Linkuri accesibilitate

O rachetă a lovit un bloc din Kiev sâmbătă dimineața Pompierii au sosit la fața locului pentru a interveni. Foto: Reuters/ Gleb Garanich
O rachetă a lovit un bloc din Kiev sâmbătă dimineața Pompierii au sosit la fața locului pentru a interveni. Foto: Reuters/ Gleb Garanich

Rusia atacă Ucraina | Lupte grele pe străzile din Kiev. Mai multe bănci rusești vor fi deconectate de la SWIFT

Kievul nu a cedat în cursul nopții, dar bătălii dure se dau pe străzile capitalei Ucrainei. SUA, Marea Britanie, Canada, dar și UE au decis să impună sancțiuni pe numele lui Vladimir Putin.

În Kiev și marile orașe din Ucraina se dau bătălii dure, dar Capitala nu a cedat. În cursul nopții, un pod din centrul capitalei Ucrainei a fost distrus. Explozii și focuri de armă s-au auzit constant în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Lupte dure au loc și în Harkov, Mariupol, Odesa, dar și alte orașe din Ucraina.

Președintele Zelenski a făcut apel la armată să reziste atacului, în timp ce SUA s-au pregătit să-l evacueze din Kiev, potrivit Washington Post. Propunerea a fost refuzată de Zelenski.

Rezoluția ONU de condamnare a Rusiei a picat la vot, iar statele din Vest impun noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși, printre care și Vladimir Putin.

Polonia, Cehia și Bulgaria și-au închis spațiul aerian pentru avioanele rusești.

00:35 27.2.2022

Comisia Europeană, SUA, Canada și Marea Britanie au decis că mai multe bănci rusești urmează să fie deconectate de la sistemul SWIFT.

Ne angajăm să ne asigurăm că băncile rusești selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global.

În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și desfășoare rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre", se arată în Declarația comună.

Pentru oamenii lui Putin vor dispărea și pașapoartele de aur", prin care își puteau lua cetățenia unor țări din Vest.

21:41 26.2.2022

Pagina de web a Kremlinului a fost blocată printr-un atac cibernetic și nu mai funcționează momentan, potrivit Reuters. Acest atac este urmat de o serie de alte atacuri care au afectat infrastructura digitală a Ucrainei. Hackerii de la Anonymous au amenințat vineri că se vor alătura luptei împotriva Rusiei.

Rusia se găsește din ce în ce mai izolată, după ce a fost suspendată din grupările internaționale ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și din Consiliul Europei.

20:45 26.2.2022

Cancelarul german a anunțat pe Twitter că urmează să fie trimise în Ucraina 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete Stinger. De asemenea, Țările de Jos au trimis un ajutor militar în Ucraina.

Germania pare să își schimbe poziția legată de SWIFT. Potrivit Reuters, ministrul de Externe și cel al Economiei au spus că Germania poate să fie favorabilă impunerii de restricții funcționale și bine țintite" Rusiei în SWIFT, sistemul electronic de plăți bancare. Germania este ultima țară care se opune deconectării Rusiei de la SWIFT.

18:55 26.2.2022

Două decizii majore nu au fost luate până în acest moment: excluderea Rusiei din sistemul SWIFT și închiderea Strâmtorilor din Marea Neagră pentru navele rusești.

Ministrul de Externe al Ucrainei a susținut că țările din Vest au convenit să deconecteze Rusia de la sistemul SWIFT. Informația nu a fost confirmată în mod oficial, ultima țară care se opunea acestei decizii fiind Germania. Italia, Ungaria și Cipru și-a dat acordul pentru deconectarea Rusiei de la SWIFT.

Președintele Zelenski i-a cerut omologului său turc să nu mai permită accesul navelor rusești prin Strâmtorile din Marea Neagră, dar nu s-a ajuns la o concluzie. Un oficial de la Ankara a precizat că Turcia nu a luat decizia de a închide strâmtorile pentru navele rusești.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG