Linkuri accesibilitate

Joe Biden, vizită scurtă în Europa înainte de summitul despre climă


Președintele american Joe Biden a ajuns vineri, în zori, la Roma, pentru o întâlnire cu Papa Francisc, înainte de summitul pentru climă care începe duminică la Glasgow/Scoția.
Președintele american Joe Biden a ajuns vineri, în zori, la Roma, pentru o întâlnire cu Papa Francisc, înainte de summitul pentru climă care începe duminică la Glasgow/Scoția.

Președintele Joe Biden a sosit în Europa pentru summit-ul ONU privind clima care începe duminică la Glasgow/Scoția, înainte ca proiectul său pe politici de climă să treacă prin prin Congresul SUA.

Pachetul său de asistență socială Build Back Better, de 1,75 trilioane de dolari include cheltuieli de peste 500 de miliarde de dolari pentru politici ecologice.

Înainte să părăsească Washingtonul, președintele Joe Biden a descris măsurile ca istorice, dar controversele pe subiect fac puțin posibilă trecerea proiectului prin congres înainte de summitul din Scoția, transmite BBC.

„Este un cadru care va crea milioane de locuri de muncă, va crește economia, va investi în națiunea noastră și în poporul nostru, va transforma criza climatică într-o oportunitate”, a spus Biden într-un discurs susținut la Casa Albă.

Escală la Vatican

Președintele participă duminică la summitul global privind clima COP26 din Scoția, dar prima sa oprire a fost la Vatican, unde s-a întâlnit cu Papa după ce a sosit în Europa la primele ore ale zilei de vineri.

El va participa, de asemenea, la summitul G20 al economiilor majore de la Roma.

Papa Francisc l-a primit vineri la Vatican pe președintele SUA, Joe Biden
Papa Francisc l-a primit vineri la Vatican pe președintele SUA, Joe Biden

Pachetul său de legi „Build Back Better” acoperă o gamă largă de fonduri suplimentare pentru sănătate și îngrijirea copiilor, educație și reforme pentru energie curată.

Cheltuielile ecologice ar urma să reducă dramatic emisiile de gaze cu efect de seră din SUA până în 2030, să ofere noi scutiri de taxe pentru vehiculele electrice și să instaleze panouri solare pe casele americanilor.

Președintele a sperat ca pachetul să treacă la timp prin Congres înainte de summitul COP26 care începe duminică la Glasgow.

El are nevoie de votul Congresului și pentru o factură separată pentru infrastructură în valoare de 1,2 miliarde de dolari.

Presiunea stângii

Proiectul de lege a trecut prin Senatul împărțit în mod egal, dar unii democrați de stânga doresc o serie de modificări la proiect, înainte de a accepta să treacă legislația privind infrastructura prin Camera Reprezentanților.

Ei spun că ambele proiecte de lege trebuie votate în același timp. Ceilalți democrați ai lui Biden au abandonat planurile, pentru un vot care ar urma să fie acordat joi.

Președintele i-a rugat pe democrați, în timpul unei întâlniri cu ușile închise la Capitol Hill, să-i susțină planurile legislative, spunând că vrea să demonstreze că democrația americană încă funcționează.

Președintele Joe Biden face câteva observații despre agenda sa privind adoptarea Build Back Better și despre acordul privind infrastructura în timpul unui discurs în Sala de Est a Casei Albe din Washington - 28 octombrie 2021
Președintele Joe Biden face câteva observații despre agenda sa privind adoptarea Build Back Better și despre acordul privind infrastructura în timpul unui discurs în Sala de Est a Casei Albe din Washington - 28 octombrie 2021

Joe Biden chiar și-a amânat plecarea în Europa în speranța de a veni la summit cu un proiect adoptat, dar ceea ce a primit a fost doar un „cadru” și o promisiune de voturi care vor veni.

Când a ajuns la Roma, la miezul nopții, era din ce în ce mai clar că președintele nu va avea nimic concret de prezentat omologilor săi în ceea ce privește acțiunea climatică.

Proiectul de lege privind infrastructura, aflat la un vot de Camera Reprezentanților pentru a deveni lege, prevede investiții semnificative în programe de energie verde.

Cadrul legislativ privind cheltuielile sociale convenit miercuri, deși îi lipsesc cele mai eficiente măsuri de combatere a emisiilor de carbon, prevede 555 de miliarde de dolari în plus pentru cheltuieli de mediu, un angajament financiar uriaș pe care Biden îl poate prezenta și la conferința climatică de la Glasgow.

Deocamdată, însă, este doar o promisiune legislativă susținută de declarații de presă și de schițe. Deși se pare că democrații încep să se unească în jurul legislației sale, nimic nu este definitiv până nu ajunge în biroul lui Biden, pentru a-și da semnătura.

Senatorul de stânga Bernie Sanders consideră Build Back Better „probabil cel mai important proiect de lege” din 1960 încoace, dar chiar și el a remarcat că proiectul are o serie de lacune majore.

Stânga partidului este nemulțumită pentru că planul nu include concediu de familie plătit, colegiu comunitar gratuit, o extindere mare a asistenței medicale, o taxă pe miliardari sau prețuri mai mici ale medicamentelor eliberate pe bază de rețetă.

Miza summitului COP26

Schimbările climatice sunt printre cele mai stringente probleme ale omenirii.

Guvernele trebuie să promită reduceri mai ambițioase ale gazelor cu efect de seră pentru a preveni creșterea temperaturii globale.

Summitul de la Glasgow este locul unde ar putea avea loc schimbarea mult-așteptată de întreaga planetă, care să o deturneze de pe un curs autodistructiv.

Miza summitului o reprezintă promisiunile celor mai mari poluatori ai lumii, precum SUA și China, și sprijinul pe care trebuie să-l primească țările mai sărace pentru a implementa măsurile menite să facă trecerea la energia verde.

Deciziile care vor fi luate la summitul de la Gasgow pot influența locurile de muncă, modul în care ne încălzim casele, ce mâncăm și modul în care călătorim.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG