Linkuri accesibilitate

Un localnic trece pe lângă o clădire distrusă din Mariupol
Un localnic trece pe lângă o clădire distrusă din Mariupol

Bătălia pentru Donbas | Jumătate de milion de ucraineni, deportați în Rusia. SUA impun noi sancțiuni Rusiei

Războiul declanșat de Putin a intrat în cea de-a 56-a zi și se concentrează în Donbas, regiune pe care rușii ar vrea să o cucereasă până pe 9 mai.

Statele Unite au impus miercuri noi sancțiuni pentru zeci de persoane și entități, inclusiv o bancă comercială rusă și o companie în monedă virtuală.

Orchestra simfonică din Kiev va susține primul său concert de la invazia rusă, joi, la Varșovia/Polonia, în cadrul unui turneu european în care muzicienii speră că „vor vindeca sufletele tulburate și vor ajuta la stimularea culturii ucrainene”.

Jucătorii ruși și belaruși nu au voie să participe la Wimbledon din cauza războiului din Ucraina.

Șeful Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Mitropolitul Epifanie, le-a cerut oamenilor să renunțe la slujbele de Paște de noapte în zonele afectate de lupte, pe fondul temerilor că bombardamentele rusești vor continua în perioada Paștelui Ortodox

Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală Sarmat, numită și „Satan 2”, o completare la arsenalul său nuclear despre care președintele Vladimir Putin a spus că le va da inamicilor Moscovei de gândit.

Un deputat ucrainean le-a spus membrilor Parlamentului European că o jumătate de milion de ucraineni au fost deportați forțat în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, spune că vorbitorii de limbă rusă din Donbas sunt luați ostatici și torturați de „personalul NATO”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski și au discutat despre sancțiunile „împotriva Rusiei, apărarea și sprijinul financiar al statului nostru și răspunsurile la chestionarul privind respectarea criteriilor UE”, a scris liderul ucrainean pe Twitter.

Miliardarul rus Oleg Tinkov, sancționat de Regatul Unit după ce Rusia a invadat Ucraina, a condamnat războiul Rusiei în Ucraina, cerând Occidentului să facă mai mult pentru a „opri acest masacru” din Ucraina. „Nu văd un singur beneficiar al acestui război nebunesc. Generalii, trezindu-se cu mahmureală, și-au dat seama că au o armată nenorocită. Și cum ar putea armata să fie bună când totul în țară este înfundat în nepotism și servilism”, a scris Tinkov.

Magnatul rus, care a fondat Tinkoff Bank în 2006, a mai scris că „90% dintre ruși” s-au opus conflictului.

Invazia în Donbas este în desfășurare, dar trupele ruse rămân blocate de-a lungul unei linii de front de 480 km în estul Ucrainei.

MInisterul Rus al Apărării cere din nou luptătorilor din Mariupol să depună armele și să se predea până la ora 14.00 după ce lupte grele s-au dat în zona combinatului Azovstal.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei susține că a lansat contraatacuri asupra inamicilor și afirmă că a reluat orașul Maryinka de lângă Donețk.

Aliații Ucrainei din Occident au promis că vor spori ajutorul militar acordat Ucrainei: premierul britanic Boris Johnson a declarat că furnizează rachete antinavă Brimstone, cancelarul german Olaf Scholz spune că Berlinul va oferi finanțare pentru a ajuta Ucraina să cumpere arme de fabricație germane, iar Olanda va trimite vehicule blindate.

Președintele american Joe Biden a declarat că SUA vor trimite mai multe sisteme de artilerie în Ucraina. Într-o discuție video securizată, liderul SUA și aliații, cărora li s-au alăturat cei ai Japoniei și Canadei, au decis să sporească sancțiunile împotriva Rusiei și ajutorul umanitar, economic și militar pentru Ucraina.

18:13 20.4.2022

Deputat ucrainean: Jumătate de milion de ucraineni, deportați forțat în Rusia

Mîkîta Poturaiev, șeful comitetului umanitar al parlamentului ucrainean, le-a spus membrilor parlamentului european, printr-o legătură video, că o jumătate de milion de ucraineni au fost deportați din Ucraina în Federația Rusă fără acordul lor, transmite Reuters.

El a spus că „nu există nicio posibilitate” de a intra în contact cu acești oameni și a cerut Crucii Roșii să ia legătura cu cei dispăruți.

Poturaiev a spus că este îngrijorat de soarta acestor oameni.

„Știm despre așa-numitele tabere de filtrare pentru cetățenii ucraineni. Aceasta este una dintre posibilele direcții pe care poate acționa Crucea Roșie, cel puțin pentru a-i găsi pe acești oameni deportați și pentru a înțelege ce se întâmplă cu ei pe teritoriul Federației Ruse.”

Alexandra Boivin, un reprezentant al Crucii Roșii, a declarat că organizația ei discută cu autoritățile ruse despre posibilitatea de a ajuta acești oameni.

„Întrebarea este dacă putem confirma că oamenii au fost strămutați forțat în acest moment, o întrebare la care nu pot răspunde, dar este cu siguranță un motiv de îngrijorare.”

20:15 20.4.2022

Rusia a testat o rachetă nucleară „fără egal”

Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală Sarmat, numită și „Satan 2”, o completare la arsenalul său nuclear despre care președintele Vladimir Putin a spus că le va da inamicilor Moscovei de gândit.

Racheta a fost lansată de la cosmodromul Plesețk, din nord-vestul Rusiei și a lovit ținte din Peninsula Kamceatka, în estul îndepărtat.

„Noul complex are cele mai înalte caracteristici tactice și tehnice și este capabil să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are egal în lume și nu va mai avea mult timp", a spus Putin, miercuri, la televiziunea rusă de stat, citat de Reuters.

21:21 20.4.2022

Șeful Bisericii Ortodoxe ucrainene le-a cerut oamenilor să renunțe la slujba de Paște

Șeful Bisericii Ortodoxe din Ucraina, Mitropolitul Epifanie, le-a cerut oamenilor să renunțe la slujbele de Paște de noapte în zonele țării afectate de lupte pe fondul temerilor că bombardamentele rusești vor continua în perioada Paștelui Ortodox, relatează Reuters.

Într-o adresă televizată, Mitropolitul Epifani de Kiev a spus că nu are încredere că va avea loc o pauză în bombardarea trupelor ruse, propusă de Ucraina pe durata festivităților creștine ortodoxe de Paște.

„Este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla cu adevărat, pentru că inamicul încearcă să ne distrugă complet”, a spus Mitropolitul Epifanie.

22:30 20.4.2022

Jucătorii ruși și belaruși nu au voie să participe la Wimbledon din cauza războiului din Ucraina

Jucătorii de tenis ruși, inclusiv numărul 2 mondial Daniil Medvedev, nu vor avea voie să participe la Wimbledon din cauza invaziei ruse a Ucrainei, transmite The Guardian.

New York Times scrie că interdicția se va aplica nu numai rușilor, ci și belarușilor. Totodată, potrivit Sportico, decizia cu privire la sportivii din Belarus nu este încă cunoscută.

Organizatorul Wimbledon, All England Lawn Tennis and Croquet Club (AELTC), a anunțat la începutul lunii aprilie că o decizie privind admiterea rușilor și belarușilor va fi anunțată înainte de termenul limită pentru înscrierea la turneu de la jumătatea lunii mai.

Sportivilor ruși și belarusi li s-a interzis de asemenea să participe la competiții pe echipe precum Cupa Davis și Cupa Billie Jean King.

Ministrul britanic al sportului, Nigel Huddleston, a declarat că guvernul va sprijini decizia de a nu permite deloc rușilor și belarușilor să participe la turnee.

În cazul admiterii la competițiilor de pe teritoriul regatului, sportivii din Rusia și Belarus vor trebui să confirme în scris că nu vor vorbi favorabil despre Vladimir Putin, autoritățile Rusiei sau Belarusului și că nu primesc bani de la aceștia.

Imediat după începerea invaziei ruse a Ucrainei, Daniil Medvedev a vorbit cu prudență împotriva războiului. „Sunt complet pentru pace”, a spus el la o conferință de presă la un turneu de la Acapulco, Mexic. Andrei Rublev, după ce a ajuns în finala turneului de la Dubai, a scris pe obiectivul camerei: „Fără război, te rog”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG