Linkuri accesibilitate

Fostul șef al CCR, Augustin Zegrean, către PSD: Legea carantinării nu încalcă niciun drept


Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean

Fostul preşedinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, îi contrazice pe social-democraţi, care spun că legea carantinării şi izolării ar încălca drepturi și libertăți și spune că nu a găsit nicio abatere în acest sens în textul legii, atrăgând atenția cât e de periculos că adoptarea proiectului a fost amânată atât de mult.

„Îşi bat capul de pomană, oricum n-o îndreaptă ei în Parlament, de obicei, legile se strâmbă, nu se îndreaptă. Ce a venit de la Guvern la Cameră, era ok. Ce au făcut la Cameră a complicat lucrurile şi acum, dacă le mai complică şi la Senat, o să fie un dezastru. Dacă îi dau drumul aşa cum a plecat de la Cameră, are şanse uriaşe să treacă (de CCR – n.r). Prea mult se vorbeşte, se dă apă la moară celor care sunt sceptici în legătură cu existenţa acestei epidemii. Astea trebuiau scrise de mult. Nu când eşti cu focul în casă, te gândeşti cum să-l stingi”, a declarat Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, citat de Mediafax.

Zegrean spune că, chiar și în lipsa legii blocate momentan la parlament, Legea 55 le permite guvernanților să trimită oamenii în carantină şi izolare, rămânând nerezolvată problema internărilor în spital.

PSD a anunțat luni că întârzie adoptarea legii privind carantina și izolarea.

După ce PSD a votat legea în Camera Deputaților, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat luni că „nu se va vota legea în Senat până când premierul și ministrul Sănătății nu vor veni să lămurească toate aspectele în discuție”.

Mai mult, Ciolacu spune că proiectul guvernului nu are avizul Ministerului Justiției.

El i-a reproșat președintelui Iohannis că nu a chemat la o „discuție aplicată” discuții pe marginea legii toate partidele parlamentare.

Curtea Constituţională a României a declarat neconstituționale carantinarea și internarea obligatorie în timpul epidemiei de coronavirus prin ordin de ministru, echivalând carantinarea cu privarea de libertate.

Judecătorii CCR reproșează măsurilor luate de guvern că ar fi lipsite de claritate şi previzibilitate, că ar avea „un caracter incert şi dificil de anticipat” și că nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale.

Mai mult, CCR spune că însăși instituirea carantinei în România, prin OMS, ar echivala cu privarea de libertate și ar însemna o restrângere a drepturilor fundamentale.

Și pentru că privarea de libertate nu poate fi stabilită decât prin lege, atunci CCR a decis că Ordinul de ministru prin care s-au stabilit condițiile carantinării este neconstituțional.

CCR reproșează autorităților că atribuie ministrului Sănătății instituirea carantinei și a internării obligatorii pentru prevenirea unor boli contagioase, fără să stabilească prin legislație primară condițiile și limitele în care se poate acționa în sensul restrângerii unor drepturi fundamentale, fără să ofere garanții de protecție a cetățenilor față de o eventuală aplicare ilegală, discreționară și abuzivă a acestor măsuri.

CCR a stabilit că sunt neconstituţionale dispoziţiile prin care i se conferă ministrului competenţa de a stabili bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii. Curtea se referă la acele dispoziții prin care cei diagnosticați cu boli transmisibile sunt obligați să urmeze tratament și să fie internați chiar și fără consimțământul lor.

Astfel, din 2 iulie, zeci de mii de persoane au părăsit izolarea și carantina și s-au putut externa la cerere. Conform bilanțului oficial de luni, 573 de pacienți diagnosticați cu Covid-19 au fost externați la cerere.

XS
SM
MD
LG