Linkuri accesibilitate

Moțiune simplă. Ministrul Barbu acuză „guvernarea USR” pentru eșecul la Agricultură


Ministrul Agriculturii, Florin Barbu
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a lansat luni un atac virulent împotriva Uniunii Salvați România (USR), care a introdus o moțiune simplă împotriva sa după Florin Barbu ce l-a citat pe „președintele nostru, domnul Nicolae Ceaușescu”.

Barbu se apăra, cu citatul din fostul dictator comunist, în afacerea „stuful din Deltă”, în care a introdus, ca parlamentar, înainte de a ajunge chiar ministru al Agriculturii, o lege care transforma Delta în pășune în beneficiul familiei lui Paul Stănescu, proeminent lider local al Partidului Social Democrat (PSD), partid din care face parte și Barbu.

Ulterior, Barbu a spus în apărarea sa a spus că a fost neinspirat și obosit când a citat din Ceaușescu și s-a scuzat că nu ar avea cum să fie nostalgic după regimul comunist pentru că avea 10 ani la Revoluția care a marcat trecerea României de la comunism la democrație.

Cu toate acestea, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple care l-a vizat, Barbu a lansat o multitudine de atacuri și acuzații la adresa USR, espre care a spus că ar fi „exponenți ai securiștilor de rit nou”, deși cei mai mulți dintre liderii săi au exact vârsta pe care o avea și el la Revoluție.

El a spus că moțiunea simplă introdusă împotriva sa „este o înşiruire de lozinci, propagandă şi multe neadevăruri, tipice USR-ului”.

„Am citit cu atenţie rândurile acestei moţiuni simple, ce este în fapt, o înşiruire de lozinci, propagandă şi multe neadevăruri, tipice USR-ului. Că este o moţiune total neserioasă, ne putem da seama încă din titlu. Să vorbească despre Ceauşescu exponenţii securiştilor de rit nou este cel puţin jenant”, a spus ministrul care a citat din Ceaușescu.

El le-a cerut socoteală reprezentanților USR care nu au condus niciodată un guvern „să explice românilor unde s-au dus banii din conturile României. Pot cere sprijin şi neamurilor. Aveţi idee, domnule Năsui? Aveţi idee, domnule Drulă?”, a spus Barbu. „Poate vă ajută şi domnul Cioloş, fostul dumneavoastră coleg, cel care a făcut cel mai mult rău agriculturii din postura de comisar european”, a spus ministrul Agriculturii în discursul său, potrivit News.ro.

El s-a lansat apoi într-o serie de insulte la adresa USR și a vorbit despre „tupeul şi ipocrizia USR”. care „sunt uriaşe” și a făcut referire la dosarele deschise în timpul guvernări PSD-PNL unor foști oficiali USR.

„S-au căţărat pe «Fără penali în funcţii publice», dar îi ţin strâns în braţe pe Clotilde Armand, Vlad Voiculescu şi alţii. Ei fac texte de moţiuni criticând trecutul, în timp ce stau la masă cu Orban (fost premier PNL - n.r.), cel care să nu uităm, a închis pieţele agroalimentare în pandemie. Şi da, a inchis si bisericile! Pe domnii şi doamnele de la USR i-a apucat în an electoral ”grija pentru destinele agriculturii”. Tocmai pe ei, cei care s-au remarcat drept Guvernarea ZERO. Tot zero este şi numărul proiectelor legislative pentru fermieri şi agricultură depuse de semnatarii moţiunii în actuala legislatură. Zero euro au alocat agriculturii şi prin PNRR-ul făcut de Ghinea de la USR”, a mai spus Barbu.

El a susținnut că ar fi trebuit să fie la Bruxelles, ca să susțină eliminarea prevederilor privind GAEC 8 şi relaxarea condiţiilor GAEC 7, decise de Comisia Europeană în urmă cu o lună.

„Ştiu că cei de la USR habar nu au despre ce e vorba, aşa că îi rog să îşi scoată carneţelele şi creioanele cu unicorni şi să noteze. E şansa lor să înveţe ceva despre cum funcţionează agricultura în anul 2024. Aşadar, notaţi! România a înregistrat un succes istoric, a obţinut o modificare de Regulament european în primul an de implementare a unui Plan Strategic. Comisia Europeană propune, la solicitarea actualei echipe de la Ministerul Agriculturii, eliminarea prevederilor privind pârloaga şi relaxarea condiţiilor privind rotaţia culturilor. Două prevederi care puneau mari dificultăţi fermierilor din întreaga Uniune şi care i-au scos în stradă. Noi suntem cei care am pus pe masa Comisiei, soluţia”, a spus ministrul de la tribună.

El a vorbit și despre echivalarea permisului de conducere, sprijinul financiar de peste 2 miliarde de lei pe cadrul temporar Ucraina, 1,2 miliarde lei pentru sectorul vegetal, 360 de milioane de lei pentru zootehnie, 60 de milioane de lei pentru crescătorii de albine.

Barbu a mai arătat că „Guvernul Coaliţiei PSD – PNL condus de premierul Marcel Ciolacu a alocat agriculturii un buget istoric, de 2% din PIB, bani pentru fermieri şi dezvoltarea satului românesc și a profitat de ocazie pentru a vorbi de proiectele aflate în lucru la ministerul pe care-l conduce.

În urmă cu o săptămână, USR a depus o moțiune simplă împotriva ministrului social-democrat al Agriculturii, Florin Barbu, despre care a spus că „îi tratează cu dispreț pe fermieri și îi sfidează pe românii care plătesc zilnic, în piață și în magazine, prețul incompetenței sale.”

Cei de la USR îl acuză pe ministrul PSD al Agriculturii că „a știut, în schimb, să se ocupe de rotunjirea conturilor apropiaților baronului PSD Paul Stănescu, în beneficiul căruia a promovat legea prin care stuful din Delta Dunării a devenit pășune și aducător de subvenții europene. Chiar și acum, după ce a intrat pe fir Parchetul European, ministrul Barbu ține cu ghearele de această lege, ne explică cum nu e nicio problemă și aduce elogii dictatorului Ceaușescu”, a scris USR în textul moțiunii simple.

De asemenea, USR i-a cerut să răspundă și pentru Casa Română de Comerț Agroalimentar „Unirea” și să prezinte public neregulile de la Casa Unirea, „unde sunt facturi neîncasate de 10 milioane de euro, iar de vândut se vând cu precădere produse de import și nu din producția autohtonă.”

„Ministerul a investit zeci de milioane de euro și în această afacere și tot ce a reușit a fost să îi îmbogățească doar pe unii”, se arată în moțiunea USR.

O moțiune simplă nu are niciun efect în plan politic. Dacă va fi adoptată de Parlament, ea se va solda cu o declarație adoptată de legislativul român.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG