Linkuri accesibilitate

Premierului indian Modi îi „sângerează inima” când sunt ucişi copii, dar prietenia cu Putin e „un plus”


Premierul indian Narendra Modi, în vizită la Vladimir Putin, la reședința din Nova Ogarevo a președintelui rus, la câteva sute de kilometri de atacurile rusești cu rachete asupra spitalului pentru copiii bolnavi de cancer din Ucraina.
Premierul indian Narendra Modi, în vizită la Vladimir Putin, la reședința din Nova Ogarevo a președintelui rus, la câteva sute de kilometri de atacurile rusești cu rachete asupra spitalului pentru copiii bolnavi de cancer din Ucraina.

Prim-ministrul indian Narendra Modi a ajuns luni la Moscova și s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin la reședința sa din Novo-Ogarevo.

În acest timp, la nici 1.000 de kilometri, rachetele rusești s-au năpustit în ploaie asupra Ucrainei, într-o serie de atacuri în care au murit cel puțin 39 de persoane.

Modi nu a abordat atacurile rusești cu rachete în timpul întâlnirii sale cu Putin de marți, deși a spus că este puțin probabil ca soluțiile la conflict să vină prin război, ci mai degrabă prin pace și dialog.

„Fie că este vorba de război, conflict sau atac terorist, orice persoană care crede în umanitate este îndurerată atunci când există pierderi de vieţi”, a spus Modi reporterilor în timp ce stătea așezat alături de președintele rus, părând să facă cele mai critice comentarii ale sale de până acum împotriva războiului dus de Rusia în Ucraina.

„Dar atunci când copii nevinovaţi sunt ucişi, inima sângerează şi această durere este terifiantă”, i-a spus Modi gazdei sale de la Kremlin.

Narendra Modi și Vladimir Putin discută în timpul unei plimbări la reședința din Novo-Ogaryovo, la vest de Moscova.
Narendra Modi și Vladimir Putin discută în timpul unei plimbări la reședința din Novo-Ogaryovo, la vest de Moscova.

„Ca prieten, am spus întotdeauna că pacea este necesară pentru prosperitatea generațiilor viitoare, dar știu și că, pe câmpul de luptă, soluțiile nu se găsesc ușor între arme, bombe și gloanțe. Trebuie să adoptăm o cale către pace prin dialog”, a spus Modi, citat de CNN.

Călătoria de două zile a lui Modi marchează prima sa vizită în Rusia de când Putin a invadat Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Imagini și videoclipuri îi arată pe cei doi lideri îmbrățișându-se, discutând la ceai, mergând într-un vehicul electric și urmărind un spectacol de cai.

Modi a spus că a discutat cu Putin despre Ucraina când a făcut o vizită de cinci ore la reședința lui Putin, de la Novo Ogarevo, luni seara.

Putin a confirmat, de asemenea, reporterilor marți că cei doi au discutat despre Ucraina, mulțumindu-i lui Modi pentru încercările sale de a găsi o soluție la conflict.

Marți dimineață, Modi a lăudat relațiile dintre cele două țări în timp ce se adresa diasporei indiene la Moscova.

El a anunțat, de asemenea, deschiderea a două noi consulate în orașele rusești Ekaterinburg și Kazan pentru a facilita călătoriile și afacerile.

„Indiferent dacă temperaturile din Rusia sunt în minus, prietenia Rusia-India a fost întotdeauna un plus”, a spus el. „Aceasta este o relație construită pe o bază de încredere reciprocă și respect reciproc.”

Președintele rus Vladimir Putin l-a decorat pe premierul indian cu Ordinul Sfântului Apostol Andrei Cel Dintâi Chemat în timpul unei ceremonii care a avut loc la Moscova după discuțiile dintre cei doi.

De asemenea, televiziunea indiană NDTV din India a relatat marți că aproximativ 20 de cetățeni indieni care luptă alături de forțele armate ruse în Ucraina se vor întoarce acasă în curând, după ce subiectul ar fi fost discutat între cei doi oficiali la Moscova.

În martie, șapte cetățeni indieni au difuzat o înregistrare în care spuneau că au venit în Rusia ca turiști în decembrie 2023, dar au fost păcăliți de un ghid rus să călătorească în Belarus, unde au fost arestați pentru că nu aveau viză și deportați în Rusia, fiind obligați să lupte în Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat vizita premierului indian Narendra Modi la Moscova și a spus că este „o dezamăgire uriașă și o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace”, în aceeași zi în care o rachetă rusească de croazieră a lovit la Kiev cel mai mare spital din Ucraina pentru copiii bolnavi de cancer.

„Este o mare dezamăgire și o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace să-l vezi pe liderul celei mai mari democrații din lume îmbrățișându-l pe cel mai sângeros criminal din lume la Moscova într-o astfel de zi”, a spus Zelenski într-o postare pe X.

Prim-ministrul indian a spus că „lumea urmărește această vizită actuală și o interpretează în diferite moduri”.

El a adăugat: „India este pregătită să vă sprijine în toate modurile posibile pentru a atinge pacea. Vă asigur pe dumneavoastră și pe toată lumea că suntem în favoarea păcii și, după ce am vorbit ieri cu prietenul meu Putin, am speranță.”


Bombardamentele rusești de luni au lovit inclusiv capitala Ucrainei, Kiev, dar și orașe precum Dnipro, Krivoi Rog, Sloviansk și Kramatorsk – unele dintre acestea fiind zone puternic populate, departe de liniile frontului.

La Kiev, 29 de persoane au fost ucise, potrivit ministrului ucrainean de interne, Igor Klimenko.

Două persoane au fost ucise și cel puțin alte 16 au fost rănite în atacul de la spitalul de copii Ohmatdit din Kiev, cel mai mare centru pentru tratarea copiilor bolnavi de cancer din Ucriana.

Imaginile de la fața locului au arătat voluntari care lucrează cu poliția și serviciile de securitate pentru a săpa printre dărâmături în timp ce din spital ieșea fum.

Operațiunile de căutare și salvare pentru persoanele blocate sub moloz au continuat și marți.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG