Linkuri accesibilitate

Rovana Plumb, respinsă a doua oară în Parlamentul European. Eurodeputat francez: „Scrisoarea ei a înrăutățit situația”


Rovana Plumb nu i-a convins pe europarlamentari că și-a rezolvat conflictul de interese.
Rovana Plumb nu i-a convins pe europarlamentari că și-a rezolvat conflictul de interese.

Comisia Juridică din Parlamentul European a votat pentru a doua oară să o respingă pe Rovana Plumb pentru postul de comisar european la Transporturi. Scrisoarea ei prin care anunță că și-a achitat împrumutul, cedând două apartamente creditoarei, a făcut mai mult rău decât bine.

Europarlamentarii din Comisia JURI au votat cu 13 voturi pentru și 7 împotrivă să îi respingă pentru a doua oară pe Rovana Plumb și pe ungurul Laszlo Trocsanyi pentru posturile de comisari europeni.

A fost o întâlnire foarte ciudată, în care ni s-a cerut să mai votăm o dată ce votaserăm deja. Consider că a fost o încercare de a schimba votul”, a declarat la finalul ședinței europarlamentarul francez Manon Aubry (Stânga Unită).

Ea a explicat că europarlamentarii din Comisia JURI au respins inițial agenda ședinței, prin care li se cerea să voteze din nou în cazul Rovanei Plumb și a lui Laszlo Trocsanyi, „dar până la urmă am fost forțați să votăm din nou”.

Întrebată dacă scrisoarea Rovanei Plumb către Comisie a adus clarificări în privința conflictului său de interese, Aubry a spus că „scrisoarea nu a rezolvat problema, în opinia mea înrăutățește situația. Arată că săptămâna trecută nu a fost o problemă pentru dânsa, dar acum, dintr-odată, poate să achite un împurmut de peste 200.000 de euro, sunt mulți bani”.

„Am votat din nou și votul a confirmat că cei doi candidați comisari nu își pot exercita funcțiile, din cauza conflictelor de interese, care nu pot fi rezolvate. Sperăm că acest vot îl va clarifica pe președintele Parlamentului, dar sunt foarte surprinsă de întreg acest proces, prin care a trebuit să facem o nouă ședință. Acest lucru arată cât de politizat este întreg procesul. Pasul următor este că ei nu pot fi numiți comisari. Nu este decizia noastră să numim comisari”, a mai spus eurodeputata din Franța.

„Comisia Juridică a votat că cei doi comisari desemnați (român și ungar) nu își pot exercita funcțiile, în acord cu Tratatele și cu Codul de Conduită. Președintele Parlamentului European o va întreba pe Ursula von der Leyen ce pași intenționează să facă”, a anunțat pe contul său de Twitter și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch.

Europarlamentarul german Serghei Lagodinsky a declarat la terminarea ședinței Comisiei JURI că decizia finală a fost că cei doi candidați se află într-un conflict de interese.

Neregulile financiare și de transparență pe care le-am găsit au fost o mare îngrijorare pentru mine, ca membru al Comisiei. Procesul a fost oprit, deocamdată. Am ajuns la decizia că există un conflict de interese, în ambele cazuri, și că nu s-a găsit nicio soluție. Președintele va fi rugat s-o informeze pe președinta Comisiei despre această decizie și să o întrebe ce intenționează să facă în această situație”, a spus Lagodinsky.

Întrebat dacă este posibil ca Rovana Plumb și candidatul ungur să fie rotiți pe alte portofolii de comisari europeni, Lagodinsky a spus că „se îndoiește”: „Nu vrem acest nume. Șefa Comisiei trebuie să decidă”.

Inițial, Comisia JURI a anunțat că își suspendă ședința în care trebuia să decidă soarta Rovanei Plumb și a candidatului maghiar.

Plumb le-a trimis luni o scrisoare europarlamentarilor din Comisia Juridică, încercând să îi convingă că „a eliminat” cauza care a creat suspiciunea că se află într-un conflict de interese privind finanțarea campaniei electorale a PSD.

Plumb a anunțat că i-a cedat Elenei Loghin, cunoștința de la care a împrumutat 800.000 de lei pentru a finanța campania electorală, două apartamente, pentru a stinge datoria.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG