Linkuri accesibilitate

Autoritățile din Belarus au confiscat casa unui jurnalist construită de un supraviețuitor al Gulagului


Alexei Jikavițki, directorul interimar al Belsat TV - canal de știri independent din Belarus cu sediul în Polonia, clasificat ca „organizație extremistă” de regimul autocratului Lukașenko.
Alexei Jikavițki, directorul interimar al Belsat TV - canal de știri independent din Belarus cu sediul în Polonia, clasificat ca „organizație extremistă” de regimul autocratului Lukașenko.

Autoritățile belaruse au confiscat casa lui Alexei Jikavițki, directorul interimar al Belsat TV, canal de știri independent din Belarus cu sediul în Polonia.

Casa, situată în districtul Pinsk din vestul Belarusului, a fost construită cu aproape un secol în urmă de bunicul său, un supraviețuitor al Gulagului sovietic.

Sechestrarea proprietății marchează încă un act de represiune sub regimul autocratului Alexandr Lukașenk0, care a escaladat presiunea asupra personalităților din opoziție și a instituțiilor de presă independente în ultimii ani.

Jikavițki, care locuiește în Polonia, a primit o notificare oficială din partea Comitetului de Investigații din Belarus în care afirmă că locuința familiei sale a fost confiscată.

„Nici autoritățile staliniste nu au luat casa pe care bunicul meu, considerat „dușman al poporului”, a construit-o înainte de a fi trimis în gulag”, a spus jurnalistul.

Bunicii lui și-au donat casa pentru școala din sat, înainte ca o școală oficială să fie înființată de stat.

Motivul pentru care a fost confiscată casa rămân neclare, dar Belsat TV a fost etichetată „organizație extremistă” de regimul fostului șef de colhoz, aflat neîntrerupt la putere din 1994, iar guvernul său are o întreagă istorie de reprimare a opoziției și presei.

O lege semnată de Lukașenko în ianuarie 2023 permite confiscarea proprietăților de la cetățeni și organizații care se angajează în așa-zise acțiuni neprietenoase împotriva Belarusului.

Această lege a fost folosită pentru a justifica confiscarea proprietăților de la personalități ale opoziției: Svetlana Țihanovskaia, Valer Țapkala și alți disidenți.

Situația casei lui Jikvițki evidențiază represiunea în curs împotriva personalităților din mass-media și a activiștilor din Belarus, în timp ce Lukașenko își consolidează puterea.

Între timp, în Rusia, parlamentarii din Tatarstan au aprobat pe 9 octombrie o inițiativă care să permită autorităților să confiște proprietățile cetățenilor ruși care locuiesc în străinătate sub motiv că au comis infracțiuni administrative.

Deputatul din Tatarstan Alexandr Ciubarov a spus că infracțiunile includ acte precum extremismul, abuzul de libertate de exprimare și discreditarea armatei ruse.

Aceste infracțiuni, care au fost specificate în documentul original, vizează persoane ale căror acțiuni, chiar și din străinătate, sunt considerate dăunătoare intereselor statului rus.

Ciubarov a spus că propunerea a primit deja sprijin din partea guvernului federal al Rusiei.

Se așteaptă ca inițiativa să fie înaintată Camerei inferioare a parlamentului rus, Duma de Stat, pentru o analiză ulterioară. Guvernul rus a susținut anterior mișcarea, argumentând că ar spori „protecția intereselor societății și ale statului”.

Demersul se aliniază cu eforturile tot mai mari de extindere a controlului de stat și a sancțiunilor asupra cetățenilor ruși care trăiesc în străinătate, în special a celor care critică politicile guvernamentale.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
XS
SM
MD
LG