Linkuri accesibilitate

Autoritatea Electorală Permanentă refuză să facă recurs în procesul pierdut cu PSD. Miza e de 3.38 milioane de lei


Claudiu Manda a contribuit la campania de la europarlamentare a PSD cu suma de 436.195 lei.
Claudiu Manda a contribuit la campania de la europarlamentare a PSD cu suma de 436.195 lei.

PSD așteaptă banii de la AEP de mai bine de un an, cele 3.38 milioane de lei generând multe probleme în partid.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Autoritatea Electorală Permanentă nu va mai face recurs la decizia judecătorilor privind rambursarea sumelor de la europarlamentare. PSD va încasa astfel 3.38 milioane de lei (aproape 700.000 de euro). Informația a fost confirmată neoficial pentru Europa Liberă și de surse din conducerea AEP. Rovana Plumb și Claudiu Manda s-au numărat printre social-democrații cu cea mai mare contribuție la europarlamentare.

Da, e adevărat, așteptăm să vină banii. Din informațiile noastre, Autoritatea Electorală Permanentă nu va face recurs în procesul pierdut cu noi. Asta înseamnă că am câștigat definitiv”, au afirmat surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă.

PSD a câștigat în primă instanță, la Curtea de Apel București, procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă. În decizia judecătorilor, se precizează că se anulează deciziile AEP din august și septembrie 2019, prin care Autoritatea a decis ca PSD să nu primească pentru rambursare sumele cheltuite la alegerile europarlamentare.


Europa Liberă a scris în exclusivitate anul trecut despre hotărârile AEP care au generat un scandal intern în PSD, dar și pierderea postului de comisar european de către Rovana Plumb.

Autoritatea Electorală Permanentă a refuzat să ramburseze 3.38 milioane de lei către PSD, din cauza faptului că social-democrații nu au putut demonstra ce calitate avea în partid Mircea Drăghici, fost trezorier PSD,în momentul depunerii actelor la AEP.

Liderii PSD au dorit să depună o plângere penală împotriva conducerii Autorități Electorale Permanente, dar au renunțat la intenție. Au contestat însă în instanță pe 4 octombrie 2019 deciziile Autorității.

Anulează decizia de nerambursare a cheltuielilor electorale nr. 12DC/26.08.2019 şi adresa nr. 17577/24.09.2019 emise de pârâta Autoritatea Electorală Permanentă. Obligă pârâta Autoritatea Electorală Permanentă să emită decizia de rambursare a cheltuielilor electorale în valoare de 3.380.634,03 lei. Obligă pârâţii, în solidar, la plata dobânzii legale aferente sumei de 3.380.634,03 de la data de 26.08.2019 până la data introducerii acţiunii - 04.10.2019”, se arăta în hotărârea instanţei de la Curtea de Apel București în martie 2020.

Dobânda pe care președintele AEP, Constantin Mitulețu, va trebui să o plătească din propriul buzunar celor de la PSD este de aproape 7.000 de lei, susțin surse din PSD. Social-democrații au cerut și plata cheltuielilor de judecată de 19.000 de lei, dar instanța nu a considerat că președintele AEP trebuie să plătească și această sumă către PSD.

Autoritatea Electorală Permanentă putea să facă recurs la Înalta Curte, dar oficialii instituției refuză acest lucru.

Nu vom câștiga recursul, nu sunt argumente pentru contestare. Autoritatea Electorală Permanentă va trimite cele 3.38 milioane de lei în contul de subvenție al PSD, iar președintele Constantin Mitulețu va plăti cei 7.000 de lei, deoarece PSD a cerut acest lucru, au declarat pentru Europa Liberă surse din AEP.

PSD a acoperit anul trecut, din banii primiți de la bugetul de stat ca subvenție, paguba candidaților de la europarlamentare. Prima care a primit banii a fost europarlamentarul Rovana Plumb. Ea a pierdut postul de comisar european după deciziile Autorității Electorale Permanente, deoarece nu a putut convinge oficialii europeni că va putea returna cei 800.000 de lei împrumutați de la o persoană fizică.

Cel care i-a învățat pe social-democrați că pot da bani candidaților din subvenție a fost chiar președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu. Candidații de la europarlamentare au încasat 2.26 milioane de lei după alegerile prezidențiale, deoarece Rovana Plumb își luase banii înaintea tuturor.

Banii care vor veni de la Autoritatea Electorală Permanentă vor intra în contul partidului și nu vor merge către candidați, susțin reprezentanții PSD.

Cum s-a ajuns la decizia AEP

Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost înlocuit din funcție după ce Liviu Dragnea a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare.

Deputatul PSD a fost ulterior trimis în judecată de procurorii DNA pentru delapidare și folosirea subvenției în interes personal. El este acuzat că a folosit banii partidului pentru a-și cumpăra mașini de lux, dar și o vilă în București.

Noul trezorier al PSD, senatorul Ștefan Mihu, și-a intrat în atribuții abia după Congresul din iulie 2019. Astfel, în luna iunie, social-democrații nu au avut un trezorier oficial.

Mircea Drăghici a fost cel care a depus la AEP documentele pentru rambursarea sumelor de la europarlamentare. Autoritatea Electorală Permanentă a considerat că Mircea Drăghici nu mai avea nici o calitate oficială pentru acest demers, iar conducerea PSD a refuzat să transmită către AEP un document din care să rezulte calitatea lui Mircea Drăghici.

Refuzul AEP de a rambursa sumele cheltuite de candidați în campania de la europarlamentare a generat un scandal în interiorul PSD, existând voci care au cerut să se facă o plângere penală împotriva conducerii AEP.

Constantin Mitulețu a preluat șefia Autorității Electorale Permanente în februarie 2019, fiind susținut de PSD. Inițial, în cărți pentru această funcție se afla chiar fostul trezorier al social-democraților, Mircea Drăghici.

Lista PSD-iștilor care au contribuit la europarlamentare

Rovana Plumb – 800.000 lei

Chilat Crina – 676.000 lei

Manda Claudiu – 436.195 lei

Intotero Natalia – 200.000 lei

Doina Pană – 100.000 lei

Marius Margarit – 130.000 lei

Dan Nica – 165.000 lei

Emilian Pavel – 127.000 lei

Gabriela Zoană – 105.000 lei

Dragoș Benea – 100.000 lei

Dragoș Pui – 100.000 lei

Victor Negrescu – 60.000 lei

Alexandru Popa – 71.470 lei

Tudor Ciuhodaru – 50.000 lei

Maria Grapini – 1904 lei

Cristea Andi Lucian – 16.000 lei

Mariana Balanica Dragomir – 72.000 lei

Ion Macaveiu – 71.030 lei

Răzvan Popa – 40.000 lei

Alin Pavelescu – 81.000 lei

Roxana Paturca – 30.150 lei

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG