Linkuri accesibilitate

Au fost desecretizate convorbirile radio ale jandarmilor de la protestele din 10 august


Moment surprins la 10 august 2018, din timpul violențelor jandarmilor asupra celor peste 100.000 de protestatari pașnici, care cereau demisia guvernului PSD
Moment surprins la 10 august 2018, din timpul violențelor jandarmilor asupra celor peste 100.000 de protestatari pașnici, care cereau demisia guvernului PSD

Jandarmeria București a desecretizat convorbirile radio de la protestul din 10 august 2018, iar luni vor fi trimise Parchetului 248 de ore de înregistrări, a declarat sâmbătă pentru HotNews.ro ministrul de Interne Marcel Vela. "Cine a greșit va plăti. Vor fi și sancțiuni administrative", a afirmat Vela.

Sancțiunile administrative sunt cele pe care autoritățile instituționale le iau, însă miza acestor desecretizări este reprezentată de faptul că acest conținut va deveni material probatoriu pentru procurorii DIICOT în stabilirea vinovaților, eventual și cei politici, pentru reprimarea protestelor pașnice de la 10 august.

Ministrul Vela a mai spus pentru sursa citată că au rămas două ore de înregistrări care au rămas secrete din rațiuni militare, referindu-se la obiective păzite. Potrivit lui Marcel Vela, au fost desecretizate inclusiv discuțiile purtate prin telecomunicații de unitățile de jandarmi de la Constanța, Ploiești și Craiova, care au fost deplasate la 10 august anul trecut.

Legat de informațiile care reies din aceste convorbiri, el a spus că acestea nu pot fi făcute publice pentru că sunt probe în dosarul DIICOT. Dar, dat fiind refuzul de a le desecretiza până acum, deși Parchetul a cerut, se poate trage concluzia că unii nu voiau să se desecretizeze aceste convorbiri, a mai spus ministrul de Interne.

El a spus că acest demers era o necesitate pentru ancheta DIICOT, iar cei care au greșit vor plăti. "Sunt la dispoziția procurorilor. Iar jandarmii care au pus piedică la desecretizare vor da niște explicații și sigur vor suferi și sanctiuni administrative", a afirmat Vela.

Imediat după ce ministrul de interne a anunțat că a trimis la DIICOT dosare desecretizate, în presă au apărut informații potrivit cărora Carmen Dan ar fi preluat comanda operațiunilor de la 10 august la ora 12.00, iar Liviu Dragnea ar fi fost informat de fostul său aghiotant, Adrian Mlădinoiu.

Presa a mai scris, zilele acestea, că din dosarul de la 10 august reiese că „informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale”, aceasta fiind și teza pe care a susținut-o Carmen Dan după reprimarea protestului pașnic din august anul trecut. Dosarul a fost făcut pe vremea când la conducerea Internelor s-a aflat Carmen Dan, iar informațiile publicate acum nu se referă la natura informațiilor primite de la serviciile secrete. În schimb, pun în dificultate teoria lansată de conducerea PSD la acel momengt, potrivit căreia protestul celor peste 100.000 de oameni ar fi fost parte dintr-o lovitură de stat.

Parchetul militar a preluat inițial violențele din august 2018, apoi Parchetul General, care au înregistrat peste 750 de plângeri de la oamenii afectați de bătăile aplicate de jandarmi și de gazele lacrimogene folosite în cantități mari. Recent, dosarul a fost declinat DIICOT, pe considerentul că ar exista elemente care au legătură cu siguranța națională. Nu există încă vinovați și nici un rechizitoriu, la peste un an de la evenimentele de la 10 august, care au amintit de violențele minerilor din anii 90.

Violențele din 10 august au fost condamnate de Departamentul de Stat al SUA, în raportul anual asupra drepturilor omului. De asemenea, și o rezoluție a Parlamentului European din toamna anului trecut a condamnat violențele jandarmeriei din timpul protestelor de la 10 august.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG