Linkuri accesibilitate

How the war changed the face of Ukraine and Ukrainians
Illustration: Berin Terović RFE / RL Photos used: Shutterstock, AFP, AP, Reuters
How the war changed the face of Ukraine and Ukrainians Illustration: Berin Terović RFE / RL Photos used: Shutterstock, AFP, AP, Reuters

Bătălia pentru Donbas | Dovezi ale unor noi gropi comune lângă Mariupol. Ordinul rusesc de a ucide prizonieri de război, interceptat

A 57-a zi a războiului declanșat de Putin în Ucraina. Se duc lupte grele în regiunea Donbas din est. Situația la Mariupol rămâne gravă, Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Oficialii ucraineni și imaginile din satelit indică dovezi ale unor gropi comune în afara Mariupolului.

Rusia a închis consulatele celor trei țări baltice, Letonia, Estonia și Lituania, și-i declară indezirabili pe toți angajații lor.

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au interceptat comunicațiile armatei ruse referitoare la un presupus ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni în orașul Popasna din regiunea de est Luhansk, supusă atacului neîntrerupt al forțelor ruse.

Rusia a ascuns dovezile crimelor sale de război de la Mariupol prin îngroparea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, a declarat joi primarul orașului, Vadîm Boișenko.

Trupele ruse au folosit arme cu dispersie, interzise în întreaga lume, care au ucis sute de civili în regiunea ucraineană Kiev, potrivit unei investigații The Guardian.

Trei autobuze cu refugiați din Mariupol au ajuns la Zaporojie, 79 de persoane cu totul, mult mai puțini decât era nevoie. Cel puțin 1.000 de oameni din subteranele Azovstal așteaptă încă să fie salvați, dar sunt supuși blocadei ordonate de Putin. Alți 500 de soldați sunt răniți în orașul subteran de sub combinatul siderurgic.

Rusia a ascuns dovezile crimelor sale de război de la Mariupol prin îngroparea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, a declarat joi primarul orașului, Vadîm Boișenko. Primarul a estimat că peste 20.000 de locuitori din Mariupol au fost uciși de când forțele ruse au început să atace orașul.

După Estonia, și Letona a declarat că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt genocid.

Șefa diplomației britanie, Liz Truss, anunță un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. Vizați sunt generalii și susținătorii finaciari ai invaziei rusești în Ucraina.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, în valoare de 800 de milioane de dolari.

Coridorul umanitar de la Mariupol nu a funcționat conform planului, deoarece Rusia are o „lipsă de control” asupra trupelor sale din teren, a spus vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Uniunea Europeană plănuiește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vor prevedea restricții asupra sectorului energetic al Rusiei, sectorului bancar, exporturilor, importurilor și transporturilor.

Norvegia a trimis în Ucraina 100 de rachete antiaeriene Mistral.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că negocierile cu Vladimir Putin sunt ca și cum te-ai tocmi cu „un crocodil care ți-a prins piciorul între fălcile sale”.

Negociatorul ucrainean Mykhailo Podolyak se declară bucuros să poarte „discuții speciale” cu Rusia la Mariupol fără nicio condiție.

Unităţile militare ruse controlează în prezent 80% din regiunea Luhansk aflată în estul Ucrainei, a declarat pe Telegram miercuri seara guvernatorul regional Serhii Haidai.

David Malpass de la Banca Mondială a declarat pentru BBC că lumea se confruntă cu o „catastrofă umană” din cauza unei crize alimentare apărute în urma invaziei Rusiei.

22:06 21.4.2022

Interceptări ale comunicațiilor rusești cu ordinul de a ucide prizonierii de război ucraineni

Serviciile de informații militare ale Ucrainei au lansat o presupusă interceptare a comunicațiilor forțelor armate ruse referitoare la un presupus ordin de ucidere a prizonierilor de război ucraineni în orașul Popasna din regiunea de est Luhansk, supusă atacului neîntrerupt al forțelor ruse.

„Direcția principală de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a primit o interceptare audio a conversației ocupanților, care se referă la ordinul de a ucide toți prizonierii de război ai Forțelor Armate ale Ucrainei care se află în captivitate în zona Popasna ( Regiunea Luhansk),” au transmis miercuri serviciile de informații militare ucrainene pe Twitter.

„Aceasta este o crimă de război flagrantă, o încălcare a dreptului internațional și un alt exemplu izbitor că armata rusă este făcută din ucigași, violatori și jefuitori”, arată sursa citată.

Presupusa înregistrare audio interceptată, lansată miercuri, pare să conțină vocile unor soldați ruși necunoscuți care spun: „Ce pot să-ți spun, la naiba, [problemă], pentru Chander, pentru Chander – îl păstrezi pe cel mai înalt dintre ei și îi lași pe restul, 'du-te pentru totdeauna'. Lasă-i să plece pentru totdeauna, la naiba, ca să nu-i mai vadă nimeni, inclusiv rudele.”

CNN nu poate garanta autenticitatea înregistrării și a contactat Ministerul rus al Apărării pentru comentarii.

20:03 21.4.2022

Trei autobuze cu refugiați din Mariupol au ajuns la Zaporojie

Trei autobuze cu refugiați din Mariupol au ajuns la Zaporojie după ce au traversat teritoriul deținut de forțele ruse, relatează AFP.

Autobuzele care transportau femei și copii au sosit după mai multe încercări de a deschide un coridor umanitar din orașul-port, care a fost amânat de mai multe ori din cauza luptelor acerbe din sudul Ucrainei .

Viceprim-ministrul Ucrainei, Irina Vereșciuc, a declarat că numărul de evacuați a fost mult mai mic decât s-a sperat, 79 de persoane cu totul, mult mai puțini decât era nevoie.

Cel puțin 1.000 de oameni din subteranele Azovstal așteaptă încă să fie salvați, dar sunt supuși blocadei ordonate de Putin.

Alți 500 de soldați sunt răniți în orașul subteran de sub combinatul siderurgic.

Cel puțin 120.000 de locuitori din Mariupol sunt împiedicați să părăsească orașul, a spus președintele Volodimir Zelenski.

19:54 21.4.2022

Gropi secrete în care Rusia și-a ascuns crimele de război de la Mariupol

Rusia a ascuns dovezile crimelor sale de război de la Mariupol prin îngroparea cadavrelor civililor uciși de bombardamente într-o nouă groapă comună, a declarat joi primarul orașului, Vadîm Boișenko.

Acesta a declarat joi că rușii au adunat cadavrele civililor uciși pe străzile orașului-port și le-au transportat în satul din apropiere, Manhuș. Apoi, cadavrele au fost aruncate în secret într-o groapă comună dinstr-un câmp aflat lângă vechiul cimitir al așezării, a spus el.

Cimitirul este situat în apropierea unei benzinării iar rușii au săpat tranșee uriașe de 30 de metri lățime.

Primarul a estimat că peste 20.000 de locuitori din Mariupol au fost uciși de când forțele ruse au început să atace orașul în primele zile ale invaziei lui Vladimir Putin. Cele mai multe cadavre au fost acum îndepărtate, a spus el, unele fiind arse în crematorii mobile.

19:15 21.4.2022

Rusia folosește bombe cu dispersie pentru a ucide civili ucraineni

Trupele ruse au folosit o serie de arme interzise în întreaga lume, care au ucis sute de civili în regiunea ucraineană Kiev, potrivit cercetărilor The Guardian.

Dovezile strânse în timpul unei vizite la Bucea, Hostomel și Borodianka, unde ocupanții ruși au fost acuzați de atrocități împotriva locuitorilor, au arătat că trupele ruse au folosit muniții cu dispersie, bombe cu dispersie și bombe cu dispersie extrem de puternice în zonele populate.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG