Linkuri accesibilitate

Un an de la invazia lui Putin în Ucraina. Miza prezenței președintelui SUA, Joe Biden, la reuniunea B9


Președintele SUA, în gara din Kiev unde a ajuns luni după o călătorie de 10 ore cu trenul din Polonia la Kiev. Luni după-amiază, el a făcut cale întoarsă spre Polonia unde va participa la summitul B9.
Președintele SUA, în gara din Kiev unde a ajuns luni după o călătorie de 10 ore cu trenul din Polonia la Kiev. Luni după-amiază, el a făcut cale întoarsă spre Polonia unde va participa la summitul B9.

Președintele american Joe Biden a ajuns luni seară în Polonia pentru a reafirma sprijinul SUA și al NATO pentru Ucraina, după o vizită surpriză cu valoare simbolică făcută la Kiev, cu doar patru zile înainte să se împlinească un an de la invazia lui Putin în Ucraina.

Președintele s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski pentru a reafirma angajamentul SUA față de poporul ucrainean și pentru a anunța o nouă tranșă de ajutor, de 460 de milioane de dolari, în asistență de securitate.

„Un an mai târziu, Kievul stă în picioare. Ucraina stă în picioare. Democrația stă în picioare. America este alături de tine și lumea este alături de tine. Kievul a capturat o parte din inima mea", a spus Joe Biden în conferința de presă comună susținută cu omologul său ucrainean la Palatul Mariinski din Kiev, o bijuterie arhitecturală în stil baroc, sediul oficial al administrației prezidențiale.

Joe Biden în Ucraina: Putin a crezut că poate rezista mai mult decât noi, s-a înșelat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00

Șase ore a rămas Biden alături de micul său grup de consilieri la Kiev, în vizita surpriză marcată de sunetul ascuțit al alarmelor de raid aerian.

De marți, Biden se întâlnește la Varșovia cu aliații NATO din Europa de Est în format București 9 (B9) pentru a găsi soluții la invazia neprovocată și nedeclarată a Rusiei în Ucraina, care a avut loc pe 24 februarie 2022.

Tot marți se va întâlni cu omologul său polonez, Andrzej Duda, pentru a discuta despre cooperarea SUA cu Polonia și despre eforturile sale de a sprijini Ucraina și NATO. Cei doi lideri s-au întâlnit și în martie 2022, când Biden a făcut o altă călătorie în Polonia, la scurt timp de la invazia armatei lui Putin în Ucraina.

Într-o declarație făcută înainte de ajunge în Polonia, liderul american a spus că așteaptă cu nerăbdare să „călătorească în Polonia pentru a-l întâlni pe președintele Duda și pe aliații noștri din Flancul Estic, precum și pentru a face vorbi despre modul în care Statele Unite vor continua să acționeze pentru a sprijini poporul Ucrainei și valorile fundamentale ale drepturilor omului și demnității din Carta ONU care ne unesc peste tot în lume”.

„El se va întâlni cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru a discuta despre cooperarea noastră bilaterală, precum şi despre eforturile noastre colective de sprijinire a Ucrainei şi de consolidare a descurajării NATO. De asemenea, se va întâlni cu liderii celor Nouă de la Bucureşti (B9), un grup al aliaţilor noştri din Flancul Estic al NATO, pentru a reafirma sprijinul neabătut al Statelor Unite pentru securitatea Alianţei”, a transmis Casa Albă.

Marți seară, Joe Biden va susține un discurs în care-și va reafirma sprijinul pentru Ucraina, cu mesajul deja consacrat „atât cât este nevoie”.

Polonia, aliat NATO și un susținător neclintit al Ucrainei de când a fost invadată de Rusia pe 24 februarie 2023, a oferit atât asistență de securitate, cât și asistență umanitară țării vecine. Milioane de refugiați ucraineni au trecut granița cu Polonia, iar guvernul de la Varșovia a oferit miliarde de dolari în arme și alte ajutoare statului ucrainean.

Mateusz Morawiecki, premierul polonez, a declarat duminică pentru „Face the Nation” că guvernul polonez este în discuții cu administrația Biden despre creșterea nivelului de trupe americane în țara sa și stabilirea unei prezențe militare „mai permanente”. În prezent, în țară sunt aproximativ 11.000 de soldați americani.

Miercuri, Joe Biden se va întâlni cu liderii B9, grup de membri NATO de pe flancul estic al alianței, precum și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Călătoria președintelui SUA în Europa vine și pe fondul temerilor, exprimate public de secretarul de stat american, Antony Blinken, că China ia în considerare să ofere Rusiei un ajutor letal pentru a-și susține eforturile în Ucraina.

„I-am văzut oferind sprijin non-letal Rusiei pentru a fi folosit în Ucraina”, a spus Blinken într-un interviu la „Face the Nation”, program celebru de știri la CBS.

„Îngrijorarea pe care o avem acum se bazează pe informațiile pe care le avem că ei se gândesc să ofere sprijin letal și le-am spus foarte clar că asta ar cauza o problemă serioasă pentru noi și în relația noastră”.

SUA au fost îngrijorate „din prima zi” de posibilitatea ca China să ofere sprijin letal Ucrainei, a spus Blinken, inclusiv „totul, de la muniție la arme în sine”.

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, are programată o vizită la Moscova săptămâna aceasta.

În timp ce relațiile dintre SUA și China continuă să se prăbușească – cel mai recent din unui presupus balon spion chinez care a intrat în spațiul aerian al SUA - China și Rusia sunt mai apropiate ca niciodată de când liderii lor au declarat o prietenie „fără limite” în urmă cu un an, bazată în special pe animozitatea lor comună față de Statele Unite.

Și pe măsură ce SUA și aliații săi își reafirmă sprijinul pentru Ucraina și își intensifică ajutorul militar, parteneriatul din ce în ce mai puternic al Beijingului cu Moscova a pus pe jar capitalele occidentale, în ciuda eforturilor Chinei de afirma ca negociator al păcii.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu va participa la întâlnirea B9, poate și pentru că este o întâlnire a liderilor București 9 la care vor vorbi despre apărarea comună și despre cum vor continua să sprijine Ucraina.

La reuniunea NATO va participa și președintele Klaus Iohannis, ocazie cu care va avea o întâlnire, în marja reuniunii, cu președintele american.

Din formatul București 9 fac parte: România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG