Linkuri accesibilitate

How the war changed the face of Ukraine and Ukrainians
Illustration: Berin Terović RFE / RL Photos used: Shutterstock, AFP, AP, Reuters
How the war changed the face of Ukraine and Ukrainians Illustration: Berin Terović RFE / RL Photos used: Shutterstock, AFP, AP, Reuters

Bătălia pentru Donbas | Dovezi ale unor noi gropi comune lângă Mariupol. Ordinul rusesc de a ucide prizonieri de război, interceptat

A 57-a zi a războiului declanșat de Putin în Ucraina. Se duc lupte grele în regiunea Donbas din est. Situația la Mariupol rămâne gravă, Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Oficialii ucraineni și imaginile din satelit indică dovezi ale unor gropi comune în afara Mariupolului.

Rusia a închis consulatele celor trei țări baltice, Letonia, Estonia și Lituania, și-i declară indezirabili pe toți angajații lor.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au interceptat comunicațiile armatei ruse referitoare la un presupus ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni în orașul Popasna din regiunea de est Luhansk, supusă atacului neîntrerupt al forțelor ruse.

Rusia a ascuns dovezile crimelor sale de război de la Mariupol prin îngroparea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, a declarat joi primarul orașului, Vadîm Boișenko.

Trupele ruse au folosit arme cu dispersie, interzise în întreaga lume, care au ucis sute de civili în regiunea ucraineană Kiev, potrivit unei investigații The Guardian.

Trei autobuze cu refugiați din Mariupol au ajuns la Zaporojie, 79 de persoane cu totul, mult mai puțini decât era nevoie. Cel puțin 1.000 de oameni din subteranele Azovstal așteaptă încă să fie salvați, dar sunt supuși blocadei ordonate de Putin. Alți 500 de soldați sunt răniți în orașul subteran de sub combinatul siderurgic.

Rusia a ascuns dovezile crimelor sale de război de la Mariupol prin îngroparea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, a declarat joi primarul orașului, Vadîm Boișenko. Primarul a estimat că peste 20.000 de locuitori din Mariupol au fost uciși de când forțele ruse au început să atace orașul.

După Estonia, și Letona a declarat că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt genocid.

Șefa diplomației britanie, Liz Truss, anunță un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. Vizați sunt generalii și susținătorii finaciari ai invaziei rusești în Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari.

Coridorul umanitar de la Mariupol nu a funcționat conform planului, deoarece Rusia are o „lipsă de control” asupra trupelor sale din teren, a spus vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Uniunea Europeană plănuiește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vor prevedea restricții asupra sectorului energetic al Rusiei, sectorului bancar, exporturilor, importurilor și transporturilor.

Norvegia a trimis în Ucraina 100 de rachete antiaeriene Mistral.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că negocierile cu Vladimir Putin sunt ca și cum te-ai tocmi cu „un crocodil care ți-a prins piciorul între fălcile sale”.

Negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak se declară bucuros să poarte „discuții speciale” cu Rusia la Mariupol fără nicio condiție.

Unităţile militare ruse controlează în prezent 80% din regiunea Luhansk aflată în estul Ucrainei, a declarat pe Telegram miercuri seara guvernatorul regional Serhii Haidai.

David Malpass de la Banca Mondială a declarat pentru BBC că lumea se confruntă cu o „catastrofă umană” din cauza unei crize alimentare apărute în urma invaziei Rusiei.

00:14 22.4.2022

Încă un oligarh rus și familia găsiți morți în locuința lor

Serghei Protosenia, vicepreședintele gigantului rus Novotek, din domeniul distribuției de gaze, a fost găsit spânzurat, alături de soția și fiica lor, înjunghiate, la reședința cuplului din Costa Brava/Spania. Alarma a fost dată de fiul cel mare al cuplului, care locuiește în Franța, îngrijorat că nu reușește să ia legătura cu familia sa.

Natalia, soția oligarhului, avea 53 de ani, iar fiica lor tocmai împlinise 18 ani.

Cazul pare a fi o dublă crimă, a soției și fiicei, urmată de sinuciderea oligarhului.

Presupusa sinucidere are loc la două zile după ce un fost videpreședinte al Gazprombank a fost găsit mort într-un apartament din Moscova alături de soția și fiica sa minoră.

Protosenia avea o avere de peste 440 de milioane de euro.

23:44 21.4.2022

Zeci de sate de lângă Donețk, capturate de ruși

Forțele ruse au capturat joi zeci de sate din estul regiunii Donețk, a declarat un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

„Astăzi 42 de sate au fost adăugate pe lista celor care au fost ocupate. Acest lucru este în detrimentul regiunii Donețk. Acest lucru s-a întâmplat astăzi și [s-ar putea] ca forțele noastre să le recâștige mâine”, a declarat Olena Sîmonenko la TV Ucraina.

22:41 21.4.2022

Oficialii ucraineni și imaginile din satelit indică dovezi ale unor gropi comune în afara Mariupolului

O imagine din satelit arată o presupusă groapă comună în satul Manhuș, în afara orașului ucrainean asediat Mariupol, pe 3 aprilie.

Oficialii ucraineni au identificat marți locația unor gropi comune aparente în afara orașului-port ucrainean asediat Mariupol, afirmații susținute de publicarea imaginilor din satelit colectate și analizate de Maxar Technologies, transmite CNN.

Într-o postare de joi pe Telegram, Petro Andriușcenko, un consilier al primarului din Mariupol, a scris: „Ca urmare a unei lungi căutări și identificări a locurilor de înmormântare a locuitorilor din Mariupol morți, am stabilit că au fost amenajate pentru înmormântarea în masă a locuitorilor morți din Mariupol în satul Manhuș”.

Andriuscenko a spus că forțele ruse au săpat mai multe gropi comune, fiecare măsurând aproximativ 30 de metri în Manhuș, aflat la 19 kilometri vest de Mariupol.

Comparație a imaginilor din satelit ale locului unde este acum o groapă comună, între 23 martie și 29 martie - Manhuș
Comparație a imaginilor din satelit ale locului unde este acum o groapă comună, între 23 martie și 29 martie - Manhuș

„Camioanele transportă cadavrele morților, de fapt, pur și simplu le aruncă pe terasament”, a spus el. „Aceasta este o dovadă directă a crimelor de război și a încercărilor de a le acoperi”.

Maxar a publicat marți o analiză a imaginilor din satelit, care par să arate dovezi ale unor noi morminte într-un loc de la marginea de nord-vest a orașului Manhush.

„Conform rapoartelor recente din mass-media, soldații ruși au dus în această locație cadavrele persoanelor ucise în Mariupol”, a spus Maxar în analiza sa.

„O revizuire a imaginilor noastre satelitare de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lunii aprilie indică faptul că extinderea noului set de morminte a început între 23-26 martie 2022 și a continuat să se extindă în ultimele două săptămâni. Mormintele sunt aliniate în patru secțiuni de rânduri liniare (măsurând aproximativ 85 de metri pe secțiune) și conțin peste 200 de morminte noi.”

22:18 21.4.2022

Rusia închide consulatele Letoniei, Estoniei și Lituaniei

Rusia închide consulatele a trei foste țări baltice sovietice, a anunțat joi ministerul rus de externe într-un comunicat.

Declarația spune că consulatele Letoniei, Estoniei și Lituaniei, de la Sankt Petersburg și Pskov vor fi închise și toți angajații lor vor fi declarați „personae non gratae”. Expresia „persona non grata” înseamnă literal „o persoană nedorită” . A declara pe cineva ca atare înseamnă de obicei că trebuie să părăsească țara.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG