pentru Europa Liberă, că există în derulare o anchetă, ale cărei date nu pot fi făcute publice, deocamdată.

​Vizita în România a extremistului de origine australiană a fost anunțată de procurorul general bulgar, Sotir Țațarov. El a spus, vineri, că atacatorul, în vârstă de 28 de ani, a părăsit Bulgaria la 15 noiembrie cu o cursă aeriană cu destinaţia Bucureşti, unde a închiriat o maşină pentru a merge mai departe în Ungaria. Țațarov, citat de serviciul bulgar al Europei Libere, a arătat că Brenton Tarrant a ajuns în Bulgaria via Dubai pe 9 noiembrie, iar în ziua următoare, a închiriat o maşină şi ''a vizitat situri istorice'' în zece localităţi bulgare. Se pare că Tarrant a vizitat la finalul lui decembrie și Serbia, Croația, Bosnia și Muntenegru și a fost de mai multe ori în Turcia.

Pe armele automate cu care a masacrat credincioșii musulmani din cele două moschei din Christchurch erau inscripționate numele a doi domnitori români - Șerban Cantacuzino și Ștefan cel Mare.

Ștefan cel Mare a fost considerat „un atlet al creștinătății”, care a luptat împotriva ofensivei otomane la finalul secolului XV.După căderea comunismului, domnitorul Moldovei dintre anii 1457-1504 a fost inclus între sfinții sărbătoriți de Biserica Ortodoxă Română pentru apărarea creștinismului.

Prezența lui Șerban Cantacuzino între numele de domnitori și voievozi balcanici și central-europeni ar putea fi explicată prin jocul dublu pe care l-a practicat în timpul domniei sale, între 1678-1688. A participat alături de turci la cel de-al doilea asalt eșuat asupra Vienei, din 1683. Vasal al otomanilor, Șerban Vodă a negociat cu puterile vestice, în ultimii săi ani, un atac asupra Constantinopolului pentru a-i alunga pe otomani din Europa. A murit otrăvit, în circumstanțe neelucidate de istorici. Există ipoteza că boierii români, fideli Imperiului Otoman, ar fi fost autorii uciderii sale.

Înaintea masacrului, Tarrant a postat pe rețelele sociale un manifest de peste 70 de pagini în care își motivează atacul terorist ca răzbunare a europenilor uciși în urma atacurilor teroriste ale ISIS. Acesta s-a declarat ca un om simplu alb, cu ascendență europeană, britanică și irlandeză, ecofascist care luptă împotriva emigranților și a musulmanilor.

XS
SM
MD
LG