Comisia Europeană, SUA, Canada și Marea Britanie au decis că mai multe bănci rusești urmează să fie deconectate de la sistemul SWIFT.
„Ne angajăm să ne asigurăm că băncile rusești selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global.
În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și desfășoare rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre", se arată în Declarația comună.
Pentru oamenii lui Putin vor dispărea și „pașapoartele de aur", prin care își puteau lua cetățenia unor țări din Vest.
Pagina de web a Kremlinului a fost blocată printr-un atac cibernetic și nu mai funcționează momentan, potrivit Reuters. Acest atac este urmat de o serie de alte atacuri care au afectat infrastructura digitală a Ucrainei. Hackerii de la Anonymous au amenințat vineri că se vor alătura luptei împotriva Rusiei.
Rusia se găsește din ce în ce mai izolată, după ce a fost suspendată din grupările internaționale ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și din Consiliul Europei.
Cancelarul german a anunțat pe Twitter că urmează să fie trimise în Ucraina 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger. De asemenea, Țările de Jos au trimis un ajutor militar în Ucraina.
Germania pare să își schimbe poziția legată de SWIFT. Potrivit Reuters, ministrul de Externe și cel al Economiei au spus că Germania poate să fie favorabilă impunerii de restricții „funcționale și bine țintite" Rusiei în SWIFT, sistemul electronic de plăți bancare. Germania este ultima țară care se opune deconectării Rusiei de la SWIFT.
Două decizii majore nu au fost luate până în acest moment: excluderea Rusiei din sistemul SWIFT și închiderea Strâmtorilor din Marea Neagră pentru navele rusești.
Ministrul de Externe al Ucrainei a susținut că țările din Vest au convenit să deconecteze Rusia de la sistemul SWIFT. Informația nu a fost confirmată în mod oficial, ultima țară care se opunea acestei decizii fiind Germania. Italia, Ungaria și Cipru și-a dat acordul pentru deconectarea Rusiei de la SWIFT.
Președintele Zelenski i-a cerut omologului său turc să nu mai permită accesul navelor rusești prin Strâmtorile din Marea Neagră, dar nu s-a ajuns la o concluzie. Un oficial de la Ankara a precizat că Turcia nu a luat decizia de a închide strâmtorile pentru navele rusești.