Câteva zeci de lucrători din HoReCa s-au declarat „în moarte clinică” și au ieșit vineri dimineață la un protest „spontan” în fața sediului Prefecturii și Consiliului Județean Timiș pentru a da un semnal autorităților, înșirând pe trepte tigăi, cești, tacâmuri și alte ustensile de bucătărie.
În următoarele zile se decide prelungirea sau încetarea carantinei de două săptămâni. Nici în municipiu, nici în localitățile rurale rata de infectare nu a scăzut, dimpotrivă: în Timișoara rata este astăzi de 8,24/1000 față de 7,49 cât era la începutul perioadei de carantinare. Alte unsprezece localități din Timiș au rate peste 8/1000, unele chiar 14/1000.
Context
Autoritățile locale s-au întâlnit anterior protestului cu delegați din domeniului hotelier și ai lucrătorilor din restaurante și cafenele. În 9 martie primarul Timișoarei a avut o discuție online în care s-a informat despre dificultățile domeniului ospitalității și a propus includerea restaurantelor în proiectul de promovare a orașului: „Turismul și domeniul ospitalității au nevoie de un nou impuls în Timișoara. Am discutat despre o asociație de promovare a Timișoarei, pe care o vom înființa în curând. Am discutat și despre un eventul program la care să adere terasele, restaurantele, hotelurile din Timișoara, prin care putem să exprimăm că se respectă toate măsurile de siguranță”, a declarat Dominic Fritz.
În 10 martie HORETIM și alți reprezentanți ai domeniului s-au întâlnit cu președintele C.J. Timiș. Opozant declarat al măsurii de carantinare, Alin Nica a promis să transmită la guvern măsurile necesare de ajutorare a industriei, inclusiv propunerea de a scădea TVA de la 9% la 5% pentru livrarea la domiciliu.
„Rolul HORECA este cu atat mai important, cu cât va juca un rol major în succesul programului Capitală Europeană a Culturii in 2023. Întreaga economie a județului are de suferit de pe urma restricțiilor din domeniu. Va trebui să facem tot posibilul ca această carantină să nu se prelungească dincolo de cele două săptămâni deja stabilite. Am preluat toate problemele și soluțiile ridicate și le voi discuta chiar astazi cu domnul prim-ministru”, a spus Nica.
Industria ospitalității în picaj
O statistică obținută de la CJT arată că numărul înnoptărilor a scăzut în Timiș de la 396.000 în 2019, la 158.000 în 2020. În prima lună a anului 2021 scăderea s-a accentuat cu 61,3% față de aceeași lună a anului 2020.
În aceste condiții, în 13 martie s-a inițiat o petiție online în care se cere redeschiderea HoReCa și a evenimentelor, cu aproape 18.000 de semnatari. Totodată, o petiție din 17 martie semnată de 5.400 de persoane cere oprirea carantinei „inutile”.
Corina Macri, președinta HoReTim, organizația patronatului timișean din industria ospitalității, a declarat pentru Europa Liberă că aceste petiții au un efect minor, la fel protestele ca acesta de azi, mai mult pentru imagine, la care asociația patronală nu a participat. „Noi credem că este mai important și mai eficient să ținem legătura cu autoritățile și să încercăm să rezolvăm. HoReTim a cerut în scris prefectului de Timiș ca un reprezentant al organizației noastre să participle la ședințele CJSU Timiș, unde se iau decizii legate de domeniul de activitate al industriei ospitalității din Timiș”, a precizat Corina Macri.
Deocamdată, cererea HoReTim nu a primit răspuns.
*Sursă video: Tion.ro