Linkuri accesibilitate

Bătălia Turciei cu Grecia și UE pentru resursele Mediteranei de Est


Paradă militară la Nicosia, capitala auto-proclamatei Republici Turce a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara

Turcia susține că forajele pe care le-a început în Estul Mediteranei, în apropierea Ciprului ar fi legale, după ce Uniunea Europeană și Grecia au acuzat Ankara că explorează în zone maritime care nu se află sub jurisdicția ei.

Ministerul de externe de la Ankara a recunoscut într-un comunicat public că nava turcească Fatih a început forajul în Mediterana, la vest de Cipru, la începutul lui mai, iar un alt vas, Yavuz, a ajuns recent la est de insulă şi va desfăşura operaţiuni similare.Yavuz a ancorat luni la sud de peninsula cipriotă Karpasia, atrăgând astfel proteste din partea autorităţilor cipriote şi europene, potrivit Reuters.

Liderii UE au avertizat Turcia luna trecută să înceteze forajele în jurul Ciprului amenințând-o cu măsuri de retorsiune. La rândul lor, Egiptul şi SUA s-au declarat marţi îngrijorate de noile proiecte de foraj ale Turciei.

"Respingem declaraţiile ministerului grec de externe şi ale oficialilor europeni care descriu aceste activităţi ale ţării noastre ca nelegitime", se arată într-o depeșă a ministerului de Externe de la Ankara.

Ciprul este divizat din 1974, în urma invaziei turce ca reacţie la o lovitură de stat susţinută de Grecia. Eforturile în vederea reconcilierii celor două comunităţi cipriote - turcă şi greacă - nu au avut succes, iar descoperirea resurselor maritime de gaze a complicat şi mai mult negocierile, reaminteşte Reuters.

Ankara nu are relaţii diplomatice cu guvernul de la Nicosia şi susţine că unele porţiuni din zona economică exclusivă a Ciprului se află sub jurisdicţia Turciei sau a ciprioţilor turci, care şi-au proclamat în nordul insulei propriul stat, recunoscut doar de Turcia.

Miercuri, la Bruxelles, este programată o reuniune diplomatică europeană pentru discutarea sancţiunilor posibile împotriva Turciei, înainte de întâlnirea de lunea viitoare a miniştrilor de externe din UE

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG